Ο Γιάτσενιουκ υποψήφιος Πρωθυπουργός στην Ουκρανία

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ προτάθηκε ως υποψήφιος για τη θέση του Πρωθυπουργού, ενώ ανακοινώθηκαν και ορισμένα ονόματα για το υπουργικό συμβούλιο.

Οι ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας πρότειναν την Τετάρτη τον Αρσένι Γιάτσενιουκ ως υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση της χώρας. Η υποψηφιότητα του Γιάτσενιουκ ανακοινώθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας όπου πλήθος είχε συγκεντρωθεί.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για προσωρινή κυβέρνηση την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει εξέχοντα μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας που είχε καταλάβει το κέντρο του Κιέβου τους τελευταίους 3 μήνες και είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ένας ακτιβιστής ο οποίος είχε απαχθεί και τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, προτάθηκε ως υπουργός Αθλητισμού, ενώ ο Αντρέι Παρούμπγι ως υπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο συντονίζει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Σε μια ένδειξη διχασμού μεταξύ των διαδηλωτών και της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ανεξαρτησίας γιουχάισε τον Γιάτσενιουκ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος έχει οριστεί μεταβατικός πρόεδρος, όταν αυτοί ανέβηκαν στην εξέδρα.

Η Τιμοσένκο και ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του προτεινόμενου υπουργικού συμβουλίου.