Νέα θεωρία θέλει το Boeing να προσγειώθηκε σε νησί του Ινδικού Ωκεανού

Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία
Μία εβδομάδα συμπληρώνεται από την εξαφάνιση της πτήσης MH370: το αεροσκάφος με τους 239 επιβάτες παραμένει άφαντο, οι έρευνες συνεχίζονται προς τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ μία ακόμα θεωρία -από τις πολλές που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες- κάνει την εμφάνισή της: ότι το αεροσκάφος πιθανώς να προσγειώθηκε σε απομακρυσμένο σύμπλεγμα νησιών στον Ινδικό Ωκεανό.

Τη θεωρία αναφέρει το CNN, λέγοντας ότι βασίζεται στις αναλύσεις των δεδομένων από τα στρατιωτικά ραντάρ, σύμφωνα με τα οποία το αεροσκάφος φαίνεται να ακολουθούσε μία πορεία μεταξύ ενδεικτικών σημείων διαδρομής —γεγονός που δείχνει ότι ο χειριστής του τη δεδομένη στιγμή ήταν κάποιος που διέθετε την απαραίτητη εκπαίδευση— όταν εντοπίστηκε για τελευταία φορά το στίγμα του από το στρατιωτικό ραντάρ στα ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της χώρας.

Ειδικοί αναφέρουν ότι είναι δυνατόν, αν και άκρως απίθανο, να κατάφερε κάποιος να καταλάβει το γιγαντιαίο αεροσκάφος και να το προσγειώσει χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Αξιωματούχοι, αναφερόμενοι στο σημείο από όπου το αεροσκάφος εξέπεμψε το τελευταίο στίγμα που κατέγραψε το στρατιωτικό ραντάρ, αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί το Boeing να κατευθυνόταν προς τα Νησιά Ανταμάν της Ινδίας.
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Ο εκδότης της εφημερίδας Andaman Chronicle, Ντένις Γκιλς, απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στο αρχιπέλαγος, όπου θα μπορούσε να προσγειωθεί ένα τέτοιο αεροσκάφος, χωρίς να τραβήξει την προσοχή.

Πρόσθεσε ότι οι ινδικές αρχές έχουν τον έλεγχο των τεσσάρων αεροδιαδρόμων που υπάρχουν στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, καμία απολύτως πιθανότητα, ότι ένα αεροσκάφος τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να προσεγγίσει τα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ και να προσγειωθεί» είπε.

Έκλεισε σκόπιμα το σύστημα επικοινωνίας;

Η εφημερίδα The Guardian επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο δορυφόρος της Inmarsat κατέγραψε «αυτόματα σήματα ρουτίνας» από την MH370.

«Τα σήματα, που περιγράφονται ως μία σειρά “πινγκ” στον δορυφόρο, δείχνουν ότι το σύστημα επικοινωνίας του λειτουργούσε ακόμα, αλλά ότι δεν μετέδιδε δεδομένα» αναφέρει δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

«Τέτοια “πινγκ” λαμβάνονται όταν δεν λειτουργεί η μετάδοση των κανονικών δεδομένων, δηλαδή μία φορά ανά ώρα. Αυτές οι πληροφορίες θα στηρίξουν τις θεωρίες που θέλουν το σύστημα του αεροσκάφους να είναι σκοπίμως κλειστό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Μαλαισία, έχοντας δεχθεί επικρίσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης, αρνείται να σχολιάσει, ενώ και από τις ΗΠΑ έρχονται αντικρουόμενες απόψεις. Την Πέμπτη ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι «υπάρχει πιθανώς μια σημαντική πιθανότητα» (sic) το αεροπλάνο να βρίσκεται στο βάθος του Ινδικού Ωκεανού.

Η Ινδία συμμετέχει στην επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους, ξεκινώντας από τα νότια των νησιών Άνταμαν.

«Εμείς μετράμε με δευτερόλεπτα»

Οι θεωρίες αυτές έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες των συγγενών των επιβατών, οι οποίοι ψάχνουν από κάπου να κρατηθούν…

Έχοντας πιστέψει ότι οι αγαπημένοι τους άνθρωποι χάθηκαν για πάντα, καλούνται τώρα να διαχειριστούν τις φήμες, λαμβάνοντάς τες ως ένα σημάδι ότι οι συγγενείς τους μπορεί να έχουν επιβιώσει.

Η αεροπειρατεία φαντάζει πλέον ως επιθυμητό σενάριο από πολλούς -σε σχέση με το εναλλακτικό που είναι η συντριβή του αεροσκάφους- και εκπρόσωπος της εταιρείας καλείται να απαντήσει στα απεγνωσμένα ερωτήματα: τι είδους εξοπλισμός ασφάλειας υπάρχει στο αεροπλάνο, πόσο θα μπορούσαν να επιβιώσουν μέσα σε αυτό οι επιβάτες.

«Η έννοια του χρόνου είναι διαφορετική ανάμεσα στην κυβέρνηση της Μαλαισίας και σε εμάς» αναφέρει ένας άνδρας, του οποίου ο αδελφός επέβαινε στο αεροσκάφος. «Εσείς μετράτε με μέρες. Εμείς μετράμε με δευτερόλεπτα. Ελπίζουμε ότι χρησιμοποιείτε κάθε δευτερόλεπτο για να ψάξετε τα μέλη των οικογένειών μας. Ανεξαρτήτως του ποια είναι η κατάσταση, δώστε μας μια ξεκάθαρη απάντηση» παρακαλά, μη θέλοντας να στηριχτεί σε φρούδες ελπίδες.

Οι τοίχοι της ελπίδας

Την ίδια ώρα «οι τοίχοι της ελπίδας» έχει γεμίσει με μηνύματα ανθρώπων που εκφράζουν τη στήριξή τους στις οικογένειες των επιβατών και των μελών του πληρώματος.

Πρόκειται για τοίχους στους οποίους ο καθένας μπορεί να αφήσει το δικό του μήνυμα.

Όταν οι περισσότεροι Μαλαισιανοί θέλησαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ο ακτιβιστής Αζρούλ Χαλίμπ και οι φίλοι του σκέφτηκαν έναν πιο ουσιαστικό τρόπο να δείξουν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των επιβατών.

Ο πρώτος τοίχος είχε ανεγερθεί σε εμπορικό κέντρο στην Κουάλα Λουμπούρ τη Δευτέρα. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Οι 200 ετικέτες που είχαν αρχικά τυπωθεί εξαντλήθηκαν μέσα σε μισή ώρα και σύντομα τυπώθηκαν χιλιάδες ακόμα.

Την ώρα που οι κάτοικοι της Μαλαισίας προσπαθούν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συγγενείς των θυμάτων, αισθάνονται οργή και αγανάκτηση για τον χαρακτηρισμό της υπόθεσης από τους αξιωματούχους της χώρας. Οι πληροφορίες είναι ελάχιστες και οι αξιωματούχοι αντικρούουν συχνά ο ένας τις πληροφορίες του άλλου.

Δεκατρείς χώρες συμμετέχουν πλέον στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους με μία ζώνη έρευνας που εκτείνεται από τον Ινδικό Ωκεανό ως το Βιετνάμ.

Παράλληλα, περίπου 2,3 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου που χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα Tomnod -που ανήκει σε εταιρεία δορυφόρου που επανατοποθέτησε δύο από τους πέντε δορυφόρους του, έτσι ώστε να είναι στραμμένοι προς τα σημεία των ερευνών- εξετάζουν περισσότερα από 24.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε εικόνες δορυφόρων, προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες για το χαμένο αεροσκάφος.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας. Την ίδια ώρα ένας από τους συγγενείς των θυμάτων χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ δύσκολη».

Την Κυριακή, λίγο μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους, είχε αγκαλιάσει την οικογένειά του, κλαίγοντας. Επτά μέρες, δεκάδες θεωρίες και διαψεύσεις μετά, δεν ξέρει τι να πιστέψει.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ