100η Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε η 100η επέτειος απ την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βόρειου Ηπείρου 100 ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που οι Βορειοηπειρώτες αντέδρασαν στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής να προσαρτηθούν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος. Η αντίδραση αυτή και ο ξεσηκωμός των Βορειοηπειρωτών είχαν ως αποτέλεσμα την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου την 17η Φεβρουαρίου 1914 στο Αργυρόκαστρο της Βορείου Ηπείρου. Έκτοτε ακολούθησε ένας Αιώνας Αγώνων για Ελευθερία και Δικαίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2014 οι Βορειοηπειρώτες τίμησαν τη μνήμη των ηρωικών τους προγόνων που θυσιάστηκαν για μια Ελεύθερη Βόρειο Ήπειρο. Το επετειακό διήμερο που οργάνωσε ο «Σύλλογος Βορειοηπειρωτών» σε συνεργασία με το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών» και την «Νεολαία Βορειοηπειρωτών» ξεκίνησε το Σάββατο 15-02-2014 στο Πολεμικό Μουσείο με την προβολή Ιστορικής ταινίας, η οποία δημιουργήθηκε απ την Νεολαία Βορειοηπειρωτών, και παρουσίασε τις σημαντικότερες στιγμές που έζησαν οι Βορειοηπειρώτες τα τελευταία 100 χρόνια. Ακολούθησε η παραδοσιακή μουσικοχορευτική παράσταση του Λαογραφικού Συλλόγου «Οι Χάονες» με τίτλο «Αναδρομή στις ρίζες μας» που μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ξύπνησε αναμνήσεις και ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους πίσω στο χρόνο υπενθυμίζοντας πως η παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ελληνικό Έθνος και τις Εθνικές διεκδικήσεις . Την Κυριακή 16-02-2014 πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο κ. Χρυσόστομος Δήμου, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών. Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία όλων των παρευρισκομένων προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτου. Στην κορυφή της πορείας οι νέοι βορειοηπειρώτες με τα λάβαρα της Βορείου Ηπείρου αλλά και οι νέες με τις πολύχρωμες φανταχτερές παραδοσιακές φορεσιές έδιναν το βηματισμό με περισσή υπερηφάνεια και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ την συμβολική παρουσία των αδερφών μας Κρητών από την «Ένωση Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας» και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων οι οποίοι με τις δικές τους φορεσιές και τα λάβαρα τίμησαν την ημέρα αλλά και τους προγόνους τους, που το 1914 έσπευσαν να βοηθήσουν και να πολεμήσουν στον Αυτονομικό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη. Στεφάνι κατάθεσαν οι: 1. Σοφία Βούλτεψη, Εκπρόσωπος Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Ν.Δ. 2. Πύρρος Δήμας, Βουλευτής Επικράτειας ΠΑΣΟΚ 3. Τέρενς Κουϊκ, Βουλευτής ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

_ΘΕΑΤΡΙΚΗ

4. Ηλίας Κασιδιάρης, Βουλευτής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ 5. Γεώργιος Γεωργίου, Εκπρόσωπος ΛΑΟΣ 6. Στέλλα Κουρή, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Εκπρόσωπος Γιάννη Σγουρού Περιφερειάρχη Αττικής 7. Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων 8. Παναγιώτης Λέκκας, εκ μέρους της «Ομόνοιας» 9. Χρήστος Καπερώνης, εκ μέρους της Εθνικής οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ «Ναπολέων Ζέρβας» 10. Θωμάς Κυριάκος, Σύλλογος Κορυτσάς «Σελασφόρος» 11. Εκπρόσωπος της «Ένωση Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας» 12. Ελένη Δήμου, Πρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών 13. Χαράλαμπος Καραθάνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών 14. Χρυσόστομος Δήμου, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών. Η κατάθεση των στεφάνων ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν και οι : Βασίλης Καπερνάρος, Βουλευτής ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ηλίας Παναγιώταρος, Βουλευτής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Νικήτας Κακλαμάνης, Βουλευτής Ν.Δ. Άγγελος Συρίγος, Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Νίκος Κατσικούλης, Εκπρόσωπος Γιάννη Παναγιωτόπουλου Γεν. Γραμματέα ΜΜΕ Θωμάς Γιάννης, Αντιπρόεδρος ΚΕΑΔ Γιώργος Τζομάκας, Αντιπρόεδρος «Ομόνοιας» Αυγή Σώκου, Πρόεδρος Ενώσεως Δροπολιτών «Ο Δρίνος» Γρηγόρης Γκιζέλης, Γεν. Γραμματέας ΚΕΒΑ Μαρία Μπολάνου, Πρόεδρος Ενώσεως Χειμμαρριωτών.

ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Αργότερα πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Ημερίδα – Συζήτηση. Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον κ. Ρένο Κυριακίδη, Φυσικό – Τομεάρχη της ΕΟΚΑ ο οποίος έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του για το Βορειοηπειρωτικό . Το θέμα που ανέπτυξε ήταν οι Στρατιωτικές Επιχειρήσεις του Αυτονομιακού Αγώνα 1914 και η συμβολή του Σπύρου Σπυρομίλιου. Συγκινητική υπήρξε η στιγμή όταν ο κ. Κυριακίδης ανέβασε στο βήμα τον τρισέγγονο του Σπυρομίλιου τον 9χρονο νεότερο Σπύρο Σπυρομίλιο. Ακολούθησε ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, Δικηγόρος – και Πρόεδρος του Δικτύου ’21 ” με θέμα την Πολιτική Ανάλυση του Αυτονομιακού Αγώνα 1914 και τη συμβολή του Γεωργίου -Χριστάκη Ζωγράφου. Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Λυγερός, Επισκ. Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έδωσε μια άλλη διάσταση, προσεγγίζοντας την γεωπολιτική θέση του χώρου της Βορείου Ηπείρου και το Βορειοηπειρωτικό Εθνικό Ζήτημα από μια διαφορετική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σκοπιά. Ο κύκλος ομιλιών ολοκληρώθηκε με τον κ. Κώστα Κυριακού, Δικηγόρο και έναν εκ των 5 φυλακισθέντων ηγετών της “Ομόνοιας” . Ο κ. Κυριακού επικεντρώθηκε στην περίοδος της Κομμουνιστικής Δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα και στην αντίσταση των Βορειοηπειρωτών. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Ηπειρώτης δημοσιογράφος κ. Βασίλειος Χήτος. Το εορταστικό διήμερο ολοκληρώθηκε με το επίσημο δείπνο στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου. Στην έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικών διακρίσεων μετά θάνατον σε 6 σημαντικές προσωπικότητες που η δράση και η προσφορά τους σημάδεψαν το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα. Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στους εξής: 1. Βασίλειος Σαχίνης (1897-1943). Εθνομάρτυρας – Αρχηγός της ΜΑΒΗ. Την απονομή έκανε ο Αιμίλιος Πάντος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και την παραλαβή ο ανηψιός του ήρωα Γεώργιος Σαχίνης. 2. Σεβαστιανός Οικονομίδης (1922-1994). Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης . Ποιμένας και υπερασπιστής των σκλαβωμένων Βορειοηπειρωτών. Την απονομή έκανε ο Χρυσόστομος Δήμου και την παραλαβή ο Απόστολος Κατωπόδης, Πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ

_ΝΕΑ

3. Μηνάς Πάρας (1919-1999). Φυλακισμένος επί 46 έτη στις Αλβανικές Φυλακές και εξορίες του Ενβέρ Χότζα Την απονομή έκανε ο κ. Λευτέρης Δημητρίου και την παραλαβή ο κ. Γιάννης Μπάρκης ανηψιός του ήρωα. 4. Μενέλαος Ζώτος (1937-2006). Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ιωαννίνων. Την απονομή έκανε ο Χαράλαμπος Δεύτος και την παραλαβή η Ιωάννα Ζώτου κόρη του τιμωμένου. 5. Βλάσσιος Σωκρατίδης (1935-2009). Πρόεδρος Συλλόγου Κορυτσάς και Ερσέκας « Ο Σελασφόρος», Γεν. Γραμματέας ΚΕΒΑ. Την απονομή έκανε ο Χαράλαμπος Καραθάνος Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και την παραλαβή η κ. Ελπίδα Σωκρατίδη σύζυγος του τιμωμένου. 6. Αριστοτέλης Γκούμας (1973-2010). Εθνομάρτυρας. Την απονομή έκανε η κ. Ελένη Δήμου, πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών και την παραλαβή η κ. Περσεφόνη Μπούρμπου, εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα.

_ΕΠΙΣ.ΒΗ.ΕΘΝ.ΥΜΝ..jpg_

Η παρουσίαση των βιογραφικών των τιμώμενων προσώπων έγινε από τη Βορειοηπειρώτισσα ηθοποιό Βασιλική Αγγέλη και την Γεν. Γραμματέα της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Λαμπρινή Στέφου. Στη συνέχεια ακολούθησε η Κεντρική Ομιλία του κ. Μάκη Βορίδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και τέως Υπουργού. Ο κ. Βορίδης έκανε μια εκτενή ανάλυση για το Βορειοηπειρωτικό Εθνικό Ζήτημα τοποθετώντας το απ’ το Παρελθόν στο Παρόν και στο Μέλλον. Οι γνώσεις του πάνω στο ζήτημα, αλλά και ο τρόπος ανάλυσης εντυπωσίασαν τους παριστάμενους, όπως και η στρατηγική που πρότεινε και οι στόχοι που πρέπει να ακολουθηθούν απ’ το Βορειοηπειρωτικό Κίνημα στο άμεσο μέλλον. Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση και τον χορό του παραδοσιακού Χορευτικού Συγκροτήματος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών με τις παραδοσιακές στολές της Βορείου Ηπείρου. Το Επετειακό αυτό διήμερο εκτός από την τιμή και μνήμη που αποδίδουμε όλοι οι Βορειοηπειρώτες στους ήρωες προγόνους μας είναι και η αφετηρία για αγώνες, διεκδικήσεις και την στρατηγική για τα επόμενα χρόνια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε είναι πολλές και μόνο με ομοψυχία και τη χάραξη μιας κοινής γραμμής και ενός ενιαίου Εθνικού οράματος μπορούμε να επιτύχουμε. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Εθνικό Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα παραμένει ανοιχτό ηθικά και νομικά.

Οι συνδιοργανωτές : «Σύλλογος Βορειοηπειρωτών»/«Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών»/«Νεολαία Βορειοηπειρωτών».

Επιμέλεια: ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

*ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ,  ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ [Π.Σ.Η.Ε.]
ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΣ ΔΗΜΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ [Κ.Α.Β.Η.]
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΔΙΚΗ.