Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν βάση πυραύλων στην Κριμαία

Οι ένοπλοι δεν άνοιξαν πυρ, ούτε κατέσχεσαν οπλισμό
– Τιμοσένκο: Κίνδυνος για ανταρτοπόλεμο στη χερσόνησο
– Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν δέχεται απειλές
– Ένοπλοι εμπόδισαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ να περάσουν στην Κριμαία
– Η Gazprom απειλεί την Ουκρανία με διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου

Ανυποχώρητη παραμένει η Ρωσία, που συνεχίζει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση που ενισχύει όλο και περισσότερο την παρουσία της στην Κριμαία.

Ένοπλοι άνδρες, που πιστεύεται ότι είναι Ρώσοι, έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μια ουκρανική βάση εκτόξευσης πυραύλων στη χερσόνησο, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός και χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters που ήταν παρών στο συμβάν, το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν οι ένοπλοι παραβίασε την πύλη της βάσης στη Σεβαστούπολη.

‘Ενας Ουκρανός αξιωματικός του στρατού, ο Βλάντισλαφ Σελεζνιόφ, είπε τηλεφωνικά ότι οι ένοπλοι κατέλαβαν τη βάση χωρίς να ανοίξουν πυρ. Ένας άλλος αξιωματικός είπε στο Reuters ότι προσπαθεί να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ενόπλων, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει κατασχεθεί κανενός είδους οπλισμός.

 

Η Ρωσία απειλεί με αντίποινα ΕΕ και ΗΠΑ

Κι ενώ όλο και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες αποβιβάζονται στην Κριμαία, ο Σεργκέι Λαβρόφ απειλεί με αντίποινα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα του.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η Ρωσία δεν αποδέχεται τη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών» και θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν τής επιβληθούν κυρώσεις”.

Η Μόσχα επέκρινε τις Βρυξέλλες ότι υιοθέτησαν μια “εξαιρετικά αντιπαραγωγική θέση” παγώνοντας τις διμερείς διαπραγματεύσεις της για ένα καθεστώς ταξιδιών απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων, που θα καταστήσουν τις μετακινήσεις πολιτών των δύο μερών δυσκολότερες.

Παράλληλα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην ζημιώσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία θα γυρίσουν “μπούμερανγκ” στην Ουάσινγκτον.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ “προειδοποίησε να μην ληφθούν βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις” που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και ιδίως “κυρώσεις που αναπόφευκτα θα έπληταν τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ” ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: newsIt.gr