Ο Κυπριακός Τύπος, 21 Φεβρουαρίου 2014

Οι εξελίξεις στο Κίεβο, με τις αιματηρές συγκρούσεις και τον αριθμό των νεκρών που αυξάνεται, οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα ότι επίκεινται τις επόμενες εβδομάδες οι πρώτες διώξεις για την οικονομική κατάρρευση, οι προειδοποιήσεις του ΓΕΕΦ για τον αντίκτυπο των ιδιωτικοποιήσεων στην ασφάλεια και οι βολιδοσκοπήσεις της Λευκωσίας από τουρκικές εταιρείες για μεταφορά αερίου, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπο σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η σημερινή συνεδρία του Εκτελεστικού του ΔΗΚΟ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η αποχώρηση ή μη από την Κυβέρνηση, οι αποφάσεις του Υπουργικού για το καζίνο και υπόθεση πορνογραφίας, που εμπλέκει 18χρονο Εθνοφρουρό.

«Μακελειό στο Κίεβο» είναι ο τίτλος της «Αλήθειας», η οποία γράφει για πάνω από 100 νεκρούς και απροσδιόριστο αριθμό τραυματιών στις πρωτοφανείς συγκρούσεις στην Πλατεία Ανεξαρτησίας», ενώ αναφέρει ότι μετέβησαν στην ουκρανική πρωτεύουσα οι Υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας και απεσταλμένος του Πούτιν, με φόντο τις πρώτες κυρώσεις της ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι οι πρώτες υποθέσεις διώξεων για οικονομικά σκάνδαλα θα γίνουν εντός των επόμενων εβδομάδων. Επίσης, γράφει για το σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους 300 εκ. ευρώ προς τις κυπριακές τράπεζες για σύναψη δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που εγκρίθηκε χθες.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αίμα και χάος» αναφέρεται με τη σειρά της στα γεγονότα στην Ουκρανία, γράφοντας ότι η χώρα βυθίζεται στο χάος και στον εμφύλιο, ενώ πνίγεται στο αίμα. Προσθέτει ότι στις συγκρούσεις εμπλέκονται ελεύθεροι σκοπευτές, ακροδεξιά στοιχεία και προβοκάτορες. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, η οποία, όπως λέει, προβλέπεται να είναι θυελλώδης, καθώς θα συζητηθεί ενδεχομένως η πρόταση του Προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου για άμεση αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Επίσης γράφει για υπόθεση πορνογραφίας στην οποία εμπλέκεται 18χρονος εθνοφρουρός και αφορά 30 παιδάκια.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Στο χορό και οι Τούρκοι» γράφει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει βολιδοσκοπηθεί χωριστά από δύο τουρκικές εταιρείες για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία, ενώ τη θέση της Λευκωσίας επί του ίδιου θέματος ζήτησε και αξιωματούχος του Ισραήλ. Προστίθεται ότι η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά τέτοιο σενάριο πριν τη λύση του Κυπριακού. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται σε πέντε προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΦ για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών. Γράφει εξάλλου για αιφνίδιο θάνατο του ψυχίατρου Λούη Καριόλου, συζύγου της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, ο οποίος απεβίωσε σε πτήση.

«Θυσιάζουν την ασφάλεια» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι στην προσπάθεια, στη σπουδή και τη μανία να ξεπουλήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τα ζητήματα εθνικής άμυνας, αλλά τα αγνόησε. Αλλού γράφει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα εισηγείται σε έκθεσή της ξήλωμα της δημόσιας παιδείας, ενώ ο νέος «σύμβουλος» του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση ζητά εμπλοκή ιδιωτών σε πολλά επίπεδα. Επίσης, γράφει ότι τεστ για την Αγκυρα είναι η πρόταση για την Αμμόχωστο.

«Μακελειό στο Κίεβο» είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσσης εφημερίδας “Cyprus Daily”, η οποία γράφει ότι η αστυνομία πυροβόλησε με πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών κατά τη χθεσινή έκρηξη βίας στο Κίεβο, η οποία άφησε πίσω της 67 νεκρούς, ενώ η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, γράφοντας ότι σφίγγει ο κλοιός για την απόδοση κατηγοριών. Γράφει επίσης ότι ξεκινά το καρναβάλι, με τον βασιλιά καρνάβαλο να εισέρχεται σε Πάφο και Λεμεσό.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Η περίοδος των δηλώσεων έχει τελειώσει» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ότι οι διώξεις για την κατάρρευση της οικονομίας θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης αναφέρεται στις δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ για την Ουκρανία, ο οποίος είπε χθες ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Αλλού αναφέρει ότι η απαγόρευση ανελκυστήρα στην Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα φέρνει αντιδράσεις από ανάπηρους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Παράταση στην έξοδο» γράφει ότι η έξοδος του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση φαίνεται ότι οδηγείται σε παράταση μετά τις διαπιστώσεις του Προέδρου του κόμματος ότι μεγάλη μερίδα στελεχών του ΔΗΚΟ υποστηρίζουν να δοθεί η μάχη μέσα από την Κυβέρνηση. Ακόμη, δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος λέει ότι ισχυρή απάντηση στην κρίση είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Σε άλλη συνέντευξη, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος λέει ότι οι σημερινές θυσίες θα μας ανταμείψουν σε βάθος χρόνου.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Γενιά των 500 ευρώ επιβάλλει η Κυβέρνηση!», ενώ προσθέτει ότι επιβεβαιώνει τον «αντεργατικό της χαρακτήρα» και δημιουργεί «θέσεις ανεργίας». Αλλού γράφει ότι η «επιχείρηση ιδιωτικοποιήσεις» είναι στα όρια της απάτης. Επίσης αναφέρεται σε συνέντευξη του τέως Προέδρου Δ. Χριστόφια στην «Πράβδα», όπου αναφέρει ότι κύριος στόχος παραμένει η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «το κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Charter-Αδικο η Τύμπου» γράφει ότι το παράνομο αεροδρόμιο των κατεχόμενων προγραμματίζεται να μετατραπεί σε IATA Airport, ενώ 80 τουριστικοί πράκτορες της Γαλλίας συμφώνησαν να μεταφέρουν πέντε χιλιάδες τουρίστες την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου με εβδομαδιαίες πτήσεις από τη Λυών. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σπρώχνει το ΔΗΚΟ στην έξοδο. Κάνει ακόμη λόγο για συμμετοχή της Εκκλησίας σε επένδυση-μαμούθ.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)