Ενωτικό συνέδριο Κυπριακών Οργανισμών στην Αυστραλία

Της ΚΛΑΙΡΗΣ ΓΑΖΗ
ΑΠΟ Neoskosmos.com

Παρουσία του ύπατου αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιάννη Ιακώβου, και με αθρόα συμμετοχή προέδρων και αντιπροσώπων των Κυπριακών οργανισμών, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νεόκτιστο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας Αποστόλου Ανδρέα Σανσάην, Forrest St., Ardeer, το διήμερο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανισμών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και της Νεολαίας.
Στη δεξίωση που παρέθεσε το βράδυ της Παρασκευής η φιλοξενούσα Κοινότητα, χαιρέτησαν τους σύνεδρους ο γερουσιαστής Western Metro Region (του Φιλελεύθερου Κόμματος) κ. Andrew Eisbury, και ο βουλευτής Derrimut, κ. Telmo Langouiller (του Εργατικού Κόμματος). Παραβρέθηκαν επίσης και η Εργατική βουλευτής Footscray, κ. Marcia Thomson, ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, και οι αντιπρόσωποι της τράπεζας DelhiBank, κ.κ. Λούης Μακρυγιάννης και Πήτερ Λούκας. H τράπεζα ήταν η χορηγός της εκδήλωσης.

Χαιρετώντας τους σύνεδρους, ο κ. Ιακώβου, αφού συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο για την αποπεράτωση μέρους κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο χαρακτήρισε ως «πραγματικό στολίδι στην ζωή των κοινοτήτων», υπογράμμισε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου της Κύπρου προς την κυβέρνηση και το λαό της Αυστραλίας, για την αμέριστη συμπαράσταση, την έμπρακτη στήριξη και για τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Μερικοί από τους συνέδρους

Μερικοί από τους συνέδρους

Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ: Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα με την έναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας επί της Κοινής Διακήρυξης, ο κ. Ιακώβου είπε: «Ο πρόεδρος, κ. Αναστασιάδης, αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για τη διασφάλιση των δικαίων του λαού μας, προσηλωμένος σε λύση, μέσω ουσιαστικών συνομιλιών, η οποία θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού, στο πλαίσιο μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Όσον αφορά την οικονομία της μεγαλονήσου, ο κ. Ιακώβου, τόνισε ότι «η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη, στοχεύει στην συνέχιση των προσπαθειών, μέσω στοχευμένων μέτρων και πολιτικών, για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έπληξε την πατρίδα μας, ούτως ώστε να υπάρξει το συντομότερο επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή στην ανάκαμψη. Ο κυπριακός λαός πέρασε δυσκολότερες στιγμές και προκλήσεις το ‘74 και με την αποφασιστικότητα που τον διακατέχει, αλλά και με σκληρή δουλειά και ενότητα, θα ανταπεξέλθει των δυσκολιών».

«Η εφαρμογή του μνημονίου με την τρόικα είναι μονόδρομος, η πιστή εφαρμογή του είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για σταθεροποίηση της οικονομίας και σύντομη ανάκαμψη σε συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις αγορές με μία ανταγωνιστική και ισχυρή οικονομία. Η Κύπρος, διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα ως επιχειρηματικό κέντρο και προς τούτο η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των επενδύσεων και προώθηση των συναλλαγών και του εμπορίου. Επίσης σημαντικός παράγοντας αποτελεί η πολιτική μας στο θέμα της αναζήτησης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ μας. Προσβλέπουμε όπως η Κύπρος διαδραματίζει ρόλο ως ενεργειακό κέντρο και που να αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα προς όφελος της περιοχής» είπε ο κ. Ιακώβου.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Τους σύνεδρους χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΚΑ, κ. Κωνσταντίνος Προκοπίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σανσάην, κ. Χριστάκης Χριστοφόρου, και άλλοι.

Σύμφωνα με την ατζέντα, το Σάββατο διεξήχθη το Συνέδριο της Ομοσπονδίας υπό την προεδρία του κ. Χριστοδούλου, όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν και επηρεάζουν τον Κύπριο μετανάστη, τις Κυπριακές Κοινότητες, τους ηλικιωμένους και, ιδιαίτερα, τη βοήθεια προς τους δεινοπαθούντες αδελφούς στην Κύπρο, λόγω της οικονομικής κρίσης. Συζητήθηκαν επίσης και λήφθηκαν αποφάσεις για τη διατήρηση της γλώσσας και ταυτότητάς μας με επίκεντρο πάντοτε τη Νεολαία, τη συμμετοχή της στις κοινωνικές, κοινοτικές και εθνικές δραστηριότητες της παροικίας, τον κίνδυνο της αφομοίωσης και την προετοιμασία τους για την ανάληψη εκ μέρους τους, των ηνίων, των Κυπριακών Οργανισμών.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και άλλα μέλη της Νεολαίας, ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της Αυστραλίας για να παρουσιάσουν τα μελλοντικά τους προγράμματα και να αναφέρουν τα πεπραγμένα του δικού τους συνεδρίου που προηγήθηκε των συνεδρίων της Ομοσπονδίας και ΠΑΣΕΚΑ. Προσφέρθηκαν, δε, να συνεισφέρουν στον αγώνα για δικαιοσύνη και επανένωση του νησιού. Έγινε, επίσης, λεπτομερής αναφορά για τα παγκόσμια συνέδρια ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ στη Λευκωσία.
Την Κυριακή, στο συνέδριο της ΠΑΣΕΚΑ παρουσιάστηκε από τον κ. Προκοπίου η επίσημη επιστολή του πρώην Υπουργού Εσωτερικών της Κοινοπολιτειακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας που λήφθηκε αμέσως μετά τη λήξη του περσινού συνεδρίου, (είχε δημοσιευθεί στα ελληνόφωνα ΜΜΕ), στην οποία επιβεβαιώνονται οι στενοί δεσμοί των δύο λαών και οι σχέσεις των δύο χωρών που ενισχύονται από τη σημαντική παρουσία Κυπρίων μεταναστών στην Αυστραλία ως και την παρουσία μεγάλου αριθμού Αυστραλών που διαμένουν στην Κύπρο και που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του νησιού.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

«Οι δεσμοί μας ενισχύονται, επίσης, από το γεγονός ότι είμαστε και οι δύο χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας και από το γεγονός ότι η Αυστραλία, υποστηρίζει συνεχώς την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στην επιστολή».

Πηγή: Neoskosmos.com