Απλήρωτες υπάλληλοι του ΣΑΕ για ενάμιση χρόνο- Και καταδίκη ερήμην!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ένα απίστευτο κοινωνικό  δράμα βιώνουν οι δύο διοικητικές υπάλληλοι του Ιδρύματος Αποδήμου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Απλήρωτες από τα μισά του …2012 συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αλλά δεν έχουν πλέον χρήματα ούτε για το εισιτήριο του λεωφορείου που τις μεταφέρει από το σπίτι τους στο Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης!

Όπως είναι γνωστό, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Καράογλου μετά από συνεννόηση με τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών Κων. Τσιάρα, παραχώρησε χώρο δύο γραφείων, μέσα στο κτίριο του υπουργείου, για την στέγαση του ΣΑΕ, μετά την έξωση (!) που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο ΣΑΕ,  από το κτήριο δωρεάς Μακρίδη στο οποίο τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί…

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της Panhellenic Post, σήμερα Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 εκδικάστηκε η αγωγή που είχε καταθέσει η τρίτη υπάλληλος (καθαρίστρια) των Γραφείων ΣΑΕ, η οποία έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί. Στην εν λόγω υπάλληλο επίσης υπήρχε οφειλή μισθών καθώς και εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ. Το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού καταδικάστηκε από το Δικαστήριο ερήμην, αφού ουδείς, ούτε καν ένας  δικηγόρος παραβρέθηκε στο Δικαστήριο για λογαριασμό του ΣΑΕ…

Το ζήτημα της μισθοδοσίας των δύο εν ενεργεία υπαλλήλων,  σύμφωνα με πληροφορίες της  Panhellenic Post, έχει «σκαλώσει» στην νομική μεθόδευση με την οποία θα εκταμιευθούν χρήματα υπέρ του Ιδρύματος Αποδήμου Ελληνισμού, που, καταστατικά πρέπει να τα εισπράξει για να τα αποδώσει, με τη σειρά του, στις ενδιαφερόμενες.  Τούτο διότι κατά ορισμένους δικηγόρους, νομικά «δεν υφίσταται» το  Ίδρυμα μετά την αδρανοποίηση του ΣΑΕ, ενώ, κατ΄ άλλους επίσης νομικούς, «το γεγονός πως δεν υπάρχουν έγγραφες παραιτήσεις των μελών του προεδρείου του ΣΑΕ, διατηρεί εν ισχύει και εν λειτουργία το Ίδρυμα».

Πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στην Panhellenic Post  εκτιμούσε πως «αυτά τα θέματα όφειλαν να τα έχουν ρυθμίσει τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ» πριν την εκπνοή της θητείας τους.

Να σημειωθεί ότι Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού κατά  νόμο στελεχώνεται με τα μέλη του προεδρείου ΣΑΕ. Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις τους δύο τουλάχιστον μέλη του προεδρείου ΣΑΕ θεωρούν εαυτούς ως παραιτηθέντες, χωρίς ωστόσο και να έχει γίνει γνωστό που και πως παραιτήθηκαν καθόσον είναι εκλεγμένοι δια ψήφου, από την ομογένεια… Πρόκειται για τον πρόεδρο κ. Στέφανο Ταμβάκη και τον αντιπρόεδρο και Συντονιστή Αμερικής κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο.

Αντίθετα, άλλα μέλη του προεδρείου, όπως η Γραμματέας Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και οι Συντονιστές Ωκεανίας και Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος και Νικηφόρος Νικολαΐδης όχι μόνον δεν έχουν παραιτηθεί, αλλά, αντίθετα, συνεχίζουν κανονικά το έργο του ΣΑΕ στις περιφέρειές τους προβαίνοντας, μάλιστα, και σε συνελεύσεις των συντονιστικών τους συμβουλίων.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, για το  θέμα της μισθοδοσίας των δύο υπαλλήλων έχει υποβληθεί ερώτημα από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο Υπουργείο Εξωτερικών,  από τις 4 Οκτωβρίου 2013.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μεταξύ του νομικού Συμβουλίου και του Υπουργείου ακολούθησε  αλυσίδα ερωτημάτων και απαντήσεων με τελευταία τις 27 Ιανουαρίου 2014. Έκτοτε εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στο μεταξύ, εκτός από τους μισθούς των δύο υπαλλήλων ετών 2012 (ένα πεντάμηνο) 2013 και 2014 (μέχρι σήμερα), όπου μετά και τις νέες συμβάσεις αορίστου χρόνου που υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2012 με το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού,  με μειωμένες αποδοχές, ανέρχονται συνολικά περίπου στις 30.000 ευρώ, έτερον ποσό περίπου 27.000-28.000 ευρώ διεκδικεί το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) ως ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη αυτά,  κοινοποιώντας, μάλιστα, έγγραφα για αναγκαστική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος!

ΠΗΓΗ: https://www.panhellenicpost.com