“Προσπάθησαν να μας εμβολίσουν και πυροβολήσαμε” -Αιματηρή καταδίωξη δουλεμπορικού στις Οινούσσες

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού, όλα έγιναν στο πλαίσιο επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης Τούρκου διακινητή, ο οποίος είναι μέλος οργανωμένου κυκλώματος και μετέφερε παράνομους μετανάστες.
στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών.

Ένα πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ειδοποιήθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο της περιοχής
για το δουλεμπορικό σκάφος, το οποίο κινούνταν από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τις Οινούσσες.
Μέσα, φαίνονταν τέσσερις επιβαίνοντες.

“Δε σταμάταγε για έλεγχο”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι άνδρες στο σκάφος του λιμενικού προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με συριγμούς και συνεχή προειδοποιητικά σήματα.
Το ταχύπλοο όμως, με ιπποδύναμη μεγάλης ισχύος, όχι μόνο δεν “έκοψε” ταχύτητα, αλλά ξεκίνησε επικίνδυνους ελιγμούς αποφυγής του πλωτού περιπολικού, οι οποίοι γρήγορα μετατράπηκαν σε συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού.

Οι λιμενικοί, ακολουθώντας τους κανόνες εμπλοκής, στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος και να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
“έρριψαν αρχικά προειδοποιητικές βολές στον αέρα από φορητό οπλισμό. Ο διακινητής και χειριστής του ταχυπλόου ενέτεινε τις προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, με συνέπεια να ακολουθήσουν βολές προς το πρωραίο τμήμα του ταχύπλοου σκάφους. Για την ακινητοποίηση του σκάφους άνδρες του Λιμενικού Σώματος κατόρθωσαν να επιβιβαστούν στο ταχύπλοο, όπου και συνέλαβαν άμεσα τον Τούρκο διακινητή, ενώ, παράλληλα, διαπίστωσαν ότι στον κλειστό χώρο ενδιαίτησης (καμπίνα) του σκάφους, ευρίσκοντο 13 μετανάστες, εκ των οποίων τρεις (2 άνδρες και 1 γυναίκα) είχαν τραυματιστεί”
Εκτός κινδύνου οι τραυματίες – Έρευνες για το περιστατικό

Το πλωτό περιπολικό του λιμενικού παρέλαβε τους τρεις τραυματίες, καθώς και τον συλληφθέντα διακινητή, μεταφέροντάς τους στο λιμάνι της Χίου. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του νησιού για παροχή πρώτων βοηθειών και περαιτέρω περίθαλψη. Από τις πρώτες πληροφορίες η ζωή των τραυματιών δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Παράλληλα, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού που πήγε στη θαλάσσια περιοχή, παρέλαβε τους υπόλοιπους 13 επιβαίνοντες του ταχυπλόου σκάφους, οδηγώντας τους στη Λιμενική Αρχή Χίου για τις περαιτέρω ενέργειες.

Προανάκριση κάνει η οικεία Λιμενική Αρχή, κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα Χίου,
ενώ ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αθανάσιος Αθανασόπουλος έχει ήδη ενημερώσει για το συμβάν την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου, για τις δικές της ενέργειες.

Συγχρόνως, στο νησί της Χίου πηγαίνουν ο Επιθεωρητής Βορείου Αιγαίου, Υποναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αθανάσιος Χονδρονάσιος, καθώς και ο Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων, Υποναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Βασίλειος Σιέττος.