Ελληνο-ιταλική έκθεση εγκαινίασαν Παπούλιας – Ναπολιτάνο

Ρώμη, Ιταλία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καρολος Παπούλιας, και ο ιταλός ομόλογός του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εγκαινίασαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο την έκθεση «Κλασσική εποχή και Ευρώπη. Το πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας». Την έκθεση συνθέτουν είκοσι πέντε εκθέματα από τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, αλλά και έργα καλλιτεχνών από τη σύγχρονη Ελλάδα.

Η έκθεση που φιλοξενείται στο Κυρηνάλιο, ξεκινά από τα κυκλαδίτικα ειδώλια και φτάνει μέχρι τα έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Γιάννη Μόραλη.

«Το ενδιαφέρον των Ιταλών και ξένων μέσων ενημέρωσης είναι τεράστιο. Κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία εκατόν τριάντα δημοσιογράφων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στην Αιώνια Πόλη» τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο Κάρολος Παπούλιας ξεναγήθηκε στην έκθεση μαζί με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, από τον επιμελητή της, καθηγητή Λουί Γκοντάρ.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν οι υπουργοί Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Σε δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, είπε ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν αμέτρητα κοινά σημεία και η συνεργασία τους μπορεί να γίνει ακόμη στενότερη».

«Η έκθεση που μόλις εγκαινιάσθηκε στέλνει το μήνυμα ότι οι δυο χώρες πρέπει να επενδύσουν στον τουρισμό και στον πολιτισμό, και ως απάντηση στην οικονομική κρίση» πρόσθεσε ο κ. Φραντσεσκίνι.

Ο Λουί Γκοντάρ, τέλος, επιμελητής της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο μέχρι τις 15 Ιουλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα, θεωρεί ότι «με τα σημαντικά αυτά εκθέματα, τιμώνται δυο κύριες αρχές που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού: τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου, όπως μας θυμίζει η Αντιγόνη, και η ίδια η αρχή και κατάκτηση που ονομάζεται Δημοκρατία και ελευθερία σκέψης».

Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων, οι δύο πρόεδροι και εκπρόσωποι του χώρου του πολιτισμού και της τέχνης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία με την υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον πιανίστα Αλέξανδρου Καπέλη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ