ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΗΡ: Η Αλεξάνδρα Προτσένκο διαψεύδει δημοσιεύματα- “Κανένας Έλληνας δεν έχει πειραχθεί”

ΑΘΗΝΑ, 27/2/2014 ΩΡΑ 13.24

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

map_of_crimea“Μην ανησυχείτε. Κανένας Έλληνας δεν έχει πειραχθεί. Υπάρχει εδώ ησυχία, κρατάμε την ψυχραιμία μας, όλα θα πάνε καλά”. Τη δήλωση αυτή έκανε αποκλειστικά στην Panhellenic Post η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάντρα Προτσένκο, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δηλώσεις της καθώς και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία φέρεται να κατήγγειλε ξυλοδαρμούς ομογενών και κλίμα εκφοβισμού. “Δεν έχω κάνει καμία δήλωση. Οι δημοσιογράφοι τα κάνουν άνω-κάτω. Το παρακολουθούσα. Βρήκα στο Ιντερνετ τι λένε, εγώ ούτε δήλωση έκανα, ούτε τίποτα”, είπε στην ΡΗΡ, σε τηλεφώνημα που τις κάναμε στις 11.20 π.μ. σήμερα Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014, η κυρία Προτσένκο.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΡΗΡ εάν υπάρχει φόβος στις ελληνόφωνες περιοχές η Αλεξάνδρα Προτσένκο, είπε: “Είναι εδώ στην Ουκρανία ο πρέσβης από την Ελλάδα κ. Βασίλης Παπαδόπουλος. Εδώ στη Μαριούπολη υπάρχει Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Μαζέψαμε τους εκπροσώπους της Ομογένειας -υπάρχουν εδώ 110 Σύλλογοι- εξηγήσαμε σε κάθε χωριό σε κάθε Πρόεδρο ότι πρέπει να οργανωθούμε. Το πρώτο,  να είμαστε ενωμένοι, δεν κάναμε κανένα κακό για να μας πειράξουνε.  Οι Έλληνες εδώ μένουνε αρκετές χιλιάδες …  Εδώ γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας και κανένας δεν μπορεί να πει ότι η Ουκρανία δεν είναι η πατρίδα μας και εμείς πολίτες της Ουκρανίας…”

Ρωτήσαμε εάν τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο Κίεβο τους ανησυχούν. “Τα πολιτικά που γίνονται στο Κίεβο, ακόμη δεν έφθασαν σε μας”, είπε η κυρία Προτσένκο. Και πρόσθεσε: “όπως κάθε άνθρωπος ανησυχούμε για κάτι που γίνεται στη χώρα μας. Όπως και εσείς στην Ελλάδα, στην Αθήνα, όταν γίνονται επεισόδια και σπάζουνε μαγαζιά, όταν γίνονται συγκρούσεις  και καίνε, πάλι, όμως, κρατάτε την ψυχραιμία σας. Έτσι και εδώ σε μας, εμείς βρισκόμαστε 1000 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο”.

Στη συνέχεια ρωτήσαμε για τις τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν και που θέλουν κάποιοι να έχουν ξεσηκωθεί και στην Κριμαία. “Ναι, υπάρχουν τώρα κάποια γεγονότα και στην Κριμαία,  αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι.  Ακροδεξιοί ή ρώσικη κοινότητα είναι;  Σήμερα θα μάθουμε, θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Νομίζω τους έχουνε συλλάβει.  Η Κριμαία είναι αυτονομία, και δεν το πιστεύω, κατά τη γνώμη μου, ότι η Ρωσία θα μπεί μέσα. Και στην Κριμαία θα λυθεί το πρόβλημα”.

Το επόμενο ερώτημα που θέσαμε ήταν εάν το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος είναι κοντά στους ομογενείς τούτες τις δύσκολες ώρες. Η κυρία Προτσένκο απάντησε: “Μας βοηθάει συνέχεια. Και ο Υφυπουργός κ. Γεροντόπουλος που ασχολείται με την Διασπορά συνέχεια μας παίρνει τηλέφωνο, μας είπε ότι η Ελλάδα είναι κοντά μας μας έδωσε το κινητό του και είπε να τον ενημερώσουμε άμεσα αν κάτι κακό γίνει. Αλλά δεν γίνεται τίποτα κακό μέχρι στιγμής, όλα είναι εντάξει.”

ΤΗΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ In.gr

Σε ανάρτηση του In. gr. με τίτλο “υπό τον φόβο των νεοναζί οι ομογενείς στην Ουκρανία”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι <<η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Mega, ότι o ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας Σπυρίδων Κιλιγκάροφ ξυλοκοπήθηκε από νεαρούς μασκοφόρους.  Στις δηλώσεις της η κ. Προτσένκο μετέφερε το φόβο των ομογενών ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο των νεοναζί. «Θεωρούν ότι θα τους κυνηγήσουν» είπε.
Παράλληλα, σε δηλώσεις της στο Euronews η κ. Προτσένκο ανέφερε πως υπάρχουν έντεκα ελληνικής καταγωγής βουλευτές και έξι ελληνικής καταγωγής κυβερνήτες σε περιφέρειες της χώρας. Επίσης υπάρχουν έλληνες κοινοτάρχες σε αμιγώς ελληνικά χωριά.
«Μόνο στις περιοχές της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ έχουμε 48 ελληνικά χωριά και δεν ξέρουμε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πώς θα επηρεαστούν» δήλωσε.
Σύμφωνα με την κ. Προτσένκο, στο Κίεβο υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες και όχι ελληνικής καταγωγής γηγενής πληθυσμός. Τα περισσότερα μέλη των ελληνικής καταγωγής κοινοτήτων, περίπου 105.000 άνθρωποι, βρίσκονται στην Μαριούπολη, ενώ στην υπόλοιπη Ουκρανία δεν ξεπερνούν τις 3.000.>>

Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, σε τηλεγράφημα του ιστότοπου Newpost.gr αναφέρονται τα ακόλουθα:

<<Την ανησυχία της για τους ‘Ελληνες της Ουκρανίας, εκφράζει με δήλωσή της η βουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι οι ομογενείς βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της άκρως επικίνδυνης νεοναζιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, «Δεξιός Τομέας», που καλεί τα μέλη της να πάρουν τα όπλα και να κατέβουν στους δρόμους» και επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τη στάση του.

Μάλιστα, προσθέτει, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάντρα Προτσένκο, κατήγγειλε ξυλοδαρμούς ομογενών και κλίμα εκφοβισμού. Ωστόσο, σημειώνει η κ. Δούρου, «αυτές οι εξελίξεις δεν προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με την Κάθριν ‘Αστον, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, δεν αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, στο θέμα αυτό».

«Είναι προφανές ότι οι 150 χιλιάδες ομογενείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των νεοναζί, δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών. Εξ ου και η αφωνία του κ. Βενιζέλου» επισημαίνει στη δήλωσή της η κ. Δούρου.>>

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ωρα: 17:00

«Είναι κατώτερο των περιστάσεων τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως η κατάσταση των ομογενών μας στην Ουκρανία, να καθίστανται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Και μόνο το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου έκανε σήμερα δήλωση για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία, επιτιθέμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τη νέα της ιδιότητα, της υποψήφιας περιφερειάρχη Αττικής, και όχι ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα λέει όλα. Ακολούθησαν με δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, αλλά και η Χρυσή Αυγή.  Αν όσοι έκαναν δηλώσεις ζητούσαν να ενημερωθούν πριν τοποθετηθούν δημόσια για το ζήτημα αυτό, θα γνώριζαν τη σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Η Ομοσπονδία αναφέρεται στη στενή και διαρκή συνεργασία της με την πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα γενικά μας προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη και διαψεύδει αυτά που εκλαμβάνονται ως δεδομένα στις παραπάνω ανακοινώσεις».