Ο Πούτιν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος

Μόσχα, Ρωσία

Αγνοώντας την πίεση της Δύσης και τις προειδοποιήσεις οικονομικής απομόνωσης της Μόσχας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας ένα 24ωρο μετά το δημοψήφισμα που πρόκρινε την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία με σοβιετικού τύπου ποσοστό 97%.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως ο Βλ.Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Το διάταγμα έχει άμεση ισχύ και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας βασίζεται «στη θέληση του λαού της Κριμαίας».

Προηγήθηκε η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και η υποβολή αιτήματος για την ένωση με τη Ρωσία μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (ποσοστό 96,77%) που ανακοινώθηκε από τις φιλορωσικές Αρχές.

Το διάταγμα, το οποίο αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του Κρεμλίνου, δύναται να είναι το πρώτο βήμα προς την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στη σκιά του δημοψηφίσματος που στήθηκε με διαδικασίες-εξπρές μετά τη ντε φάκτο κατάληψη της χερσονήσου από τις ρωσικές δυνάμεις στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα την Τρίτη κατά τη διάρκεια ειδικής κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου.

Έχοντας απορρίψει ως παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα -που δεν έδινε καν την επιλογή του «nyet» στην απόσχιση- η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινήθηκαν συντονισμένα σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει και συνέχεια εφόσον δεν αποκλιμακωθεί η κρίση.

Στη λίστα 21 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων που υπόκεινται κυρώσεις από την ΕΕ συμπεριλαμβάνονται ανώτατοι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, ο πρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Σε βάρος τους επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Αντίστοιχες κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων. Συμπεριλαμβάνονται αξιωματούχοι από το στενό περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Λευκό Οίκο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο σε μελλοντικό στάδιο να αντιμετωπίσει κυρώσεις ακόμη και ο ίδιος ο Πούτιν.

«Μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε διάφορα πρόσωπα και σε διάφορες οντότητες. Δεν πρόκειται να αποκλείσουμε [την επιβολή κυρώσεων σε] πρόσωπα, ή να αποκλείσουμε ενέργειες» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ερωτηθείς εάν μελλοντικά μπορεί να υποστεί κυρώσεις προσωπικά και ο ίδιος ο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα της Ουκρανίας για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ωστόσο επέμεινε ότι προς το παρόν η Ουάσινγκτον θα περιοριστεί στη χορήγηση οικονομικής στήριξης, καθώς επιδιώκει να εξευρεθεί διπλωματική οδός με τη Ρωσία.

Εν μέσω της χειρότερης κρίσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω Κριμαίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει επίσης επί τάπητος την ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

«Αρχίσαμε σήμερα να συζητάμε την ανάγκη να μειωθεί μακροπρόθεσμα η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει μεγάλη ενότητα μπροστά στην ουκρανική κρίση, επισημαίνοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας «δεν αποφασίστηκαν ελαφρά από κανέναν».

«Δεν ήταν ο στόχος μας. Επιθυμούσαμε συνομιλίες και μία διπλωματική λύση, όμως η καθαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου χθες με το αυτοαποκαλούμενο δημοψήφισμα σήμαινε πως έπρεπε να κάνουμε αυτό το βήμα και χαίρομαι που η Ευρώπη επέδειξε τέτοια μεγάλη ενότητα» επισήμανε.

Από τη γαλλική κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι ματαιώνεται προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Κριμαία. Κυρώσεις εναντίον Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει και η κυβέρνηση του Καναδά.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ διεμήνυσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Μόσχα έχει καταληφθεί από πανικό μπροστά στην οικοδόμηση μίας δημοκρατικής και ευρωπαϊκής Ουκρανίας.

Προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασε, εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης που θα σέβεται την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ