Με …άδεια χέρια έφυγε η Τρόϊκα – Σαμαράς: Βγάζουμε την χώρα από την κρίση

Από θρίλερ… θρίαμβος. Τουλάχιστον έτσι λένε από την κυβέρνηση. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι ήταν εκείνο που σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών δεν “έπιασε” τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες αλλά “έπιασε” σήμερα και όπως είπε: «Έκαναν σε όλα πίσω, η τρόικα δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε». Ωστόσο, αποφάσεις ελήφθησαν και αφορούν τόσο την καθημερινότητά μας, αφού έχουν να κάνουν με το φρέσκο γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και με το ποιοί θα πάρουν από το πλεόνασμα.

Ειδικότερα:

– Δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα.

– Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015

Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι υπήρξε συμβιβασμός με την τρόικα σχεδόν σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού και όλα όσα ανακοίνωσε το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα €2,9 δισ. το 2013.

Πιο αναλυτικά θα δοθούν: 

– Τον Μάιο 500 εκατ. ευρώ στους ένστολους με εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ και στους πιο αδύναμους με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Το σύνολο είναι περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες.

– Το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία από την μείωση των εισφορών κατά 3,9% θα είναι 350 εκατ. ευρώ

– 20 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τις υπηρεσίες ενίσχυσης αστέγων

– 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

– 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους

Tι θα γίνει με τα φορολογικά

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί: 

– η μείωση των φορολογικών προστίμων στα 250 έως 500 ευρώ, από 1.000 έως 2.500 ευρώ που είναι σήμερα
– η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν το 1994
– θεσπίζονται οι αλλαγές και διορθώσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
– θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης

Όλες οι αλλαγές πρόκειται να ενσωματωθούν στο φορολογικό τμήμα πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στο φορολογικό τμήμα του πολυνομοσχεδίου πρόκειται επίσης να περιληφθούν διατάξεις, με τις οποίες θα αυξάνονται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο από μισθούς και συντάξεις για χρέη προς το δημόσιο.

  
Τι αποφασίσθηκε για το γάλα το ψωμί και τα φάρμακα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι. Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης εναρμονιζόμαστε με τα κοινοτικά δεδομένα δηλαδή θα κυκλοφορεί γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.
Σε ότι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες. Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την Τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ότι αφορά στο δίκτυο διανομής. Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.

“Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία” σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .
– Ως προς τα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.
– Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.
– Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ σχολίασε το ίδιο στέλεχος. Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι 3 δισ. ευρώ.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σε πανηγυρικό κλίμα έγιναν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το υπουργείο Οικονομικών όπου βρέθηκε προκειμένου να σφραγίσει το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα. Μια συμφωνία, που δεν γνωρίζουμε ακόμα τις λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν την διαφορά αλλά και τα “ψιλά γράμματα”. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι σήμερα ολοκληρώνεται μια μακρά περίοδος δοκιμασιών. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μετρα λιτότητας και ότι μεσα στο 2014 θα επιστραφούν 2,8 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ανακοίνωσε επίσης έκτακτη ενίσχυση 20 εκατομμυρίων για τους αστέγους και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους. Θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

“Όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας αυτή η κυβέρνηση εκτελούσε την αποστολή της. Βγάζουμε την χώρα από την κρίση. Με ικανοποίηση μεγάλη σας ανακοινώνω ότιπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αμέσως σε 1 εκατομμύριο ελλήνων με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή σε αυτούς που αδικήθηκαν και τα έχουν περισσσότερο ανάγκη. Και μιλώ για τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Όταν αναφέρθηκε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων τόνισε ότι αυτό θα ανακουφίσει επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλα και τους εργαζόμενους.

Αναλύοντάς το είπε ότι θα μειωθούν κατά 2,9% οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 1% οι εισφορές των εργαζομένων, ώστε συνολικά το κόστος εργασίας να μειωθεί από το 44% στο 40,9%.

Επίσης, εξήγγειλε την εκταμίευση άλλου ενός δις ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες μέσα στο 2014 το οποίο όπως είπε θα δώσει άμεση ρευστότητα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Συνολικά, μέσα στο 2014 το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 2,8 δισ. ευρώ.

Και συνέχισε: “Επομένως δεν θα υπάρξουν νεα μέτρα λιτότητας όπως κακόπιστα υποστήριζαν ορισμένοι.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη συμφωνία με την τρόικα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε σήμερα από τον κ. Σαμαρά ήταν πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά τις τήρησε πλήρως και μονομερώς, μόνο προς την τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό.Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν είπε λέξη για το φόνο» είπε.

«Προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς, να αποκρύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη τρόικα. Μιας συμφωνίας που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο, που σχεδιάζουν να μας φορέσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας καταλήγει, δηλώνοντας ότι «με αυτή την συμφωνία ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε για πάντα με το μνημόνιο. Για την ακρίβεια, ο κ. Σαμαράς είναι το μνημόνιο. Και από το μνημόνιο θα βγούμε, μόνο όταν ο λαός μας στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας την κυβέρνησή του».

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr-Newpost.gr