Ο Κυπριακός Τύπος, 6 Μαρτίου 2014

Η πρόβλεψη του Υπουργού Οικονομικών για δυνατότητα επιστροφής στις αγορές πριν από το 2016, το κόστος της γραφειοκρατίας το οποίο ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, η προώθηση πλάνου στο Υπουργικό Συμβούλιο για μείωση της στρατιωτικής θητείας, η πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας στο 19% το 2014 και οι διαπραγματεύσεις για αποφυγή πολέμου στην Κριμαία, αποτελούν τα θέματα που προβάλλονται στους πρωτοσέλιδους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων την Πέμπτη.

 

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Γραφειοκρατία πολλών δισεκατομμυρίων», γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών διατίθενται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μόνο για χαρτί στη Δημόσια Υπηρεσία και ότι μόνο σε οκτώ κυβερνητικά τμήματα το κόστος της γραφειοκρατίας ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι οδηγείται στο δικαστήριο η υπόθεση του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σημαντική συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Γερμανίδα Καγκελάριο την Παρασκευή στο περιθώριο της Έκτακτης Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

Με τίτλο «Πριν από το 2016 η επιστροφή στις αγορές» η εφημερίδα «Σημερινή» αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών σε τηλεοπτική εκπομπή του «Σίγμα», στην οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές πριν από το 2016 και δήλωσε ότι η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων στο εσωτερικό θα γίνει πριν από το τέλος της Άνοιξης. Αλλού, αναφέρει ότι στο μικροσκόπιο των νομικών βρίσκεται η συνταγματικότητα του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις. Σε άλλο θέμα της η «Σ» γράφει ότι εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία.

 

Υπό τον τίτλο «Μείωση στρατιωτικής θητείας» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι λίγο πριν από τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο απερχόμενος Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου προωθεί πλάνο στο Υπουργικό Συμβούλιο για μείωση της στρατιωτικής θητείας. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι με βαρύ πυροβολικό πάει το ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις προτάσεις της κομματικής βάσης προς την Ακελική ηγεσία για στελέχωση του ψηφοδελτίου. Επίσης ο «Φ» γράφει ότι κάτω από το μικροσκόπιο του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων βρίσκονται εδώ και αρκετές μέρες για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, οι πρωταγωνιστές του πολύκροτου σκανδάλου με την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της Cyta σε τουρκοκυπριακό ακίνητο στη Δρομολαξιά.

 

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Άλλες 10.000 άνεργοι στο ‘οικονομικό θαύμα’» και αναφέρει ότι αύξηση της ανεργίας στο 19% τουτέστιν άλλους 10.000 που θα προστεθούν στις ουρές των ανέργων, αναμένει για το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση. Αλλού, γράφει ότι το 2015 θα γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της Total και ότι εκπρόσωπος της εταιρείας συστήνει την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επίσης η «Χ» γράφει ότι ο Υπ. Οικονομικών έστειλε «εμπιστευτική» επιστολή στη Βουλή, ζητώντας να μην προωθηθεί για ψήφιση το ενοποιημένο κείμενο για προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Η γραφειοκρατία μας κοστίζει €1 δισ. το χρόνο» αναφέρει ότι οι βουλευτές θέλουν να δουν περισσότερες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ότι οι εξοικονομήσεις θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους χαρτιού κατά 95-97%. Αλλού, γράφει ότι Ουκρανοί και Ρώσοι ποδοσφαιριστές που κατέλυσαν στο ίδιο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα ενόψει φιλικού αγώνα στην Κύπρο, απέδειξαν ότι η πολιτική και οι αθλητισμός δεν αναμειγνύονται. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος θρηνεί τον καλλιτέχνη και οραματιστή Στας Παράσκο.

 

Με τίτλο «Ο πόλεμος εξακολουθεί να προδιαγράφεται» η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» γράφει ότι η υψηλή διπλωματία συναντά την άρνηση της Μόσχας στις απαιτήσεις της Δύσης για απόσυρση δυνάμεων από την Κριμαία. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα γράφει ότι ο δρόμος για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα είναι ομαλός, αφού σύμφωνα με ειδικούς οι τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο δίνουν τη δυνατότητα στη Βουλή να καθυστερεί τις αλλαγές. Επίσης η εφημερίδα απευθύνει στερνό αντίο στον εικαστικό και δάσκαλο Στας Παράσκο που πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

 

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΘΚΕ)