Ο Βρετανικός Guardian θέλει να μας κάνει Βουλγαρία -Τι λέει για τους μισθούς

Το δρόμο της… Βουλγαρίας δείχνει στην Ελλάδα ο βρετανικός Guardian ο οποίος φιλοξενεί ρεπορτάζ για τις ελληνικές επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν στη γειτονική μας χώρα. «Η Βουλγαρία επωφελείται από την αδύναμη ελληνική οικονομία» τονίζει στον τίτλο του, αναφερόμενος αμέσως μετά στα πακέτα βοήθειας που πήρε η χώρα και αναρωτώμενος γιατί μια επιχείρηση να μείνει στην Ελλάδα.

Πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα κάποιες επιχειρήσεις μετέφεραν τις έδρες τους στις γειτονικές χώρας αναφέρει ο Guardian επισημαίνοντας ότι πλέον το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Αντίθετα υπάρχει σταθερή εκροή ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία, καθώς οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να «δραπετεύσουν από τους εξοντωτικούς φόρους και μια οικονομία που επί έξι συναπτά χρόνια έχει βυθιστεί σε ύφεση λόγω της λιτότητας». Το φορολογικό καθεστώς, άλλωστε στη Βουλγαρία για τις εταιρείες είναι πολύ πιο φιλικό από ότι στην Ελλάδα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Ο φόρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις είναι 10% όταν στην Ελλάδα φθάνει το 20% με 25% .

Η υπόσχεση του Αντώνη Σαμαρά ότι το 2014 θα είναι έτος οικονομικής ανάκαμψης και ότι η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, αν όχι με περιφρόνηση από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας καθώς η αίσθηση για την πραγματικότητα δεν συνάδει με τη δημοσιονομική πρόοδο, προσθέτει ο Guardian και συνεχίζει: «Η κατάληξη της συμφωνίας μηνών για την απελευθέρωση 10 δισ. ευρώ βοήθειας και η υπόσχεση για επιστροφή στις αγορές δεν κατάφεραν να φιμώσουν τους επικριτές του που ισχυρίζονται ότι η χώρα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το Χρέος».

Παρά τη μερική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλότερο εργατικό κόστος από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η πΓΔΜ, όπου ο ελάχιστος μισθός είναι περίπου 350 ευρώ τον μήνα, επισημαίνει στη συνέχεια ο Guardian δείχνοντας εμμέσως στην Ελλάδα το… μισθολογικό δρόμ που πρέπει να ακολουθήσει ενώ, παράλληλα, σημειώνει πως αναλυτές στέκονται στην υψηλή ανεργία και τη φτώχεια, εκτιμώντας πως η παραγωγική οικονομία της Ελλάδας έχει σχεδόν καταρρεύσει την τελευταία τετραετία.

Οπως σημειώνει ο Guardian η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία μετά την Ολλανδία και την Αυστρία, με την ανταποκρίτριά του να σημειώνει πώς ο δρόμος από τα ελληνικά σύνορα μέχρι το Μπλαγκόεβγκραντ είναι γεμάτος με πινακίδες στα ελληνικά.

«Μετέφερα το γυμναστήριό μου από τις Σέρρες στη Βουλγαρία λόγω Μνημονίου»

Λογική κίνηση χαρακτηρίζει ο Σερραίος επιχειρηματίας Ακης Αγοραστός που μίλησε στον Guardian για τη μεταφορά του γυμναστηρίου του από τις Σέρρες στο Μπλαγκόεβγκραντ. Ο ίδιος περιγράφει την οργή και τη λύπη του για τα πολλά άδεια καταστήματα στις Σέρρες και εξηγεί πως η μετεγκατάσταση της επιχείρησής του στη Βουλγαρία οφείλεται στο μνημόνιο, καθώς ο κόσμος άρχισε να περιορίζει τέτοιου είδους έξοδα.«Οπως όλοι, είχα πιεστεί πολύ λόγω των φόρων και του υψηλού ενοικίου που κατέβαλα για το γυμναστήριο. Πλήρωνα 12.000 ευρώ το μήνα, μετά το πρώτο Μνημόνιο», σημειώνει και τονίζει ότι κάθε φορά που πηγαίνει στις Σέρρες νιώθει την πίεσή του να ανεβαίνει βλέποντας τις κλειστές επιχειρήσεις. Ο Αγοραστός εξηγεί στον Guardian ότι η μετακόμιση της επιχείρησής του ήταν ο μοναδικός τρόπος που είχε για να επιβιώσει.

«Το να προσφέρει ασφάλεια και παρηγοριά σε επιχειρηματίες όπως ο Αγοραστός ένα πρώην σοβιετικό κράτος όπως η Βουλγαρία, θα ήταν αδιανόητο πριν λίγο καιρό, τότε που η Ελλάδα ήταν η μοναδική βαλκανική χώρα που ήταν μέλος της ΕΕ και προσπαθούσε να καθιερωθεί ως περιφερειακός οικονομικός ηγέτες», σχολιάζει ο Guardian με αφορμή την ιστορία του Αγοραστού, ενώ λίγο παρακάτω φιλοξενεί και έναν άλλον βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, ξενοδόχο στο επάγγελμα: «Είναι αδύνατο να λειτουργήσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα τώρα», είπε ο συγκεκριμένος μιλώντας στον Guardian, εξηγώντας, παράλληλα ότι «τίποτα δεν κινείται στην αγορά» και πως με τόσα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες δεν δανείζουν.

Στον Guardian μίλησε και ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας τη Βουλγαρία ο οποίος ανέφερε πως έχει γίνει δέκτης πολλών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες που βλέπουν τη Βουλγαρία ως καταφύγιο για τα προϊόντα τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις εκπροσώπου βουλγαρικού λογιστικού γραφείου, το οποίο δέχεται καθημερινά δύο με τρία τηλεφωνήματα από ελληνικές εταιρείες που θέλουν να μετεγκατασταθούν στη γειτονική χώρα.

Πηγή: iefimerida.gr