Πρωτοφανή επεισόδια στην Κυπριακή Βουλή

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΑΗΚ φωνάζοντας “πουλημένοι” και γιουχαΐζοντας τους βουλευτές, οργισμένοι έριξαν το κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η αστυνομία για να αποτρέψει τους διαδηλωτές από το να εισέλθουν στο κτίριο

Πανικός επεκράτησε σήμερα κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από τημ κυπριακή Βουλή μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών- υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, το οποίο συζητά η Επιτροπή Οικονομικών.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΑΗΚ φωνάζοντας “πουλημένοι” και γιουχαΐζοντας τους βουλευτές, οργισμένοι έριξαν το κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η αστυνομία για να αποτρέψει τους διαδηλωτές από το να εισέλθουν στο κτίριο και η αστυνομία, προκειμένου να ανακόψει το πλήθος εκτόξευσε βομβίδες κρότου-λάμψης.

Λόγω των επεισοδίων διακόπηκε προσωρινά η συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ υπήρξε και διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλή.

Προηγουμένως, οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει το χώρο στάθμευσης της Βουλής και επιχείρησαν να εισέλθουν από την πλαϊνή πλευρά του κτιρίου. Επίσης, έριξαν πλαστικά μπουκάλια νερού και φρούτα προς τους βουλευτές.

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις των εργαζομένων της Αρχής Ηλεκτρισμού στη Βουλή, που οδήγησαν σε παρεμπόδιση άσκησης του κοινοβουλευτικού της έργου, είναι ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ομήρου τονίζει ότι το δικαίωμα έκφρασης διαμαρτυρίας μέσα από συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις είναι ιερό και απαραβίαστο και τυγχάνει συνταγματικής κατοχύρωσης.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η λειτουργία της Βουλής ταυτίζεται με τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας και οποιαδήποτε πράξη παρεμπόδισης του έργου της είναι υπονομευτική των δημοκρατικών θεσμών.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε, επίσης, την αστυνομία να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει επαρκή μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη του κτιρίου της Βουλής