Ο Κυπριακός Τύπος, 15 Μαρτίου 2014

Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών χθες, το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές, η αναστολή ιδιωτικής ποινικής υπόθεσης κατά του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στις 4 Μαρτίου, οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς και η δήλωση του νέου Υπουργού Υγείας ότι οι ασθενείς θα είναι η προτεραιότητά του, είναι ανάμεσα στα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Παρούσα η ΕΕ στις συνομιλίες» γράφει ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στις συνομιλίες και θα έχει σύντομα συνάντηση με τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού Πίτερ Βαν Νούφελ. Επίσης, η «Α» αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για παράδοση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τα δημοψηφίσματα. Προβάλλει επίσης τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι βρέθηκε μπροστά σε βασανιστικά διλήμματα για τις επιλογές των νέων υπουργών.

«Ψηφοδέλτιο 5+1 ετοίμασε το ΑΚΕΛ» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα ο «Πολίτης», ο οποίος γράφει ότι στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ηγεσία του ΑΚΕΛ θέλησε να δώσει βάρος στη νέα γενιά στελεχών με τους Νεοκλή Συλικιώτη, Τάκη Χατζηγεωργίου, Σταύρο Ευαγόρου, Παναγιώτη Σταυρινίδη, Βέρα Πολυκάρπου και Χάρη Πολυκάρπου. Ο «Π» γράφει σε άλλο θέμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους τρεις  νέους υπουργούς να δικαιώσουν τις προσδοκίες του λαού για χρηστή διοίκηση και πάταξη της διαφθοράς.  Αναφέρει επίσης ότι με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιστρέφουν στα καθήκοντά τους οι τρεις αστυνομικοί στην υπόθεση ξυλοδαρμού φοιτητών το Δεκέμβριο του 2005.

“Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Εκαναν γαργάρα ιδιωτική ποινική υπόθεση» γράφει ότι επιβεβαιώνεται η καταγγελία του Κωστή Ευσταθίου ότι πρόσφατα ανεστάλη ιδιωτική ποινική υπόθεση κατά του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τις πληροφορίες να επιβεβαιώνονται χθες από τον Γενικό Εισαγγελέα. Επίσης, γράφει ότι  ανέλαβαν χθες τα καθήκοντά τους οι νέοι Υπουργοί, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, φαίνεται να έχει κατασταλέξει πώς θα αξιοποιήσει τους Φώτη Φωτίου και Κυριάκο Κενεβέζος. Η «Σ» αναφέρει επίσης ότι διαμορφώθηκαν τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές με το όνομα του Νίκου Κατσουρίδη να μην περιλαμβάνεται.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Διάταγμα για Αρχή Λιμένων» και γράφει ότι η κυβέρνηση προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στις αποκρατικοποιήσεις, ξεκινώντας τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων με το λιμάνι Λεμεσού, για το οποίο κατατέθηκε σχετικό διάταγμα στο Υπουργικό και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία του. Προβάλλει επίσης δήλωση του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λακκοτρύπη ότι δεν καθόμασταν με δεμένα χέρια αυτό το διάστημα και κύριος στόχος παραμένει το τερματικό. Ο «Φ» γράφει επίσης ότι επικίνδυνη είναι η κατάσταση στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού. Σύμφωνα με στοιχεία, η πληρότητα κυμαίνεται μεταξύ 85-100%.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Δυναμικά στη μάχη των ευρωεκλογών” γράφει ότι πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής, τεχνοκράτες, νέοι και ενεργοί πολίτες διεκδικούν με το ΑΚΕΛ, για την Ευρώπη των λαών και όχι των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Επίσης γράφει ότι κατατέθηκε στη Βουλή αναθεωρημένο κείμενο και αποσαφηνίζεται η πρόνοια που έδινε δικαίωμα παρέμβασης του στρατού σε μεμονωμένα επεισόδια. Αναφέρει επίσης ότι κονδύλια ύψους 4 εκ. ευρώ στον ΚΟΤ δίνονται χωρίς θεσμοθετημένες διαδικασίες σε τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες.
«Οι ασθενείς θα είναι η προτεραιότητα» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της “Cyprus Mail” η οποία αναφέρεται στη δήλωση του νέου Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Γράφει επίσης ότι οι Κύπριοι είναι οι λιγότερο προσεκτικοί στην ΕΕ όσον αφορά τις χρεώσεις περιαγωγής. Η  «CM» αναφέρεται επίσης στο θάνατο σε ηλικία 88 ετών του Βρετανού πολιτικού των Εργατικών, Τόνι Μπεν.

Η αγγλόγλωση εβδομαδιαία “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο «Η Κύπρος πρώτη» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε πρώτα τα συμφέροντα της Κύπρου έναντι της πολιτικής των κομμάτων στο θέμα των διορισμών των τριών νέων υπουργών του. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης την άφιξη του Υπουργού για θέματα Βετεράνων του Καναδά, Τζούλιαν Φαντίνο για τις εκδηλώσεις των 50χρονων της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν, ο οποίος είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι ένα καλό παράδειγμα  για το τι δεν πρέπει να γίνεται σε τράπεζα νησιού.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)