Γραμματέας ΣΑΕ: Ανησυχούμε για την ομογένεια στην Ουκρανία.

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου,

Βιένη, 11 Μαρτίου 2014

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία και οι σκέψεις μας είναι κοντά στον λαό της χώρας που δοκιμάζεται, ανάμεσά τους και τα μέλη της πολυπληθούς Ελληνικής κοινότητας.
Στην χώρα αυτή που εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται με επιτυχία η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, ο Ελληνισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής της ζωής. Οι Ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Ουκρανίας ζουν αρμονικά και συνυπάρχουν και με άλλες μειονότητες, συμβάλλοντας στην πρόοδο της χώρας.
Ας ελπίσουμε ότι όποια πολιτική δύναμη και να επικρατήσει στην χώρα θα σεβαστεί την προσφορά των μειονοτήτων και θα ενισχύσει την παρουσία τους ως πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας διαφυλάσσοντας την γλώσσα και τις παραδόσεις τους.
Ευελπιστούμε ότι η λογική θα πρυτανεύσει και η λύση θα δοθεί μέσω της διπλωματικής οδού ώστε να επικρατήσει η Ειρήνη και η Δημοκρατία.
Εκφράζουμε την ελπίδα και συνάμα την ευχή ότι η Ελληνική Πολιτεία θα σταθεί κοντά στους Ομογενείς μας που χρειάζονται την στήριξή μας τόσο εκείνοι που βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων, όσο και εκείνοι που έχουν παλιννοστήσει στην Ελλάδα.
Κάτω από τίς δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, η Ελλάδα έχει χρέος να επισπεύσει την έκδοση βίζας στους συμπατριώτες μας που πάρα  πολλοί απ’ αυτούς περιμένουν δεκαετίες για να επισκεφτούν την χώρα των προγόνων τους ενώ άλλοι έχουν αποβιώσει στην αναμονή του ονείρου… Αλλά και στερούμενοι την Ελληνική υπηκοότητα την οποία δικαιούνται ως Ελληνες στην καταγωγή και στην ψυχή. (Σημειώνω οτι η Ιταλία χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης χορηγεί ιταλική υπηκοότητα σε όλους όσους επτά γενεές πίσω έχουν συγγενή ιταλικής καταγωγής).
Επίσης, οφείλει να ξαναδώσει την σύνταξη στον ομογενή, με τον προηγούμενο νόμο αφού σύμφωνα με νέες διατάξεις του σχετικού νόμου δεν την δικαιούνται αν δεν έχουν συμπληρώσει 20 συναπτά έτη βίου στην Ελλάδα.
Η Πολιτική ηγεσία της χώρας είναι καιρός να μεριμνήσει για τους δικούς μας ανθρώπους που εκουσίως ή ακουσίως βρέθηκαν εκτός της πατρίδας και για όσους επέλεξαν να επιστρέψουν κάνοντας πράξη το μεγάλο όνειρο της παλιννόστησης.
Η Ελλάδα πρέπει να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και να στραφεί δυναμικά προς τους Έλληνες του εξωτερικού, αγκαλιάζοντας και προστατεύοντας την Ομογένεια.

Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.