Πρόταση για την Ελληνοφωνία και Ελληνική Παιδεία, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας

FEDERAZIONE DELLE COMUNITÀ E CONFRATERNITE ELLENICHE IN ITALIA

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ ΙΤΑΛΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ OMOΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ_ΟΕΚΑΙΝ6-26.3.14.jpg_

ΚΟΙΝ 1. ΓΓΑΕ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΕΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η παρούσα κρίση ανέδειξε τα διαχρονικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Οικουμενικό Ελληνισμό, την συνοχή, την αλληλεγγύη και τη συστράτευση των απανταχού Ελλήνων. Το Εκτελεστικό της ΟΕΚΑΙ προτείνει τη συλλογή υπογραφών σε όλο τον κόσμο για την καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας της Ελληνοφωνίας και της Ελληνικής Παιδείας.

Έφτασε η στιγμή να στηρίξουμε την Ελληνοφωνία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν γλωσσικές νησίδες ελληνοφωνίας που διατηρούν το πρώτιστο στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας, τη γλώσσα των προγόνων τους, σεβόμενες την ιστορική συνέχεια και τη μνήμη των ριζών.

 

Εκτός από τη συλλογή των υπογραφών εκ μέρους των τοπικών Ελληνικών Κοινοτήτων, των Ομογενειακών Φορέων και των Φιλελληνικών Συλλόγων η ΟΕΚΑΙ προτείνει να συγκροτηθεί μια ομογενειακή συντονιστική επιτροπή για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας σε διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα σας γνωρίζουμε ότι η ΟΕΚΑΙ πρόκειται να κηρύξει ένα διαγωνισμό /με τρία χρηματικά έπαθλα/ σε όλα τα σχολεία της Ιταλίας και της Ομογένειας με θέμα ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ, Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα Ελληνικά είναι παράγων και φορέας πολιτισμού και ότι χρέος της Ομογένειας είναι να διαδώσει και αναβαθμίσει ποικιλοτρόπως την Ελληνοφωνία, δεδομένου ότι τό μέλλον της γλώσσας μας ταυτίζεται με το ίδιο το μέλλον του Ελληνισμού.

Γιάννης Κορίνθιος πρόεδρος

Νίκος Φράγκος γραμματέας