Παρελαύνει σήμερα ο ελληνισμός στην Νέα Υόρκη

ΠΗΓΗ:GreekNews

Νέα Υόρκη.- Με τη μεγάλη εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, κορυφώνονται την Κυριακή 30 Μαρτίου οι εκδηλώσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας της Μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης, για την εθνική παλιγγενεσία. Χιλιάδες ομογενείς και φιλέλληνες όλων των ηλικιών αναμένεται να δώσουν και φέτος δυναμικά το παρών και να καμαρώσουν τα παρελαύνοντα τμήματα των σχολείων, κοινοτήτων και οργανισμών, αλλά και το τμήμα των ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που θα έλθει και φέτος από την Ελλάδα. Παράλληλα έγινε γνωστό πως θα παρελάσει και τμήμα του σώματος των αμερικανών πεζοναυτών.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ακης Γεροντόπουλος και την κυπριακή η επίτροπος Αποδήμων, Καίτη Κληρίδου, Ο κ. Γεροντόπουλος που ήλθε στην Νέα Υόρκη από την Αυστραλία για τους εορτασμούς της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Ομογένεια, το απόγευμα του Σαββάτου, αφού πρώτα έκανε σταθμούς στον Αγιο Φραγκίσκο και το Σικάγο.

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, το σύνθημα της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί θα είναι κεντρικό φέτος, ενώ παράλληλα θα προβληθεί το μακεδονικό, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ο Ελληνικός πολιτισμός.

«Όλοι αυτοί που φωνάζουν για την Κριμαία δυστυχώς έχουν ξεχάσει την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και εκ των συμπροέδρων της επιτροπής παρέλασης, Φίλιπ Κρίστοφερ, επισημαίνοντας ότι αν έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα, στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Λευκό Οίκο για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στις 4 Απριλίου, θα το πει και του ιδίου.

Ο κ. Κρίστοφερ επισήμανε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να έχουμε μια καλή παρέλαση, γιατί είναι υπόθεση ολόκληρης της Ομογένειας.

Τελετάρχες της φετινής παρέλασης είναι ο γερουσιαστής Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ, θερμός φίλος του Ελληνισμού και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, δραστήριος στην Εκκλησία και τα εθνικά θέματα και υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία, Γιώργος Τσούνης.

Την παρέλαση θα ανοίξει η γιγαντιαία σημαία που έχει κυματίσει πάνω από την Ακρόπολη κι είναι δώρα της Προεδρικής Φρουράς προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων. Θα την κρατούν από δύο αριστούχοι μαθητές κάθε ελληνικού σχολείου κι όπως είπε η υπεύθυνη Ελευθερία Οίκουτα, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 16 σχολεία.

«Οι δάσκαλοι κι οι γονείς είναι υπερήφανοι γιατί αυτό το ιερό κειμήλιο θα το κρατούν οι άριστοι των σχολείων μας», είπε.

Η επιτροπή παρελάσεως, υπό την προεδρία του ΓΓ της Ομοσπονδίας, Πέτρου Γαλάτουλα κι όλες οι επιτροπές εργάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία της παρέλασης και των υπολοίπων εκδηλώσεων αυτής της εβδομάδας. Η πανομογενειακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης στο Σταθάκειο, ξεπέρασε κάθε άλλη, με συμμετοχή περισσότερων από 140 άτομα.

Με την ευχή να κάνει καλοκαιρία, άνοιξε τη συνεδρίαση ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Ντεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, υπογραμμίζοντας την σημασία της παρέλασης της Νέας Υόρκης, ιδίως για τη νεολαία.

«Εχουμε χρέος να μεταδίδουμε στα παιδιά μας αυτό που εμείς έχουμε, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία».

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών όλα τα κορίτσια που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Ανεξαρτησίας 2014», με επικεφαλής τη νικήτρια Ειρήνη Σωτηροπούλου. Τις «μις» παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ηλίας Τσεκερίδης, που αναφέρθηκε στις διάφορες εκδηλώσεις για την παρέλαση και την εθνική παλιγγενεσία. Το Σάββατο επρόκειτο να λάβει χώρα στο Terrace on the Park το δείπνο της Ομοσπονδίας. Την Τρίτη στις 5:30 το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Νέας Υόρκης θα τιμήσει την εθνική επέτειο, ενώ την επόμενη θα λάβει χώρα η εκδήλωση στο δημαρχείο του Μπρούκλιν.

Η δεξίωση στο γενικό προξενείο της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί επίσης το απόγευμα της Τρίτης.

Αναφέρθηκε επίσης στην φετινή πρωτοβουλία της ομοσπονδίας να αγοράσει μικρές σημαίες οι οποίες μοιράστηκαν σε εστιάτορες για να τοποθετηθούν στα τραπέζια των εστιατορίων τους την 25η Μαρτίου.

Η εκδήλωση του δημοτικού ελεγκτή θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου.

Ο κ. Τσεκερίδης ανέφερε ότι ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ ΝτιΜπλάσιο δεν έχει ακόμη ορίσει την καθιερωμένη δεξίωση για την Ομογένεια, στην επίσημη κατοικία του. Ενώ λόγω κωλύματος ούτε θα παρελάσει, ούτε θα έλθει στο επίσημο δείπνο για τους τελετάρχες στο ξενοδοχείο Χίλτον, το Σάββατο 29 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι η δεξίωση γίνεται ανελλιπώς την τελευταία 20ετία, ενώ ελάχιστες είναι οι φορές που ο δήμαρχος δεν παρευρέθηκε στην παρέλαση. Πάντως, ο κ. Γαλάτουλας είπε πως αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί κάτι από μέρους του δημάρχου.

Την Πέμπτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση.

Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Bowling Green του Νοτίου Μανχάταν, από τους εύζωνες στη διάρκεια σύντομης τελετής. Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων θα χορέψουν ελληνικούς χορούς χορευτικά σχολείων.

Το βράδυ της Παρασκευής (7 μμ) θα μιλήσει στο Σταθάκειο ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Αμυνας, στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, για το βιβλίο του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;».

Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η έπαρση της σημαίας στο Σταθάκειο από τους εύζωνες και θα ακολουθήσουν οι επιδείξεις των χορευτικών, με συμμετοχή 20 συγκροτημάτων νέων.

Την Κυριακή στις 10 το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία στον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας του Μανχάταν και θα ακολουθήσει δεξίωση στο ξενοδοχείο «Πιερ». Η έναρξη της παρέλασης έχει οριστεί για τη 1:45 το απόγευμα. Η παρέλαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά για 2 ώρες από το κανάλι 9, από τις 2 μμ.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Επειτα από τη δυστοκία αρκετών εβδομάδων, τα οικονομικά της παρέλασης έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και υπάρχει αισιοδοξία ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τις 400.000 δολάρια. Η υπεύθυνη του λευκώματος, Ελένη Ψαρά είπε πως «πήγαμε καλύτερα από πέρυσι» (ξεπέρασε τις 70.000 δολάρια). Εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κόσμου, ωστόσο κάποιες καταχωρήσεις που ήλθαν εκπρόθεσμα έμειναν εκτός. Ο απολογισμός θα δοθεί την προσεχή εβδομάδα, που θα γίνει η τελευταία πανομογενειακή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής παρέλασης, Πέτρος Γαλάτουλας είπε πως το λεύκωμα φέτος θα σπάσει ρεκόρ εισπράξεων και συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία τους.

Σε σχέση με το λαχείο, ο υπεύθυνος Βασίλης Γουρνέλος είπε πως έχουν συγκεντρωθεί περί τις 20.000 δολάρια, ενώ βρίσκονται έξω ανείσπρακτα περί τις 10.000 λαχεία. Η κλήρωση πάντως θα λάβει χώρα στις 23 Απριλίου, οπότε η πώληση των λαχνών θα συνεχιστεί και μετά την παρέλαση.

Ο ταμίας της παρέλασης, Σπύρος Βασιλάκης, είπε ότι παρά τα αισιόδοξα μηνύματα και τις υποσχέσεις που δίνονται, αυτός υπολογίζει μόνο τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα στην τράπεζα κι αυτή τη στιγμή είναι 106.000 δολάρια. «Απέχουμε ακόμη πολύ από τις 400.000», είπε.

Ο κ. Βασιλάκης ανακοίνωσε ότι το «ράδιοθον» που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα το Hellas FM συγκέντρωσε 20.514 δολάρια, από τα οποία έχουν εισπραχθεί 2.700.

Ο υπεύθυνος για την κίνηση των τμημάτων κι αρμάτων και τήρηση της τάξης στην 5η Λεωφόρο, Κώστας Κατσάνος, είπε πως η ομάδα του εργάζεται ώστε όλα να γίνουν σωστά και σύστησε στον κόσμο να είναι συνεργάσιμος, οι παρελαύνοντες να είναι καλοντυμένοι και τα να βαδίζουν γρήγορα, για να μην υπάρχουν κενά.

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως, Γιώργος Παντελίδης υπογράμμισε τη σημασία της ανάγκης της μεγαλύτερης εμπλοκής της νεολαίας στην παρέλαση.

Ο υπεύθυνος της εκδήλωσης του Χίλτον, Φίλιπ Κρίστοφερ, είπε πως υπάρχουν 16 χορηγοί (των 5 χιλιάδων) στο Χίλτον και αρκετοί οργανισμοί έχουν κλείσει τραπέζια. Επίσης ευχαρίστησε τον συνυπεύθυνο της επιτροπής, Γιώργο Κίτσιο.

Η Ομογένεια της Νέας Ιερσέης θα δώσει δυναμικά το παρών και στην εθνική παρέλαση και σ’ όλες τις εκδηλώσεις, είπε ο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων, Σάββας Τσίβικος, που επίσης επισήμανε την ανάγκη να σταλεί από τους παρελαύνοντες ισχυρό μήνυμα για την Κύπρο.

Το χαιρετισμό και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Σταύρος Παπαγερμανός, μαζί με προσφορά 5.000 δολαρίων για την παρέλαση.

ΠΗΓΗ:GreekNews

Greek-American weekly Newspaper