Τουρκία-Ισραήλ: Κοντά σε συμφωνία επί αποζημιώσεων για το Mavi Marmara

Άγκυρα, Τουρκία
Κοντά σε συμφωνία για αποζημίωση από το Ισραήλ των οικογενειών των εννέα Τούρκων που έπεσαν θύματα της ισραηλινής επίθεσης το 2010 κατά του στολίσκου που έπλεε προς τη Γάζα βρίσκονται Τουρκία και Ισραήλ, όπως επιβεβαιώσει ο τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία και το Ισραήλ έκαναν «μεγάλη πρόοδο» προς την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, είπε ο κ. Νταβούτογλου.

«Το χάσμα που χώριζε τις προσδοκίες των δύο μερών μειώθηκε. Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά τα δύο μέρη πρέπει να συναντηθούν άλλη μια φορά για να φθάσουν σε μια τελική συμφωνία» δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε την Τετάρτη, στο Ικόνιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε την Τρίτη πως μια επίσημη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες θα μπορούσε να υπογραφεί «μετά τις (δημοτικές) εκλογές» της Κυριακής.

«Περιμένουμε μια απάντηση της ισραηλινής πλευράς» στις απαιτήσεις της Άγκυρας, διευκρίνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, στρατηγικούς συμμάχους τη δεκαετία του 1990, επιδεινώθηκαν ξαφνικά όταν ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν σ’ ένα στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια που είχε αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη για να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Η επιχείρηση αυτή, στις 31 Μαΐου 2010, είχε στοιχίσει τη ζωή σε εννέα τούρκους υπηκόους που επέβαιναν στη ναυαρχίδα του στολίσκου, στο σκάφος Mavi Marmara. Οι οικογένειες των θυμάτων προσέφυγαν στην τουρκική δικαιοσύνη εναντίον τεσσάρων ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων, οι οποίοι δικάζονται ερήμην από ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε επισήμως συγγνώμη τον περασμένο Μάιο, αλλά η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθεί να εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις. Το επίμαχο ζήτημα των διαπραγματεύσεων αυτών, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και μήνες, είναι το ποσό που θα δοθεί στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, το εβραϊκό κράτος προσέφερε για τις οικογένειες το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων.

Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε να μιλήσει για ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Το σημαντικό είναι να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά θα συζητηθούν μετά» δήλωσε.

Ο τούρκος υπουργός έκανε λόγο για διεξαγωγή συνομιλιών με το Ισραήλ για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Γάζα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει το Φεβρουάριο πως καμιά συμφωνία για αποζημιώσεις δεν είναι δυνατή χωρίς τη γραπτή δέσμευση του Τελ Αβίβ για την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Παλαιστινιακό Έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό