Στο απόλυτο μηδέν οι έρευνες για το αεροπλάνο των Malaysia Airlines

Χάος, απόλυτο χάος. Ανοργανωσιά και άγνοια. Ανικανότητα να δοθούν απαντήσεις τους συγγενείς 239 ανθρώπων που εδώ και έξι μέρες αγνοούνται και κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται. Δυο λέξεις: Μαλαισιανές αρχές.

Η προχειρότητα και η ανικανότητα να διαχειριστούν την κρίση με το Boeing των Malaysia Airlines που παραμένει άφαντο για έκτη μέρα, προκαλεί μόνο οργή. Κυρίως στους συγγενείς και τους οικείους όσων βρίσκονταν στη μοιραία πτήση.

Η καθημερινή συνέντευξη Τύπου των αρχών της Μαλαισίας στην Κουάλα Λουμπούρ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια… άρνηση. Κυρίως τις πραγματικότητας και της σοβαρότητας του θέματος.

«Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει. Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε» είναι η επίσημη τοποθέτηση των αρχών της Μαλαισίας. Και φυσικά ότι συμπάρχουν με τους συγγενείς των αγνοουμένων!

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν χαρακτήρισε σήμερα αναληθείς τις πληροφορίες που θέλουν το αγνοούμενο αεροπλάνο να πετούσε επί 4-5 ώρες αφού εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι αξιωματούχοι της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας και οι αμερικανικές αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του αεροσκάφους εκτιμούν ότι αυτό πετούσε συνολικά επί πέντε ώρες (δηλαδή μπορεί να είχε φτάσει από Αυστραλία μέχρι… Μογγολία) βασιζόμενοι στα δεδομένα που αποστέλλονται αυτομάτως στο έδαφος από τους κινητήρες του Boeing, όπως το ύψος και η ταχύτητα του αεροσκάφους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος – ρουτίνας για τη συντήρησή του.

«Αυτό είναι ανακριβές», είπε. Και πρόσθεσε πως αυτή είναι θέση που έχουν τόσο η Boeing όσο και η Rolls Royce (σ.σ. μάρκα των κινητήρων).

Ο ίδιος αρνήθηκε πως μετά τι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά των πιλότων ή το σενάριο να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία εκ των έσω, η αστυνομία της χώρας έκανε εφόδους στα σπίτια των δυο κυβερνητών.

Ο Μαλαίσιος υπουργός άφησε αιχμές για την Κίνα και για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από δορυφόρο που δείχνουν αντικείμενα να επιπλέουν τα οποία ενδεχομένως να ήταν συντρίμμια του Boeing, ενώ υποστήριξε (μετά τα δημοσιεύματα περί ρωγμών) πως το αεροπλάνο ήταν κατάλληλο για να πετάξει και είχε υποβληθεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Σημείωσε, δε, ότι ο τελευταίος έλεγχος συντήρησης είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου και ο επόμενος ήταν προγραμματισμένος για τις 19 Ιουνίου.

Οι έρευνες συνεχίζονται με τη συμμετοχή 43 πλοίων και 40 αεροπλάνων. Στη Νότια Σινική Θάλασσα επιχειρούν 26 πλοία και 25 αεροσκάφη, ενώ στα Στενά της Μάλακα βρίσκονται 17 πλοία και 15 αεροσκάφη.

Και αφού το αεροπλάνο παραμένει εξαφανισμένο, νέα σενάρια κάνουν την εμφάνισή τους…

Το τελευταίο στίγμα του στα ραντάρ δόθηκε το Σάββατο λίγο μετά τη 1:30 πμ (τοπική ώρα), δηλαδή λιγότερο από μία ώρα μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ, κι ενώ πετούσε βορειοανατολικά κατά μήκος του Κόλπου της Ταϊλάνδης και κατευθυνόταν προς το Πεκίνο.

Σενάριο πρώτο: Πετούσε 4 με 5 ώρες αφού χάθηκε από τα ραντάρ

Η αρχή έγινε από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι το Boeing παρέμεινε στον αέρα για περισσότερες από τέσσερις ώρες μέχρι τη στιγμή που έδωσε το τελευταίο του στίγμα.

Αν αυτό ισχύει, τότε το αεροπλάνο θα μπορούσε να έχει φτάσει ακόμη και μέχρι την Αυστραλία, σε περιοχή δηλαδή που δεν έχει καμία σχέση με εκείνη όπου γίνονται έρευνες.

Οι ειδικοί θεωρούν πως ο αεροσκάφος μπορεί να πετούσε για τέσσερις ή πέντε ώρες από τη στιγμή που χάθηκε από τα ραντάρ. Και στηρίζουν αυτή την εκτίμηση στα δεδομένα που “κατεβαίνουν” αυτόματα και στέλνονται στο έδαφος από τις μηχανές του αεροσκάφους, στο πλαίσιο συνηθισμένου προγράμματος.

 

Σενάριο δεύτερο: Προσγείωση σε άγνωστο μέρος

Το δεύτερο σενάριο αφορά στην αεροπειρατεία. Αλλά όχι από τρομοκράτες. Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ένας από τους πιλότους ή κάποιος άλλος στο αεροσκάφος να το οδήγησε σε άγνωστη τοποθεσία ή να το έριξε αφότου απενεργοποίησε σκόπιμα τους αναμεταδότες του στίγματός του για να αποφύγει τα ραντάρ.

Σύμφωνα με Wall Street Journal, οι αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του αεροσκάφους εξετάζουν το σενάριο το Boeing να άλλαξε κατεύθυνση “με στόχο να χρησιμοποιηθεί αργότερα για κάποιον άλλον λόγο”.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να ταξίδεψε 3.500 επιπλέον χιλιόμετρα (2.200 μίλια) υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κι ίσως να πλησίασε την πακιστανική μεθόριο ή σε κάποιον προορισμό στον Ινδικό Ωκεανό ή στην Αραβική Θάλασσα.

Η πιθανότητα αυτοκτονίας θα μπορούσε να δώσει μια εξήγηση και στο γιατί το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

 

Σενάριο τρίτο: Προσθαλάσσωση και βύθιση

Μπορεί να μην έχει συμβεί τίποτα από τα παραπάνω. Και ένα ακόμη σενάριο είναι να υπήρξε γενικό πρόβλημα στα ηλεκτρολογικά του αεροπλάνου, που προκάλεσε άμεση πτώση του αεροπλάνου. Οι πιλότοι ενδεχομένως να το συγκράτησαν πριν συντριβεί στη θάλασσα και να κατάφεραν να το προσθαλασσώσουν αλλά το Boeing να βυθίστηκε αμέσως!

Αυτό, όμως, δεν εξηγεί γιατί οι πιλότοι δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου

Σενάριο τέταρτο: Έγινε ό,τι και στο Helios;

Η υπόθεση του αεροσκάφους “φάντασμα” παίρνει νέα τροπή, μετά την αποκάλυψη ότι η Malaysia Airlines είχε λάβει εντολή να ελέγξει το αεροσκάφος για ρωγμές.

Κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής πτώσης της πίεσης μέσα στην καμπίνα, το πλήρωμα και οι επιβάτες μπορούν να χάσουν τις αισθήσεις τους, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να πετάει ανεξέλεγκτο.
Το ενδεχόμενο κάτι να προκάλεσε την αποσυμπίεση του θαλάμου φέρνει στο μυαλό την τραγωδία του αεροπλάνου Helios τον Αύγουστο του 2005 στο Γραμματικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η συντριβή ενός learjet στη Νότια Ντακότα, το 1999, στο οποίο μάλιστα επέβαινε και ο παίκτης του γκολφ, Payne Stewart. Το αεροσκάφους πετούσε ανεξέλεγκτο για πολλές ώρες ανεξέλεγκτο, καθώς τόσο το πλήρωμα, όσο και οι επιβάτες είχαν χάσει τις αισθήσεις τους, λόγω έλλειψης οξυγόνου που προκαλείται από την απώλεια πίεσης στην καμπίνα.

Όλα αυτά ενώ εντείνονται οι φήμες πως το αεροσκάφος είχε ρωγμές και έπρεπε να αποσυρθεί για επισκευή. Και αυτό θα εξηγούσε το ενδεχόμενο αποσυμπίσης της καμπίνας και την τραγωδία, αλλά όχι το γιατί το μαύρο κουτί δεν εκμπέμπει…

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο των Times του Λονδίνου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

Πηγή: newsIt.gr