Ο Κυπριακός Τύπος, 26 Φεβρουαρίου 2014

Η αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και οι ισορροπίες που διαμορφώνονται για την υπερψήφιση ή καταψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, η σημερινή κρίσιμη συνεδρία του ΔΗΚΟ για το αν θα παραμείνει ή αν θα αποχωρήσει το κόμμα από την Κυβέρνηση, η έκθεση της Αστυνομίας για τα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή, η προετοιμασία της Δύναμης για την αυριανή σύνοδο της Ολομέλειας του σώματος, και οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν ότι η Κύπρος θα εξέλθει της ύφεσης εντός 2015, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

 

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παίζονται όλα στο στοίχημα Νικόλα», γράφει ότι όλα τα ενδεχόμενα για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ για το αν το κόμμα θα αποχωρήσει ή όχι από την Κυβέρνηση είναι ανοικτά. Αλλού, γράφει ότι είναι σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας μετά την επιβεβαίωση των δύο πρώτων θανατηφόρων κρουσμάτων της γρίπης Α. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αύξηση 9% στα έσοδα από τον τουρισμό σημειώθηκε το 2013 στην Κύπρο.

 

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Αποδίδει πρόθεση πρόκλησης επεισοδίων», γράφει στο κύριο θέμα ότι η Αστυνομία στην έκθεσή της καταλογίζει πρόθεση πρόκλησης επεισοδίων στους διαδηλωτές που βρέθηκαν προχθές έξω από τη Βουλή, μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε πεδίο μάχης και προπηλακίζοντας Βουλευτές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανένδοτες παραμένουν οι συντεχνίες των εργαζομένων στους υπό αποκρατικοποίηση Ημικρατικούς Οργανισμούς και δηλώνουν αποφασισμένες να κλιμακώσουν τα μέτρα. Αλλού, γράφει ότι Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ προϊδεάζει για παρεκκλίσεις από το κεκτημένο σε ό,τι αφορά στη λύση του Κυπριακού.

 

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Χείρα βοηθείας από το ΔΗΚΟ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι με οριακή πλειοψηφία εγκρίνεται αύριο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από τη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ. Αλλού, γράφει ότι τεράστιες είναι ήδη οι ζημιές από την αποχή των εργαζομένων στα λιμάνια από κάθε υπερωριακή απασχόληση, ενώ η εργατική ειρήνη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των σημερινών Γενικών Συνελεύσεων. Σε άλλο του θέμα γράφει για νέες προκλήσεις του «Μπαρμπαρός», αφού το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται 55 ναυτικά μίλια απέναντι από τον Ακάμα μαζί με δύο συνοδευτικά σκάφη και ένα πολεμικό.

 

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεσηκώνεται ολόκληρη η κοινωνία», γράφει ότι ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι συναντώνται σήμερα με στόχο τη σύμπηξη μετώπου αποτροπής της ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις ΑΗΚ, ΑΛΚ και Cyta. Αλλού, γράφει ότι 13.300 οικογένειες στην Κύπρο, δηλαδή περίπου 45 χιλιάδες άνθρωποι, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Εθελοντισμού. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου «κώφευσε και χθες στις εισηγήσεις της ΠΟΒΕΚ για να επανέλθει η ισορροπία στο λιανικό εμπόριο και τον υγιή ανταγωνισμό».

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα The Cyprus Daily, κάτω από τον τίτλο «Θέση στον ήλιο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο τουρισμός έχει σώσει την κυπριακή οικονομία, η οποία, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να εξέλθει της ύφεσης το 2015. Αλλού, κάτω από σχετική πρωτοσέλιδη φωτογραφία, γράφει για την τριήμερη απεργία των υπαλλήλων στην Cyta, λόγω κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για τα δύο επιβεβαιωμένα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης Α στην Κύπρο.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, υπό τον τίτλο «Η ύφεση στην Κύπρο υποχωρεί», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνηγορούν στο ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ήπια ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο. Σε άλλο της θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για τα συρματοπλέγματα που τοποθετούν μέλη της Αστυνομίας γύρω από τη Βουλή για να αποτρέψουν επεισόδια κατά την αυριανή ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η ADIDAS αποδέχθηκε αίτημα των Aρχών της Βραζιλίας και απέσυρε δύο μπλουζάκια για το μουντιάλ του ερχόμενου καλοκαιριού με το αιτιολογικό ότι προωθούν το σεξουαλικό τουρισμό.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/MM)