Αυτή είναι η ψυχή του Έλληνα ομογενή!

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com

Μελβούρνη.- Συγκλονισμένοι από τα νέα ότι μια αγαπημένη τους ανιψιά που ζει στο Περθ διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και από την δοκιμασία, μιας κοπέλας που ζει στη γειτονιά τους, ο Νίκος και η σύζυγός του Άννα Βουρνάζου, αποφάσισαν να δωρίσουν ενάμιση εκατομμύριο δολάρια στη «Φροντίδα».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της «Φροντίδας», Σάκης Ζαφειρόπουλος, στη σεμνή τελετή που έγινε την Τρίτη στο Κλάιτον της Μελβούρνης, «αυτή είναι πιο η γενναιόδωρη συνεισφορά στα 37 χρόνια της ιστορίας του οργανισμού».

Το συνηθίζει, άλλωστε, ο κ. Βουρνάζος να γράφει ιστορία. Ως μαχητής του ΕΑΜ κατά την κατοχή, αλλά και ως ο άνθρωπος που πήρε το πανεπιστημιακό του πτυχίο στα 78 του χρόνια και έκτοτε έχει γράψει έξι βιβλία. Σήμερα, στα 90 του, ασχολείται ακόμα με τα κοινά αλλά και με το περιβόλι του στο Ράι, όπως λέει στο «Νέο Κόσμο».

H Άννα και ο Νίκος Βουρνάζος στις εγκαταστάσεις της «Φροντίδας» μετά την παράδοση της επιταγής του ενάμιση εκατομμυρίων δολαρίων

H Άννα και ο Νίκος Βουρνάζος στις εγκαταστάσεις της «Φροντίδας» μετά την παράδοση της επιταγής του ενάμιση εκατομμυρίων δολαρίων

Ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως «αυτή η μεγαλόψυχη προσφορά του $1,5 εκατομμυρίου θα δώσει τη δυνατότητα στην Φροντίδα να παρέχει υπηρεσίες σε άτομα ελληνικής καταγωγής με Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS). Η Φροντίδα θα δημιουργήσει μια ειδικευμένη “ανεξάρτητη” πτέρυγα για άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (MS) εντός των νέων προτεινόμενων γηριατριακών εγκαταστάσεων της στο Κλάιτον. Αυτή η μονάδα θα δημιουργηθεί σε συγκεκριμένη αφιερωμένη πτέρυγα στο καινούργιο κτίριο».

Όπως τονίστηκε, ο Νίκος και η Άννα Βουρνάζου με τη δωρεά τους, δίνουν τη δυνατότητα στην Φροντίδα να οικοδομήσει μια εξαιρετική γηριατριακή μονάδα με ανέσεις και να προμηθευτεί βαρομετρικές πολυθρόνες, ειδικές καρέκλες μπάνιου, εξοπλισμό ανάρτησης, εργονομικά κρεβάτια που ξεχωρίζουν και υποβοηθούν τους τρόπους νοσοκομειακής φροντίδας για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση – MS.

Ο κ. Βουρνάζος εξήγησε ότι ευαισθητοποιήθηκε λόγω προσωπικών βιωμάτων και επέλεξε τη «Φροντίδα» γιατί έχει εντυπωσιαστεί με την προσφορά της προς την παροικία,. Πρόσθεσε επίσης: «Είμαι σίγουρος, ότι θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα άτομα και οργανισμοί, που θα προσφέρουν την υποστήριξή τους στην Φροντίδα, ώστε να συνεχίσει την ευγενική αποστολή της να προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με ανάγκες της παροικίας μας».

Ο κ. Βουρνάζος είναι ιδιαίτερα γνωστός στους αναγνώστες του «Νέου Κόσμου», αλλά και στην ευρύτερη παροικία από την ανάμειξή του στα κοινά. Εκτός των άλλων, υπηρέτησε επί 12 χρόνια την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ως ταμίας, αλλά και από άλλες θέσεις.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΡΝΑΖΟΥ

Ο Νίκος Βουρνάζος γεννήθηκε στο Χρύσανθο Αιγιαλείας το 1924. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και παρέμεινε στο χωριό να εργαστεί για την ανατροφή των έξι μικρότερων αδελφών του.
Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ –ΕΛΛΑΣ) και απολύθηκε το 1945 μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.
Το 1951 τελείωσε το τότε γυμνάσιο (Μέση Εκπαίδευση) σε ηλικία 27 ετών, ως κατ’ οίκον διδαχθείς και πέτυχε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο οικονομικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να φοιτήσει.
Το 1952 κλήθηκε να υπηρετήσει στον Ελληνικό στρατό και αποστρατεύτηκε τον επόμενο χρόνο.
Το 1955 μετανάστευσε στην Αυστραλία και από το 1965 ασχολήθηκε με τους παροικιακούς οργανισμούς, τους οποίους υπηρέτησε δημιουργικά από υπεύθυνες θέσεις.
Το 1987 τιμήθηκε με το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης 1941-45 και με την κρατική αναγνώριση για τη συμμετοχή του στις μάχιμες τάξεις του ΕΛΑΣ.
ΤΟ 1995 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Νέας Αγγλίας (The University of New England) και το 2002, σε ηλικία 78 ετών, πήρε το πτυχίο Φιλολογίας.
Το 2003 επιδόθηκε στη συγγραφή του βιβλίου «Χορεύοντας μόνος», για να βάλει στο χαρτί όσα έζησε και γνώρισε μέσα από τα γεγονότα που άλλοι είχαν διαμορφώσει κι εκείνα στα οποία είχε ο ίδιος πρωταγωνιστήσει.
Ο Νίκος Βουρνάζος δεν διαμόρφωσε την ιστορία, αλλά υπήρξε μόνον μια κουκίδα στα γεγονότα, όπως τόσοι άλλοι της γενιάς του.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της «Φροντίδας», Σάκης Ζαφειρόπουλος, αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τον Νίκο Βουρνάζο σε ένα γεύμα πριν δυο χρόνια στο Rye και πρόσθεσε:
«Η μεγαλόψυχη προσφορά του Νίκου και της Άννας Βουρνάζου είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της ελληνικής παροικίας εδώ στους Αντίποδες. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και αποδεικνύει ότι η ευεργεσία παραμένει ένα άθικτο χαρακτηριστικό της γενιάς μας από το 5000 π.Χ. οπότε διανοήθηκε ή έννοια της φιλανθρωπίας από τους αρχαίους Έλληνες. Αυτό που μας κάνει πιο πολύ περήφανους σήμερα, είναι ότι ανάμεσά μας έχουμε άτομα, όπως το αξιοθαύμαστο ζεύγος Βουρνάζου.

Μελετώντας το βιογραφικό του Νίκου, αντιλαμβάνεται κανείς τον χαρακτήρα του και τη γενναιόδωρη προσφορά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Ο Νίκος χρωστά πολλά στην αγαπημένη του σύζυγο Άννα. Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, που το 2012 έγραψε και εξέδωσε το τέταρτο βιβλίο του με τίτλο «Η Γυναίκα στα Πέτρινα Χρόνια». Παρότρυνση γι’ αυτό το βιβλίο ήταν και η μάνα του Νίκου η κ. Βενετσάνα Βουρνάζου, αλλά και όλες εκείνες οι γυναίκες που συνέβαλλαν στην Αντίσταση.
«Ο Νίκος Βουρνάζος δεν διαμόρφωσε την ιστορία, αλλά υπήρξε μόνον μια κουκίδα στα γεγονότα, όπως τόσοι άλλοι της γενιάς του». Αυτό είναι απόσπασμα από το βιογραφικό του Νίκου και δείχνει τη μεγάλη μετριοφροσύνη του μεγάλου μας ευεργέτη.

Τόσο το τωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Φροντίδας όσο και τα επόμενα, αλλά και ολόκληρη η ελληνική παροικία, θα νοιώθουν ευγνώμονες για τη μέγιστη προσφορά του Νίκου και της Άννας προς άτομα με ανάγκες, όπως αυτά με «πολλαπλή σκλήρυνση» ή «σκλήρυνση κατά πλάκας» για τους παλαιότερους.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς!

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com