Πέθανε ο κύπριος υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος

Λευκωσία
Την τελευταία του πνοή άφησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο κύπριος υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν από χθες σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα από εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη στο γραφείο του, συνεπεία ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην Κύπρο θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος, ενώ για τις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα το πρωί, τον επισκέφθηκε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος καταφανώς συγκλονισμένος, κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, δήλωσε ότι «στην κατάσταση που βρίσκεται, μόνο οι προσευχές θα μπορούσαν να βοηθήσουν».

Ανάμεσα στους σημερινούς επισκέπτες στο νοσοκομείο ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου, ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε χθες στο γραφείο του. Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι κατά την εθιμοτυπική συνάντησή τους ο κ. Μητσόπουλος φαινόταν καλά και τίποτε δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε σε λίγα λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης το ελληνικό υπουργείο Άμυνας σε συνεννόηση και με το υπουργείο Υγείας έστειλε την Παρασκευή με κυβερνητικό αεροσκάφος στην Κύπρο νευροχειρουργό για να κάνει επέμβαση στον κ. Μητσόπουλο.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σε συλληπητήριο τηλεγράφημά του ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος τονίζει:

Βαριά και πολλαπλή η απώλεια του στενού μου φίλου Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Τάσου Μητσόπουλου. Απώλεια για τον Κυπριακό λαό και για τον Ελληνισμό σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Κύπρο όσο και την ευρύτερη περιοχή μας. Απώλεια και για εμένα προσωπικά, καθώς διανύσαμε μαζί μια μεγάλη διαδρομή συνεργασίας και προσωπικής φιλίας. Πάνω απʼ όλα όμως, απώλεια για την οικογένειά του, τον πατέρα του, τη σύζυγό του και τα παιδιά του, στους οποίους συμπαραστεκόμαστε και εύχομαι ο Θεός να δίνει δύναμη και αντοχή αυτές τις ώρες.

Η Κύπρος έχασε σήμερα έναν μεγάλο δημόσιο άνδρα, ο Ελληνισμός έναν μεγάλο πατριώτη και η οικογένεια του τον άνθρωπο της. 

Ας σταθούμε με σεβασμό στη μνήμη του Τάσου Μητσόπουλου. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση και αγάπη, αποτίοντας φόρο τιμής και αναγνώρισης στον δημόσιο, έντιμο, πατριωτικό, γεμάτο ήθος και αξιοσύνη σύντομο βίο του.

Βιογραφικό
Ο Τάσος Μητσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε αναμειχθεί από νωρίς στα κοινά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, καθώς και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διετέλεσε μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού για 22 χρόνια και επίσης αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την τετραετία 1989-1993, χρονικό διάστημα στο οποίο εργαζόταν ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο Τάσος Μητσόπουλος διετέλεσε στην Αθήνα διευθυντής του γραφείου του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Διετέλεσε, επίσης, διευθυντής του γραφείου του πρώην προέδρου του ΔΗΣΥ και νυν προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρνακας το 2006, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά και επανεξελέγη το 2011, εξασφαλίζοντας την πρωτιά στην επαρχία. Υπηρέτησε στον ΔΗΣΥ σε διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων εκείνη του εκπροσώπου Τύπου για εννέα χρόνια και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για μια διετία.

Με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2013, ο Τάσος Μητσόπουλος διορίστηκε πολιτικός προϊστάμενος στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, από το οποίο μετακινήθηκε στο Υπουργείο Αμυνας, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Ηταν νυμφευμένος με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Βάτη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Χαρά και τον Αρη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ