Παρέμβαση David Bowie για τη Σκωτία

Ο μεγάλος σταρ της ροκ David Bowie κατα τη διάρκεια βράβευσής του κάλεσε τους Σκωτσέζους να μην εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η υποστήριξη προς την ανεξαρτησία αυξήθηκε μετά την προειδοποίηση των τριών κύριων βρετανικών πολιτικών κομμάτων προς τους Σκωτσέζους ότι δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τη στερλίνα, αν εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Σκωτία μείνε μαζί μας”, τονίζει ο 67χρονος Bowie σε μήνυμα το οποίο ανέγνωσε το μοντέλο Κέιτ Μος παραλαμβάνοντας το βραβείο του Bowie κατά την απονομή των βρετανικών βραβείων Brits.

Ο Bowie είναι ο τελευταίος μιας σειράς διασημοτήτων που μπήκαν στη συζήτηση για το αν η Σκωτία πρέπει να ψηφίσει στις 18 Σεπτεμβρίου για να τερματίσει τον 307ετή δεσμό της με την Αγγλία και να γίνει ανεξάρτητη χώρα.

Την παρέμβασή του καλωσόρισαν αυτοί που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία. “Ο David Bowie είπε αυτό που είχε να πει.

Τώρα μπορείς να κάνεις κι εσύ αυτό που σου αναλογεί για να υποστηρίξεις τη Σκωτία”, έγραψε στο Twitter o Εργατικός βουλευτής Τζιμ Μέρφι.

Διάσημοι Σκωτσέζοι θέτουν τακτικά ερωτήσεις για την ψηφοφορία, αλλά μερικοί αποφεύγουν το θέμα.

Ο σκωτσέζος κωμικός Μπίλι Κόνολι, 71 ετών, έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα και είπε στο BBC πως το δημοψήφισμα αυτό είναι ένας “βάλτος” στον οποίο δεν θέλει να μπει. Ο πιο διάσημος εθνικιστής Σκωτσέζος, ο ηθοποιός Σον Κόνερι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο πιο εξέχων αθλητής της Σκωτίας, ο τενίστας Άντι Μάρεϊ, ο οποίος έγινε ο πρώτος Βρετανός από το 1936 που κέρδισε πέρυσι το τουρνουά του Γουίμπλεντον, είναι πάντως προσεκτικός, καθώς δήλωσε πως είναι υπερήφανος που είναι Σκωτσέζος, αλλά και πως του αρέσει πολύ να αγωνίζεται για τη Μεγάλη Βρετανία.

Αυξήθηκαν όσοι θέλουν ανεξαρτησία, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την προειδοποίηση των τριών κύριων βρετανικών πολιτικών κομμάτων πως οι Σκωτσέζοι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη στερλίνα, αν εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η υποστήριξη για την ανεξαρτησία αυξήθηκε μετά το σχόλιο αυτό. Το μήνυμα είχε ήδη προκαλέσει μια οργισμένη απάντηση από τον σκωτσέζο ηγέτη Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος δήλωσε πως η Σκωτία έχει κάθε δικαίωμα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη στερλίνα και πως ο εκφοβισμός εκ μέρους του Λονδίνου θα προκαλέσει αντίδραση.
Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που δημοσιεύεται σήμερα στη Σκωτσέζικη Ντέιλι Μέιλ φαίνεται πως επιβεβαιώνει την πρόβλεψη αυτή.

Δείχνει πως η απόσταση ανάμεσα σ’ αυτούς που θα ψήφιζαν υπέρ και σ’ αυτούς που θα ψήφιζαν κατά της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου μειώθηκε σε 9 ποσοστιαίες μονάδες, από τις 20 που ήταν.
Από τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.005 ανθρώπων, διαπιστώθηκε πως 38% υποστηρίζουν τον τερματισμό της 307ετούς ένωσης της Σκωτίας με την Αγγλία, καταγράφοντας άνοδο από το 32% που ήταν τον Ιανουάριο, 47% θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας πτώση από το 52%, ενώ 16% είναι αναποφάσιστοι.

Από τη δημοσκόπηση της Survation, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε πως 52% αυτών που απάντησαν πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου να έχει μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία, ενώ μόλις 25% διαφωνούν. Οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν.
Στην ίδια δημοσκόπηση φαίνεται πως 65% αυτών που απάντησαν ζητούν από τον Σάλμοντ να έχει έτοιμο ένα Σχέδιο Β για το νόμισμα.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση του TNS που δόθηκε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει πως 29% των Σκωτσέζων σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ 42% σκοπεύουν να ψηφίσουν κατά. Αναποφάσιστο παραμένει το 29%.

Τα ποσοστά είναι ίδια με εκείνα μιας προηγούμενης δημοσκόπησης που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως η δημοσκόπηση αυτή σε δείγμα 996 ενηλίκων πραγματοποιήθηκε πριν από τη διένεξη για τη στερλίνα.

NewsIt.gr