Η Αυστραλία «αγκάλιασε» μια 29χρονη Ελληνίδα επιχειρηματία

Αν την ρωτούσε κανείς πέντε χρόνια πριν ποια θα ήταν η επαγγελματικής της εξέλιξη στην Αυστραλία, ίσως να απαντούσε ότι θα περίμενε να τελειώσει απλά τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Μελβούρνη.

Σήμερα η Δήμητρα Μαρκογιαννάκη, σε ηλικία 29 ετών, θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματίες κάτω των σαράντα ετών στην Αυστραλία, καθώς η διαδικτυακή πλατφόρμα WeTeachMe, που έστησε με τρεις φίλους, εκτός από τη μεγάλη απήχηση που είχε, ήταν και ιδιαίτερα επικερδής. Η επιλογή της Αυστραλίας δεν ήρθε τυχαία. Μολονότι η Μελβούρνη είναι μακριά, συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές χώρες που επιλέγει η πλειονότητα των Ελλήνων φοιτητών για μεταπτυχιακές σπουδές, η Δήμητρα επέλεξε μια χώρα, ο καιρός της οποίας θυμίζει Ελλάδα και στην οποία υπήρχαν συγγενείς. Άλλωστε από όταν ξεκίνησε η κρίση παρατηρείται κοσμοσυρροή Ελλήνων μεταναστών στην χώρα των καγκουρό για οικονομικούς κυρίως λόγους.

«Η επιτυχία μιας γυναίκας επιχειρηματία στην Αυστραλία, όπως και στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και συγκεκριμένα επιλογής αντικειμένου και συνεργατών, έρευνα της αγοράς, εργατικότητας, ζήλου, τύχης κλπ. Πιστεύω λοιπόν ότι και στις δυο χώρες, εφόσον συντρέχουν οι παράγοντες αυτοί η αναρρίχηση μιας επιχειρηματία είναι σίγουρη» αναφέρει στο Fortunegreece.com, η Δήμητρα, σχολιάζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η Αυστραλιανή αγορά στους νέους επιχειρηματίες.

Αρθρογραφώντας για αρκετό χρονικό διάστημα στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», μετά από προσέγγιση ενός φίλου αποφασίζουν από κοινού να «στήσουν» μια ιστοσελίδα που θα απευθύνεται σε όσους προσφέρουν ή αναζητούν φροντιστηριακά μαθήματα ή επιθυμούν να ασχοληθούν με επικοδομητικές δραστηριότητες όπως: μαγειρική, φωτογραφία και ζωγραφική. Το site διαδέχτηκε η σύσταση εταιρείας στο κέντρο της Μελβούρνης.

«Πλέον προσφέρουμε μέσω του διαδικτύου ένα αυτόματο ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πρόγραμμα γραφειακής/γραμματειακής στήριξης μιας επιχείρησης, αυτοματοποιώντας το μάρκετινγκ, την επικοινωνία με τους πελάτες και την πληρωμή των διδάκτρων». Αυτή τη στιγμή ο ιστότοπος φιλοξενεί περισσότερα από 12.000 μαθήματα και η ομάδα του WeTeachMe φιλοδοξεί να φτάσει τα 50.000 στο τέλος του 2014 σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας. Παράλληλα, στα σχέδια είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον ιστότοπο, ενώ αν τα πράγματα εξελιχθούν ακόμα περισσότερο θα υπάρξει επέκταση στο εξωτερικό. Η εταιρεία φέρνει σε επαφή τον καθηγητή με τον ενδιαφερόμενο μαθητή και τα έσοδά της προέρχονται από την καταβολή του 3% της τελικής αμοιβής του διδασκόμενου.

Στο ερώτημά μας αν θα επέστρεφε ξανά στην Ελλάδα σε περίπτωση που ανέκαμπτε η οικονομία, η ίδια τονίζει πως εάν είχε παραμείνει στην Ελλάδα, η οικονομική εξέλιξη, ίσως να μην είχε επηρεάσει την επαγγελματική της σταδιοδρομία, αν είχε εκμεταλλευθεί κατάλληλα τις ευκαιρίες, που υπάρχουν. «Ήδη στην Αυστραλία έχω ξεκινήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία με ικανοποιεί από επαγγελματικής απόψεως. Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε διαφοροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα δεν μπορεί, τουλάχιστον επί του παρόντος, να αλλάξει τους στόχους και επιδιώξεις μου και να με οδηγήσει να επιστρέψω».

Η Αυστραλία έχει αγκαλιάσει την ανερχόμενη επιχειρηματία που κατετάγη στην 32η θέση του καταλόγου με τις 50 πιο επιτυχημένες επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών στην Αυστραλία του περιοδικού Shoe String που παρακολουθεί τις δραστηριότητες νέων επιχειρήσεων και startups. Οι Αυστραλοί πάντως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Δήμητρα η ελληνική κοινότητα έχει ενεργό ρόλο και παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στους νέους μετανάστες από την Ελλάδα. «Η Αυστραλία δέχεται κυρίως μετανάστες για σπουδές και επιτρέπει την είσοδο και διαμονή για εργασία στη χώρα σε άτομα που κατέχουν δεξιότητες στις οποίες υπάρχει έλλειψη».

Fortunegreece.com