Επίθεση Σαββίδη στο Σπυρόπουλο για τα 250 εκ. ευρώ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οξεία επίθεση εξαπέλυσε, από το βήμα της Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, ο συντονιστής  χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Σαββίδης κατά του πρώην συντονιστή Αμερικής Θόδωρου Σπυρόπουλου, για όσα ο τελευταίος δήλωσε σε ομογενειακή εφημερίδα αναφορικά με το ύψος των δαπανών του ΣΑΕ, αλλά και για την αποστροφή του λόγου του πως «το ΣΑΕ έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό».

Ο κ. Σαββίδης ζήτησε ερευνηθεί ο ισχυρισμός του κ. Σπυρόπουλου ότι η διατήρηση του ΣΑΕ «κόστισε ακριβά 200 έως 250 εκατομμύρια Ευρώ».

«Εγώ παραξενεύτηκα πολύ. Θεωρώ ότι υπάρχει Κοινοβουλευτική Επιτροπή για  να καταλάβουμε που πήγαν και που τα έδωσαν τόσο λεφτά».  Ακολούθως ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τα επτά χρόνια που χρημάτισε συντονιστής της Περιφέρειας χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Λοιπόν σας λέω ότι όλα τα επτά χρόνια, τα χρήματα που πήρε η Περιφέρειά μου από την Ελλάδα ήταν περίπου 300.000 ευρώ. Γι αυτό υπάρχει λόγος να σκεφθούμε εάν υπήρξαν αυτά τα λεφτά  πού πήγαν, σε ποια κατεύθυνση».

Στην τοποθέτησή του  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παν. Κουρουμπλής χαρακτήρισε «βόμβα» την δήλωση περί 250 εκ. ευρώ κα;ι ζήτησε τη σύσταση ειδικής Επιτροπής της Βουλής για να εξετάσει το θέμα.

(Πλήρες ρεπορτάζ από τη Βουλή σε λίγο)

Τα προηγηθέντα

Εβδομάδα έντονων διεργασιών για την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα καθώς θα υπάρξουν επαφές και συσκέψεις στην Αθήνα τόσο της Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής στο Υπουργείο Εξωτερικών  όσο και μελών του προεδρείου του ΣΑΕ και άλλων ομογενειακών παραγόντων, με την Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic).

Έτσι, την Δευτέρα 10 Μαρτίου, και ώρα 13.00΄στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) θα συνεδριάσει η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ  με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τους κ.κ. Ιβάν Σαββίδη, Συντονιστή Σ.Α.Ε. (Περιφέρειας Χωρών πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.) και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή (μέχρι αργά ήταν αδιευκρίνιστο το εάν θα μπορούσε τελικά να παραβρεθεί) Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, Παύλο Θεοδωρίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καζαχστάν «Φιλία», Σαΐντα Μεχτίεβα, Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου του Αζερμπαϊτζάν «Αργώ» και Ευγενία Κοτανίδου, Πρόεδρο του Συντονιστικού Συμβουλίου Νέων της Περιφέρειας.
Η ενημέρωση της Επιτροπής αποκτά ιδιαίτερη σημασία και από τα δραματικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και την Κριμαία όπου ζουν πολλές χιλιάδες ελληνικής καταγωγής πολίτες.
Την Πέμπτη, 13 Μαρτίου στο Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεδριάσει η Αναθεωρητική και Οργανωτική Επιτροπή για την επεξεργασία του Νομοσχεδίου για την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Της Επιτροπής προεδρεύει ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης.

Άγνωστο παραμένει πόσα και ποιά από τα μέλη του πρώην προεδρείου του ΣΑΕ (που συμμετέχουν εν σώματι στην Επιτροπή) θα παραβρεθούν στην συνεδρίαση. Πληροφορίες θέλουν τον Συντονιστή Κεντρικής και λατινικής Αμερικής κ. Νικηφόρο Νικολαϊδη να ταξιδεύει από τη Χιλή καθώς επίσης και ο κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος από το Σικάγο.  Επίσης πληροφορίες θέλουν και το Συντονιστή Νοτίου Αφρική κ. Χάρη Γκουβέλη να ταξιδεύει στην Αθήνα, ενώ θα παραστεί και ο Συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετική Ένωσης κ. Ιβάν Σαββίδης. Στην συνεδρίαση θα παραβρίσκεται επίσης και η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνθεση της Επιτροπής (που είχε συγκροτηθεί από το πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα) συμμετέχουν οι:

* Ο (νέος) Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου, κ. Σάββας Αναστασιάδης, ως Πρόεδρός της

* Eκπρόσωποι των κομμάτων του Κοινοβουλίου, ήτοι:

* τον Καθ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τέως ΥΦΥΠΕΞ, Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού με αναπληρωτή του τον κ. Άρη Τσατσούλη από το κόμμα της Ν.Δ.

* τον κ. Βασ. Πριμικήρη, Συντονιστή του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς, με αναπληρωτή του τον κ. Γεώργιο Φλωρεντή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

* τον κ. Κώστα Τάτση, Γραμματέα Τομέα Αποδήμου Ελληνισμού, με αναπληρώτριά του την κα Κατερίνα Αυξεντίου, μέλος της Κεντρικής πολιτικής Επιτροπής από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

* τον κ. Τέρενς – Νικόλαο Κουίκ, Βουλευτή Επικρατείας και Γραμματέα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

* τον κ. Χρήστο Παππά, Βουλευτή Επικρατείας με αναπληρωτή του τον κ. Αντ. Γρέγο, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης από τον ΛΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

* τον κ. Γρηγόρη Ψαριανό, Βουλευτή Β’ Αθήνας με αναπληρώτριά του την κα Αικατερίνη Μάρκου, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης από την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

* τον κ. Ιωάννη Γκιόκα, Βουλευτή από το Κ.Κ.Ε.

* το Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητή Αντώνιο Κουνάδη

* Ο Καθηγητής Χρήστος Γιανναράς

* Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, κ.  Ιωάννης Πανταζόπουλος

* Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, ΠΥΑ’

* Ο κ. Γεώργιος Αρναούτης, με βαθμό ΣΠΑ’ με αναπληρωτή του τον Δημ. Γιολδάση με βαθμό ΣΠΑ΄

* Ο κ. Χρήστος Δημητρίου, Εμπειρογνώμονας σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού με βαθμό ΕΜΠΣΒ’

* Οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού,

* κα Σοφία Ηρακλείδου

* κα Ευανθία Παπαδάτου

* κα Βασιλική Ζώτου

* κο Θεοδ. Δημάδη, άπαντες κλάδου ΠΕ και βαθμού Β΄,

* Tα μέλη του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. των οποίων η θητεία έληξε την 31.12.2012, ήτοι

* τον κ. Στέφανο Ταμβάκη

* την Δρα Όλγα Σαραντοπούλου

* τον κ. Kωνσταντίνο Δημητρίου

* τον κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο

* τον κ. Ιωάννη Δάγωνα

* τον κ. Νικηφόρο Νικολαίδη

* τον κ. Γεώργιο Αμαραντίδη

* τον κ. Χάρη Γκουβέλη

* τον κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο

* τον κ. Ιβάν Σαββίδη

* – τον κ. Βασ. Ματαράγκα, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλλινόις ‘’ Η ΕΝΩΣΗ’’, Η.Π.Α.

* τον κ. Βασ. Παπαστεργιάδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Αυστραλία

* τον κ. Τάσο Χριστοφόρου, Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Νοτίου Αφρικής

* τον κ. Ανδρέα Καφφέ, μέλος της American League of Lobbyists (ALL), Η.Π.Α.

* τον κ. Κυρ. Ξεπαπαδάκο, Προγραμματιστή, Γερμανία

Γραμματείς της Επιτροπής  η κα Χρυσούλα Γεωργίου με αναπληρώτρια την κα Μαρία Κρόμπα, αμφότερες μόνιμοι υπάλληλοι της Γ.Γ.Α.Ε., Κλάδου ΔΕ Διοικ.-Λογιστικού με βαθμό Γ’.