Σύντομα η διακρατική με την Αυστραλία για 12μηνη βίζα παραμονής και εργασίας

Την πληροφορία ότι “πολύ σύντομα” θα υπογραφεί η αμοιβαία διακρατική τουριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας που θα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ηλικίας 18-30 ετών και των δύο χωρών  να μένουν έως 12 μήνες σε οποιαδήποτε από τις δυο χώρες και να εργάζονται συγχρόνως, έδωσε η νέα Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντιράκη.  Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ομογενειακής εφημερίδος “Νέος Κόσμος”, η Γενική Πρόξενος δήλωσε: «Από ελληνικής πλευράς, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και σύντομα θα γίνουν κάποιες ανακοινώσεις. Πολύ σύντομα».

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στην Panhellenic Post.com, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος που χειρίζεται από ελληνικής πλευράς την υπόθεση αυτή, έχει επιβεβαιώσει ότι όλα είναι έτοιμα από ελληνικής πλευράς και πως αναμένουν την Αυστραλία  προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση.

H Panhellenic Post έχει απευθυνθεί τόσ και στον π. Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρα όσο και και στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα. Τόσο ο κ. Τσιάρας όσο και κύκλοι της Πρεσβείας, επιβεβαίωσαν την απρόσκοπτη συνέχιση των διαδικαστικών συνομιλιών μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας,  σχετικά με την  αμοιβαία διακρατική συμφωνία ενώ τοποθετούσαν την υπογραφή της διακρατικής  συμφωνίας στους πρώτους μήνες του 2014.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της στον “Νέο Κόσμο” η κυρία Σημαντιράκη, ξεδιπλώνοντας τα σχέδιά της για την θητεία της στη Μελβούρνη, τονίζει ότι θέλει, εκτός των άλλων, να αναδείξει και τη σύγχρονη Ελλάδα στις νεότερες γενιές των αποδήμων, αλλά και τις δυνατότητες της Ελλάδας σε οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο και τουριστικό επίπεδο. Ακόμη, δηλώνει αποφασισμένη να βελτιώσει τις υπηρεσίες του Γενικού Προξενείου της Μελβούρνης.

Αναλυτικότερς, οι δηλώσεις της Γενικής Προξένου κυρίας Σημαντιράκη στην ομογενειακή εφημερίδα έχουν ως εξής:
«Η βελτίωση των υπηρεσιών είναι κύριος στόχος μου. Έτσι θα βελτιωθεί και θα ενισχυθεί και η εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες πολίτες στο προξενείο και στην ελληνική Πολιτεία την οποία εμείς εκπροσωπούμε».
Υπογραμμίζει, πάντως, ότι η βελτίωση θα γίνει «στο μέτρο του δυνατού και με τα μέσα που διαθέτουμε». Και προσθέτει ότι κύριο μέλημά της, μεταξύ άλλων, είναι η βελτίωση της ιστοσελίδας του Προξενείου.  «Θέλουμε να υπάρχουν εκεί όλες οι πληροφορίες, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για να μπορούν να ενημερώνονται έγκυρα οι ομογενείς. Έτσι δεν θα χρειάζεται να τηλεφωνούν ή να επισκέπτονται το Προξενείο και θα αποφύγουν χρονοβόρες διαδικασίες. Ελπίζουμε, επίσης, να είναι καταχωρημένες και ειδικές φόρμες στο διαδίκτυο για να τις συμπληρώνουν για τις υποθέσεις τους».

Η γενική πρόξενος παρατηρεί, πάντως, ότι για να γίνουν όλα αυτά το Προξενείο χρειάζεται και προσωπικό.
«Είναι γεγονός», λέει, ότι υπάρχει θέμα στελέχωσης. Το γνωρίζει αυτό η υπηρεσία και ελπίσουμε ότι θα το λύσει».  Σημειώνει, μάλιστα, ότι επειδή έχει κλείσει το προξενείο της Γαλλίας οι αλλοδαποί που θέλουν να επισκεφθούν την Γαλλία πρέπει να πάρουν τις θεωρήσεις τους από το Ελληνικό Προξενείο. Και με το μειωμένο προσωπικό υπάρχει πρόβλημα καθώς η Ελλάδα, λόγω της γνωστής οικονομικής κατάστασης έχει περικόψει τις μεταθέσεις σε μεγάλο βαθμό. Ελπίζουμε, πάντως, ότι θα έχουμε κάποια εξέλιξη».

Η κ. Σημαντηράκη παραδέχεται, πάντως, ότι το Ελληνικό Προξενείο Μελβούρνης έχει και έσοδα «και, μάλιστα, σημαντικά».
Προβληματική είναι και η κατάσταση με το τηλεφωνικό κέντρο που, όπως παραδέχεται, «έχει περιορισμένες δυνατότητες».
Δηλώνει, όμως, ότι και εδώ θα καταβληθεί προσπάθεια να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του κοινού.
«Το Προξενείο είναι, όντως, σε δύσκολη κατάσταση. Ζητάμε την κατανόηση, αλλά και την συνεργασία του κοινού» σημειώνει και προσθέτει: «Ας μην τα αφήνουμε όλα την τελευταία στιγμή».

Οι πρώτες εντυπώσεις της κ. Σημαντηράκη από την ομογένεια είναι πολύ καλές και δηλώνει εντυπωσιασμένη από το πόσο ισχυρή είναι η ομογένεια και τη σημασία που της αποδίδει η αυστραλιανή πολιτική ηγεσία, όπως το διαπίστωσε και η ίδια στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» όπου ήταν εκεί ο Αυστραλός πρωθυπουργός και σύσσωμη η ομοσπονδιακή και πολιτειακή πολιτική ηγεσία και έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας και του ελληνισμού.

Τέλος, η εφημερίδα ‘Νέος Κόσμος” έκανε την ακόλουθη ερώτηση στην  νέα Πρόξενο:
– Τον καιρό που η Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, σχολιάστηκε δυσμενώς η διαμονή Ελλήνων διπλωματών σε πανάκριβες κατοικίες, τόσο στη Μελβούρνη όσο και στο Σίδνεϊ. Όταν, μάλιστα, οι διπλωμάτες άλλων χωρών που εκπροσωπούν πιο πλούσιες χώρες μένουν σε λιγότερο δαπανηρές κατοικίες. Εσείς πού μένετε;
Σημαντιράκη: «Εγώ σε ένα μήνα θα μετακομίσω κοντά στο Γενικό Προξενείο και το κόστος της κατοικίας μου θα είναι προσαρμοσμένο στο πνεύμα της εποχής».

Πηγή: Neoskosmos.com