Οι “στοχεύσεις” της Μόσχας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζονται  (ίσως) να κρούσουν τα τύμπανα του πολέμου στην Κριμαία, ο Λευκός Οίκος και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρούν να βρουν κοινό βηματισμό, αλλά και απαντήσεις ως προς το γιατί αποφάσισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο, όπως κατήγγειλε χθες ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως από μόνη της η Κριμαία είναι πολύ σημαντική Χερσόνησος, τόσο για την αμυντική όσο και την επιθετική πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Ο Ναύσταθμος που διατηρεί το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, η ελευθεροπλοϊα προς τη Μεσόγειο και η δυνατότητα επιτήρησης των παράκτιων της Μικράς Ασίας, είναι στρατηγικής σημασίας δυνατότητες τις οποίες δεν είναι προφανώς διατεθειμένη η Ρωσία να απεμπολήσει.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί η Μόσχα να απώλεσε την κυριαρχία επί όμορων κρατών που συνιστούσαν την άλλοτε κραταιά  Ένωση Σοβιετικών Δημοκρατιών, δεν φαίνεται έτοιμη, όμως, να δεχθεί στο «μαλακό της υπογάστριό» δυτικές ΝΑΤΟϊκές «συμμαχίες» ή Ευρωενώσεις, που θα λειτουργούν και ως προχωρημένο «φυλάκιο»  συνεχούς παρατηρητηρίου.

Ωστόσο, πέραν των ανωτέρω, πηγές που έχει υπόψη του το Panhellenic Post, με διασυνδέσεις στο κοντινό περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου, επιμένουν πως  η σημαντικότερη παράμετρος της αποφασιστικής (μέχρι στιγμής) στάσης  του Πούτιν, έχει να κάνει με ενδόμυχες σκέψεις και επιθυμίες του να δημιουργήσει την Ένωση Ευρασιατικών Χωρών, με  ακρογωνιαίο λίθο την ίδια τη Ρωσία.

Στην Ένωση αυτή (εάν και εφόσον υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί του) θα συμμετέχουν ορισμένες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, φυσικά η Ρωσία, κάποιες Ασιατικές όμορες περιοχές ενώ λέγεται πως υπάρχει πρόνοια για  μελλοντική επέκταση με την “υποδοχή” και  κάποιων απροσδιορίστων, επί του παρόντος, κρατιδίων μιας ενδεχομένως  «διαμελισμένης» Τουρκίας.

Εάν αποδεχθεί κανείς την ύπαρξη ενός τέτοιου σκεπτικού, γίνεται εύκολα αντιληπτή η πρόσθετη γεωστρατηγική σημασία που αποκτά η Κριμαία (αν όχι και ολόκληρη η Ουκρανία) για την Ρωσία.

Όλα αυτά, πάντως, καθόλου δεν ακυρώνουν την υποχρέωση της Μόσχας να τηρεί  και να εφαρμόζει το  Διεθνές Δίκαιο και να σέβεται και να  προστατεύει τα Ανθρώπινα  Δικαιώματα. Ασφαλώς και των Ελλήνων Ομογενών. Αρχές που από διαλύσεως της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και μόλις πρόσφατα αποδέχθηκε, φιλοξενώντας τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες…