Ο Κυπριακός Τύπος, 19 Μαρτίου 2014

Οι εξελίξεις στο θέμα της Κριμαίας, οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής στον τουρισμό στην Κύπρο, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Λευκωσία με τον προσωπικό εκπρόσωπο του Προέδρου της Κομισιόν στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο και οι απλήρωτοι φόροι από εταιρείες, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αλλάζει ο χάρτης» γράφει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ανοίγει την πόρτα σε ένα νέο ψυχρό και οικονομικό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε τελικά την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό και προσθέτει ότι χθες ο Πρόεδρος δέχθηκε τον προσωπικό εκπρόσωπο του Προέδρου της Κομισιόν στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο, Πήτερ Φαν Νούφελ. Γράφει επίσης για το σημερινό ντέρμπι των αιωνίων (Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ) στο ΓΣΠ.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Βαθαίνει επικίνδυνα το ρήγμα» γράφει ότι βαθαίνει επικίνδυνα το ρήγμα και η διασάλευση των σχέσεων της Δύσης (ΗΠΑ και ΕΕ) με την Ρωσία μετά και τη χθεσινή υπογραφή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν της ενσωμάτωσης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι πάγωσε τις κρατήσεις των Ρώσων για την Κύπρο η κρίση στην Ουρκανία, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βίκτωρας Μαντοβάνης. Σε άλλη της είδηση γράφει ότι παρατηρήθηκε πτώση στις πωλήσεις αλλά και στις τιμές των ακινήτων το 2013.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Απλήρωτος ο φόρος ακινήτων» γράφει ότι 32 εταιρείες ανάπτυξης γης και ξενοδοχείων όφειλαν στο κράτος 9,6 εκατ. ευρώ συν τους τόκους για τον φόρο ακινήτων του 2013 που πλήρωσε πέρσι όλος ο κόσμος και μέχρι τώρα πλήρωσαν μόλις 215 χιλιάδες και ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Φ’ από τις 32 εταιρείες μόνο οι 18 ανταποκρίθηκαν. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι κατατίθεται σήμερα στο Υπουργικό πρόταση για βελτίωση των κριτηρίων πολιτογράφησης των επενδυτών. Επίσης, γράφει ότι με μισθό 300 ευρώ το μήνα και καταβάλλοντας οι ίδιοι τις εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις είναι υποχρεωμένοι να ζουν κάποιοι εκπαιδευτικοί των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αλλα κόλπα από τις τράπεζες» γράφει ότι καινούργια κόλπα για να υπερχρεώνουν τους δανειολήπτες αλλά και να τους υποχρεώνουν να δεσμεύουν ακόμη μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους, επινόησαν οι τράπεζες. Επίσης, σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι για να συγκατανεύσει σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας η Κυβέρνηση θα ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα για τις ζημιές που τυχόν θα υποστεί από ‘ανάλογη’ αντίδραση της Μόσχας. Επίσης, γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού προειδοποίησε για την παγίωση των τετελεσμένων στο Κυπριακό και είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν στηρίζει προσωπικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή τον ΔΗΣΥ αλλά την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» υπό τον τίτλο «Χύθηκε το πρώτο αίμα» γράφει ότι το πρώτο αίμα χύθηκε χθες λίγες ώρες μετά που ο Πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε τη συνθήκη για ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι μια νέα πύλη στο διαδίκτυο www.fundingprogrammesportal.gov.cy προσφέρει πληροφορίες για ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι νέα μέτρα ανακοινώθηκαν χθες προς επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης, μια μέρα μετά που η Κύπρος κατατάγηκε 19η στην ΕΕ σε θέματα αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΡ)