Οι Λίμπεραλς της Ν.Α. θα ενισχύσουν το κέντρο ελληνικών σπουδών ΛΟΓΟΣ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το Φιλελεύθερο Κόμμα Νότιας Αυστραλίας θα ενισχύσει την ελληνομάθεια με ένα εκατομμύριο δολάρια, ανακοίνωσε ο σκιώδης υπουργός Παιδείας και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, David Pisoni. Σε ομιλία του, στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου της Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας ο κ. Pisoni διαβίβασε υπόσχεση του αρχηγού του κόμματός του, Steven Marshall, να χορηγήσει τριετή βοήθεια ύψους $1,050,000 – αν το κόμμα του κερδίσει τις επικείμενες πολιτειακές εκλογές-  στο Κέντρο Ελληνικών μελετών και Πολιτισμού ΛΟΓΟΣ, που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Flinders Νότιας Αυστραλίας.
Η βοήθεια προσφέρεται στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει μία φιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Marshall, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού των μεταναστευτικών ομάδων της Νότιας Αυστραλίας.

Ο κ. Pisοni, αφού εξήρε την προσφορά της Ελληνικής και της Ελληνοκυπριακής πατριάς της Νότιας Αυστραλίας στην οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ανάπτυξη της Πολιτείας, τόνισε ότι το κόμμα του, ως κυβέρνηση, θα δεχθεί νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Μια κυβέρνηση Marshall επιθυμεί να καλωσορίσει νέους και νέες μετανάστες από την Κύπρο και Ελλάδα στη Νότια Αυστραλία. Θα ζητήσουμε από τις Ελληνικές Κοινότητες της Νότιας Αυστραλίας κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα. Η ελληνική επίδραση στην οικονομία και τoν πολιτισμό της Νότιας Αυστραλίας υπήρξε καταλυτική.

Η εργατικότητα, η εντιμότητα, το επιχειρηματικό πνεύμα και η αφοσίωσή σας στα κοινωνικά ιδεώδη είναι αυτό που χρειάζεται ακριβώς η Πολιτεία μας στα κρίσιμα χρόνια που ζούμε.

Γνωρίζω πολύ καλά, επίσης, ότι πολλοί από εσάς προβληματίζεστε για το μέλλον της διδασκαλίας της Ελληνικής στα σχολεία μας. Συμμερίζομαι την αγωνία σας.
Αλλά, αν έχω την τιμή και την ευθύνη να γίνω ο υπουργός Παιδείας, θα εργαστώ ώστε μαθητές όλων των ηλικιών και κάθε όλων των κοινωνικών στρωμάτων  στη Νότια Αυστραλία να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν Ελληνικά μέχρι και τη 12η χρονιά.
O Steven Marshall ήδη ανακοίνωσε ότι μια κυβέρνηση Φιλελευθέρων θα μετατρέψει το υποχρεωτικό μάθημα Research Project σε μη υποχρεωτικό από το 2016 και μετά.

Αυτό θα επιτρέψει τους  μαθητές να ολοκληρώσουν τα Ελληνικά τους την 11η και 12η χρονιά.
Κάποιοι, που δεν είναι μέλη της ελληνικής παροικίας, αναρωτιούνται γιατί οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν τόσο πολύ τα Ελληνικά. Ως απάντηση τους συγκρίνω με εκείνους που αναρωτιούνται γιατί ακόμη σπουδάζουμε τα κλασικά γράμματα και τα Αγγλικά στα σχολεία. Είναι σαν να αναρωτιούνται εάν ο Σαίξπηρ έχει κάποια σημασία για τα παιδιά μας. Απαντώ: Και βέβαια έχει. Όλα αυτά είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς όλου του αγγλόφωνου κόσμου. Και τα Ελληνικά είναι μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς όλης της Δύσης.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικά και για τη Νότια Αυστραλία. Το γνωρίζω εγώ το γνωρίζει και ο Steve Marshall.
Mου ζήτησε, λοιπόν, να ανακοινώσω, ότι μία φιλελεύθερη κυβέρνηση Marshall θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά το ΛΟΓΟ, Αυστραλιανό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του πανεπιστημίου Flinders για τα επόμενα τρία χρόνια με 150.000 δολάρια ετησίως (συνολική δαπάνη 450 χιλ. δολάρια).
Επιπλέον, θα προσφέρουμε άλλες 200.000 δολάρια το χρόνο, 600 χιλιάδες δολάρια  για τα επόμενα τρία χρόνια, στο ΛΟΓΟ. Το κονδύλι αυτό θα επιτρέψει στο ΛΟΓΟ να αναπτύξει προγράμματα διδασκαλίας της Ελληνικής για τα σχολεία της Νότιας Αυστραλίας, να υλοποιήσει τα ευρύτερα σχέδια που έχει για τη διδασκαλία της Ελληνικής στα σχολεία της Νοτίου Αυστραλίας. Θα δοθεί στο ΛΟΓΟ η δυνατότητα να επεκτείνει το επιτυχημένο του πρόγραμμα για τα πανεπιστήμια στα Δημοτικά σχολεία της Νότιας Αυστραλίας» κατέληξε.

ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Ο διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και συντονιστής του Προγράμματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Flinders, Δρ Μιχάλης Τσανίκας, δηλώνει βαθύτατα ικανοποιημένος από την προσφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Αυστραλίας.
«Η ετοιμότητα των πολιτικών κομμάτων της Νότιας Αυστραλίας να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα Ελληνομάθειας «ΛΟΓΟΣ», πιστοποιεί την απεριόριστη εκτίμηση του πρωτοποριακού εγχειρήματος του πανεπιστημίου μας για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας σε ολόκληρη την Αυστραλία με τη χρήση τα νέας τεχνολογίας» λέει με υπερηφάνεια ο στυλοβάτης του Ελληνικού Προγράμματος.

Ο Δρ Τσανίκας υπενθυμίζει, ότι «το Πρόγραμμα «ΛΟΓΟΣ» θεμελιώθηκε με την παροχή 600 χιλιάδων δολαρίων από την Εργατική κυβέρνηση του Mike Rann» και προσθέτει. «Η παροχή ενός εκατομμύριου δολαρίων από μία φιλελεύθερη, πολιτειακή κυβέρνηση θα βοηθήσει να υλοποιήσουμε όλα τα υφιστάμενα προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας -σε ελληνικής και μη καταγωγής μαθητές και μαθήτριες- καθώς και το σχεδιασμό νέων προγραμμάτων για μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

«Το διαδραστικό πρόγραμμα διδασκαλίας ελληνικών on-line (στο διαδίκτυο) του Τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Flinders είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στην Αυστραλία, που αντιγράφεται από άλλες σχολές του πανεπιστημίου. Μας τιμά η αντιγραφή του πρωτοποριακού, εθνικά, προγράμματός μας, αλλά δεν επαναπαυόμαστε στις επιτυχίες μας, μέχρι σήμερα.

Τα πρόγραμμα γίνεται ευρύτερα γνωστό στους ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και άλλους κύκλους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και ενώ σε όλο τον κόσμο προγράμματα της Ελληνικής καταρρέουν, ο ΛΟΓΟΣ είναι σε θέση όχι μόνο να διατηρήσει το πρόγραμμά του αλλά και να εγκαινιάσει δύο άλλα πανεπιστημιακά προγράμματα, στο Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν και στο πανεπιστήμιο Griffith University της Κουινσλάνδης. Ελπίζουμε, ότι στο μέλλον θα προκύψουν και άλλες παρόμοιες συνεργασίες,

«Στο δρόμο αυτό, για τα σχολεία, ο ΛΟΓΟς θα συμπορευθεί χέρι-χέρι με το πρόγραμμα Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΜΕ (Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών) του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο ως γνωστόν αναπτύσσει και προσφέρει on-line υλικό για τα σχολεία της διασποράς.

ΠΗΓΗ:neoskosmos.com