Κρίνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή οι τούρκοι πολίτες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο η εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει «στοίχημα», λίγο μετά την απαγόρευση του YouTube και του Twitter.

Ο Ερντογάν είναι «πανταχού παρών» εν όψει των εκλογών. Συμμετέχει σε προεκλογικές εκστρατείες -με τους υποψηφίους να διατηρούν δεύτερο ρόλο-, κοσμεί προεκλογικές αφίσες και αποδεικνύει ότι είναι ισχυρός πολιτικός παίκτης παρά τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει τον τελευταίο καιρό.

Οι διαδηλώσεις στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, τα σκάνδαλα διαφθοράς, η απαγόρευση του Twitter και του YouTube, έχουν σίγουρα πλήξει την εικόνα του τούρκου πρωθυπουργού.

Ωστόσο, θεωρείται μάλλον απίθανη η πρόκληση πολιτικού «ατυχήματος» που θα οδηγούσε στην ανατροπή της κυβέρνησης. Η μεσαία τάξη στηρίζει τον Ερντογάν και όπως τονίζει και το Associated Press τον θεωρεί ως «εισιτήριο» για την ευημερία της.

Oι τελευταίοι μήνες κάθε άλλο παρά εύκολοι ήταν για την τουρκική κυβέρνηση. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής αναδεικνύονται σε κομβικής σημασίας δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός το 2003 και κέρδισε με άνεση τις εκλογές του 2007 και του 2011, δεν μπορεί θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα στις εκλογές του 2015, λόγω εσωτερικού κανονισμού του AKP, που απαγορεύει πάνω από τρεις θητείες.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του Αυγούστου. Χωρίς να έχει καταφέρει να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του προέδρου, δεν είναι γνωστό εάν αυτό θα επιλέξει να κάνει ο Ερντογάν ή εάν θα επιλέξει να αλλάξει τον κανονισμό, ώστε να μπορέσει να αναλάβει την πρωθυπουργία για τέταρτη φορά.

Η ενίσχυση ή αποδυνάμωση του Ερντογάν δεν αποκλείεται να καθορίσει αυτές τις πολιτικές εξελίξεις, κυρίως εάν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) βγει αποδυναμωμένο από την εκλογική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, μάχη που θεωρείται κρίσιμη και από συμβολικής άποψης (καθώς ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως δήμαρχός της).

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, ωστόσο τα συνολικά ποσοστά του AKP παρουσιάζουν μικρή κάμψη, ενώ η αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται να ενισχύεται σημαντικά σε σύγκριση με τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει, όμως, το AKP έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, καθώς από αυτά μπορεί να εξαρτηθεί το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν.

Newsroom ΔΟΛ