Εγκαίνια σήμερα για το νέο Γηροκομείο της Κοινότητας Κυπρίων στο Ardeer.

Της ΚΛΑΙΡΗΣ ΓΑΖΗ
Από τον Neoskosmos.com

Τους συνάντησα τον περασμένο μήνα στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανισμών. Αν και περασμένη η ώρα, ο πρόεδρος κ. Πανίκος Μηνάς, και ο αντιπρόεδρος κ. Τάκης Χριστοδούλου, επιμένουν, ότι αφού ήμουν σε κοντινή απόσταση, επιβαλλόταν να με ξεναγήσουν στο νέο τους απόκτημα. Το νέο ευαγές Ίδρυμα της Κοινότητας Κυπρίων Βορείων Προαστίων, το Γηροκομείο «Απόστολος Ανδρέας», που φέρει το όνομα του προστάτη της Κύπρου και το οποίο άνοιξε και λειτουργεί από τον περασμένο μήνα, επί της Forrest St., στο Ardeer.

Πρόκειται για το δεύτερο απάνεμο λιμάνι της δραστήριας Κοινότητας, που προσφέρει άνεση, ηρεμία και γαλήνη σε αυτούς που το έχουν τόσο ανάγκη. Θυμίζουμε ότι η Κοινότητα διαθέτει και το Γηροκομείο «Η Μεγαλόχαρη», επί της McDonald Road, στο Epping.

Σύμφωνα με τον κ. Μηνά, το νέο οικοδόμημα που κτίστηκε με πολλή αγάπη για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης παροικίας και, φυσικά, των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, διαθέτει 30 κρεβάτια για περίθαλψη ηλικιωμένων και 15 για τους πάσχοντες από άνοια.

Είναι πλήρως εξοπλισμένο και, σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές, και άριστα επιπλωμένο. Διαθέτει μεγάλη κουζίνα με προσωπικό που φροντίζει για τη σωστή διατροφή των τροφίμων και καθιστικούς χώρους με ψηλά παράθυρα, που επιτρέπουν στον ήλιο να μπαινοβγαίνει ελεύθερα και να τους χαρίζει άπλετο φως.
«Το Γηροκομείο περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα όπως αυτά προβλέπονται από το ομοσπονδιακό Υπουργείο Γήρατος και το πολιτειακό Υπουργείο Υγείας. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα αυξάνεται καθώς θα αυξάνεται και ο αριθμός των τροφίμων. Όπως είδατε, τα δωμάτια είναι άνετα και πλήρως εξοπλισμένα για τις καθημερινές τους ανάγκες. Επίσης, σε κάθε πτέρυγα, υπάρχουν χώροι, κατάλληλα διαμορφωμένοι για ξεκούραση, χαλάρωση και… κουβεντούλα», εκτιμά ο κ. Μηνάς.

Αναφορικά με τους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Μηνάς που είναι ο ίδιος εργολάβος θα πει: «Και, φυσικά, θα γίνει ο ανάλογος καλλωπισμός. Ωστόσο, εκεί που θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή, είναι στους κήπους που το περιβάλλουν. Όπως γνωρίζετε, οι τρόφιμοι είναι άτομα που έχουν συνδυάσει τη ζωή τους με τα ζαρζαβατικά, τα λουλούδια και το λαχανόκηπο και έχουν μεγαλώσει παρέα με τη λεμονιά, την αμυγδαλιά και την ελιά. Πώς μπορούμε εμείς να τους τα στερήσουμε;» προσθέτει.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο κ. Μηνάς σημειώνει ότι το Γηροκομείο χρηματοδοτήθηκε με κρατική επιχορήγηση $800,000. Οι $400,000 έχουν ήδη δοθεί και έπεται η δεύτερη δόση. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο ευελπιστεί ότι θα τύχει και της συμπαράστασης της ευρύτερης παροικίας. «Αναμένουμε ότι η παροικία θα το αγκαλιάσει και θα το υποστηρίξει, όπως έπραξε και με το γηροκομείο «Η Μεγαλόχαρη», σημειώνει.

Για τους Ομίλους της Κοινότητας, το Τμήμα Κυριών, τον Όμιλο Ηλικιωμένων, το ελληνικό σχολείο και τον ποδοσφαιρικό τους σύλλογο Mill Park Soccer Club, ο κ. Μηνάς είπε: «Αν φτάσαμε μέχρι εδώ, είναι γιατί υπάρχει αντικειμενικότητα, συνεννόηση, ομόνοια και συνεργασία. Ας μη κρυβόμαστε. Η πραγματικότητα κτυπά δυνατά την πόρτα. Η παροικία γεράζει και οι αριθμοί εγγραφής στους καταλόγους αναμονής αυξάνεται καθημερινά. Οπότε χρειάζεται συλλογική εργασία για να πετύχουμε».
Οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στην ομάδα των εθελοντών, παρακαλούνται να τηλεφωνήσουν στην κ. Άννα: 9408 8169 για περισσότερες πληροφορίες.
Έτσι λοιπόν το όραμα της Κοινότητας Κυπρίων Βορείων προαστίων για την οικοδόμηση και δεύτερου Γηροκομείου, το λαμπρό κτιριακό συγκρότημα στα δυτικά προάστια, είναι πλέον πραγματικότητα.

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 στις 2 το απόγευμα από την υπουργό Υγείας κ. Maria Larsson παρουσία των θρησκευτικών αρχών, ομοσπονδιακών και πολιτειακών βουλευτών, δημοτικών Αρχών και άλλων επισήμων. Θα προηγηθεί αγιασμός του κτιριακού συγκροτήματος.Στη συνέχεια θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνική μουσική, παραδοσιακούς χορούς, παιδικές χαρές κλπ.Θα προσφερθούν σε όλους κυπριακοί μεζέδες, ποτά και ροφήματα. Όλοι ευπρόσδεκτοι.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στην Άννα: 9408 8169.

Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο, απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε όλη την παροικία να παραβρεθεί και να περιοδεύσει στους χώρους. Μέλη του προσωπικού θα είναι παρόντα για να δίνουν πληροφορίες, να βοηθήσουν στην συμπλήρωση αίτησης και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις. Πιστεύουμε ότι το νέο απάνεμο λιμάνι είναι ό,τι καλύτερο για ένα ηλικιωμένο, που κουρασμένος από το μεγάλο ταξίδι και τις φουρτούνες της ζωής, ρίχνει άγκυρα και προσπαθεί να ξεχάσει και να ξεκουραστεί.