Μπαράκ Ομπάμα: Η Ελλάδα το1821 διεκδίκησε την Ανεξαρτησία της, σήμερα ανασυγκροτεί την Οικονομία της

Υπέρμαχος της ελληνο-αμερικανικής φιλίας, η οποία, όπως είπε «παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε» εμφανίστηκε ο Πρόεδρος τωγν Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπάράκ Ομπάμα στην διακήρυξή του για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Μάλιστα ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογραμμίζει την  «συνεχή υποστήριξη» των ΗΠΑ προς τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα την οποία, όπως επισημαίνει θεωρεί «πολύτιμη σύμμαχο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνισμός τόσο της Αυστραλίας όσο και της Αμερικής, αλλά και σε άλλες μεγάλες ομογενειακές παροικίες ανά την υφήλιο, τιμά την σημερινή ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Ήδη, στην Μελβούρνη της Αυστραλίας αλλά και στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλώριδας και την Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής πραγματοποιήθηκαν εντυπωσιακές παρελέσεις της ομογένειας.

Έτσι, λίγες μέρες πριν την επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο (4 Απριλίου) όπου ο Μπαράκ Ομπάμα θα δεξιωθεί διακεκριμένους ομογενείς και πριν από την εθνική μας παρέλαση των ελληνοαμερικανών στη Νέα Υόρκη (30 Μαρτίου 2014) ο Αμερικανός Πρόεδρος διακηρύσσει: ΅Τιμούμε τις βαθιές συνδέσεις μεταξύ των δύο εθνών μας και γιορτάζουμε τα δημοκρατικά ιδεώδη στην καρδιά της κοινής ιστορίας μας».

«Σχεδόν δύο αιώνες πριν, ο Ελληνικός λαός διεκδίκησε την ανεξαρτησία του και ξεκίνησε ένα μακρύ αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη γενέτειρά της», αναφέρει στην αρχή της διακήρυξης ο πρόεδρος Ομπάμα, σημειώνοντας ότι «Ελληνοαμερικανοί διέσχισαν ωκεανούς για να πολεμήσουν για την ελευθερία της πατρίδας των προγόνων τους και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και στο ψυχρό πόλεμο, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν δίπλα δίπλα. Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας τιμούμε τις βαθιές συνδέσεις μεταξύ των δύο εθνών μας και γιορτάζουμε τα δημοκρατικά ιδεώδη στην καρδιά της κοινής ιστορίας μας».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ότι «η αμερικανική μορφή της διακυβέρνησης οφείλει πολλά στη μικρή ομάδα των ελληνικών πόλεων-κρατών που πρωτοστάτησε στη δημοκρατία χιλιάδες χρόνια πριν. Όπως οι ελληνικές αρχές καθοδήγησαν τους Ιδρυτές μας, η ελληνική αρχαιότητα έχει εμπνεύσει γενιές, από συγγραφείς και ακτιβιστές, αρχιτέκτονες και εφευρέτες. Ελληνοαμερικανοί έχουν συμβάλει ως ηγέτες του πολιτισμού, κοινότητας, επιχειρήσεων και κυβέρνησης. Μέσω των γενεών, έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της διαρκούς δημοκρατίας μας – ένα έθνος που αποδέχεται τις υποχρεώσεις μας ο ένας προς τον άλλο και καταλαβαίνει ότι πρέπει να αυξάνονται και να μειώνονται ως μία».

Ο πρόεδρος Ομπάμα σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και η φιλία μας παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε. Δεδομένου ότι η Ελλάδα λαμβάνει αυστηρά μέτρα για να ανασυγκροτήσει την οικονομία της και να φέρει ανακούφιση στον ελληνικό λαό, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν τη συνεχή υποστήριξή μας. Σήμερα, ας επιβεβαιώσουμε έναν δεσμό που εκτείνεται πέρα από την κυβέρνηση, συνδέει τους λαούς μας και εμπνέει όλους όσους προσπαθούν να επιλέξουν το δικό τους πεπρωμένο».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «τώρα, επομένως, εγώ, ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που έχει ανατεθεί σε μένα από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφασίζω να ανακηρύξω την 25η Μαρτίου του 2014, ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας. Καλώ το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμήσει την ημέρα αυτή με κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες».