Ο Κυπριακός Τύπος, 24 Μαρτίου 2014

Στο ύστατο χαίρε που θα απευθύνει σήμερα ολόκληρη η Κύπρος στον Υπουργό Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο, που έφυγε εντελώς απρόσμενα από τη ζωή το προηγούμενο Σάββατο, αναφέρονται σήμερα όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επιστολή του Πρίγκιπα Κάρολου για τα αμπελοπούλια, οι αποχαιρετιστήριες συναντήσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, αλλά και δύο υποθέσεις εντοπισμού μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ύστατο χαίρε», γράφει ότι η Κύπρος αποχαιρετά σήμερα έναν άξιο ευπατρίδη πολιτικό, τον Τάσο Μητσόπουλο, που στη ζωή του έθεσε το μέτρο του πολιτικού ήθους και της ευπρέπειας. Προσθέτει ότι λουλούδια και σημειώματα αφήνει ο κόσμος έξω από το σπίτι του Τάσου στην Αραδίππου. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, ο Πρίγκιπας Κάρολος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ανώτατο αξιωματούχο των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο για το θέμα της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών εντός των Βάσεων της Δεκέλειας. Αλλού, γράφει ότι κύκλωμα κρύβεται πίσω από τα ναρκωτικά που εντοπίστηκαν προχθές στη Λεμεσό, αξίας ενός εκατ. ευρώ.

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Καθολική η αναγνώριση πατριωτισμού και ήθους», γράφει ότι Κύπρος και Ελλάδα αποχαιρετούν σήμερα τον Υπουργό Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος άφησε εντελώς απρόσμενα την τελευταία του πνοή το μεσημέρι του Σαββάτου. Προσθέτει ότι με βαθιά οδύνη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άνοιξε χθες το βιβλίο συλλυπητηρίων στο Υπουργείο Άμυνας. Αλλού, ο ‘Π’ γράφει ότι με δύο χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ολοκληρώνει την αποστολή του στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι οι μισές ηλεκτρικές συσκευές είναι εκτός προτύπων.

«Η Σημερινή», υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Φάρος για τη νέα γενιά», γράφει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποχαιρετούν σήμερα τον Τάσο Μητσόπουλο, τον άνθρωπο και πολιτικό που υπηρέτησε αξίες και ιδανικά, χωρίς να μολύνεται από τον πολιτικαντισμό, τη διαφθορά και τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος. Προσθέτει ότι η κηδεία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, δημοσία δαπάνη, στη Λάρνακα, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο έχει κηρύξει τριήμερο πένθος. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε σε ομιλία του άκρως επικίνδυνο το σημερινό στάτους κβο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο δημογραφικής αλλαγής και τουρκοποίησης των κατεχομένων. Αλλού, γράφει ο ειδικός σε θέματα άμυνας και στρατηγικής Άριστο Αριστοτέλους αναλύει τις ιδιωτικοποιήσεις σε συνδυασμό με την εθνική ασφάλεια και σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος παράλυσης όλου του αμυντικού συστήματος.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ταξίδι στην αιωνιότητα», γράφει ότι η Κύπρος, σεμνά και ταπεινά, όπως έζησε και πολιτεύτηκα, αποχαιρετά σήμερα το μεσημέρι τον άνθρωπο και πολιτικό Τάσο Μητσόπουλο που έφυγε για πάντα από τα εγκόσμια, αφήνοντας πίσω του ως παρακαταθήκη το ήθος και την πραότητα. Γράφει επίσης ότι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους πολιτικούς ηγέτες μέχρι και απλοί πολίτες πέρασαν από το Υπουργείο Άμυνας για να γράψουν λίγα λόγια εκτίμησης προς τον εκλιπόντα. Ο ‘Φ’ σε άλλο του δημοσίευμα αναφέρει ότι αλλάζει κατηγορία η οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης αλλά για να επανέλθει η Κύπρος σε επενδυτική κατηγορία θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση 6 βαθμίδων.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Τελευταίο αντίο στον Τάσο Μητσόπουλο», γράφει ότι μέσα σε κλίμα βαρύτατου πένθους οδηγείται σήμερα το μεσημέρι στην τελευταία του κατοικία ο Υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος έφυγε πρόωρα και αδόκητα από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών. Προσθέτει ότι μηνύματα απλών πολιτών κατέκλυσαν και τις σελίδες του εκλιπόντος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε άλλο της θέμα η ‘Χ’ γράφει ότι την άμεση εφαρμογή εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει το μνημόνιο και τα λογικές του, τονίζει στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι συνολικά 18 σκευάσματα με κοκαϊνη απέβαλε 42χρονος από την Ολλανδία που συνελήφθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σημ. Η εφημερίδα «Cyprus Daily» δεν παρελήφθη στα γραφεία του ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)