Έντονες διεργασίες στην κυβέρνηση – Όλα τα σενάρια ανοικτά για τριπλές εκλογές

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται στον κ. Σαμαρά να τολμήσει και να προκηρύξει εκλογές τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά βλέποντας πλεον την πλειοψηφία της κυβέρνησης να είναι οριακή, αλλά την κυβέρνηση δημοσκοπικά να μην είναι στα χειρότερά της του προτείνουν να προκηρύξει εκλογές αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους του.

Ο ίδιος προς το παρόν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο τα όσα έγιναν την Κυριακή στην Βουλή με το ΠΑΣΟΚ να αλληλοσπαράσσεται και τον κυβερνητικό συνασπισμό να είναι στην κόψη του ξυραφιού, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναρωτιόντουσαν αν χρειαστεί να ληφθεί άλλη μια σπουδαία απόφαση από την Βουλή τι θα γίνει.

Πλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός μετράει 152 βουλευτές μετά την διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την Κ.Ο. της ΝΔ και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων από ανεξάρτητους βουλευτές της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς.

Μάλιστα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να μακροημερεύσει εάν βασίζεται σε περιστασιακούς υποστηρικτές των αποφάσεών της.

Είναι και η κόντρα χωρίς αύριο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ένα ΠΑΣΟΚ που φυλλορροεί, ενώ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι δημοσκοπικά απέναντι σε μια κυβέρνηση που συνεχώς παίρνει και μόλις πρόσφατα άρχισε να δίνει.

Το σενάριο των εκλογών τον Μάιο δεν αποκλείει την ύπαρξη και άλλων δυο σεναρίων:

– εκλογές τον Απρίλιο
– εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο

Σενάριο 1: Εκλογές τον Απρίλιο

Όσοι προτείνουν εθνικές εκλογές πριν από τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές θεωρούν πως αυτή είναι η καλύτερη συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία γιατί έχει ανακοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ανέβει ιδιαίτερα η Χρυσή Αυγή ενώ άλλοι προτείνουν και αιφνιδιασμό με ρήξη με την τρόικα.

Σενάριο 2: Εκλογές τον Μάιο

Το προτείνουν πολλοί βουλευτές και υπουργοί. «Ποντάρουν» στα… καλά νέα από την οικονομία. Και προτείνουν τον Μάιο αφού στις 23 Απριλίου αναμένονται τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι εισηγήσεις για το πότε θα γίνουν εκλογές διαφέρουν. Είτε στις 18 Μαΐου μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, είτε στις 25 με τον β’ γύρο των ευρωεκλογών..

Σενάριο 3: Εκλογές το φθινόπωρο

Μετά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο συγκεκριμένα. Όσοι το προτείνουν εκτιμούν πως θα έχει κλείσει ένας σημαντικός κύκλος για την κυβέρνηση, με δεδομένο πως θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό.

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

– Οριακά και με ηχηρές διαφοροποιήσεις πέρασε το πολυνομοσχέδιο
– 152 ΝΑΙ στο άρθρο 1 για το γάλα, 151 ΝΑΙ στο άρθρο 2 για τις τράπεζες
– Οργή στο ΠΑΣΟΚ για το όχι Παπανδρέου στο άρθρο για τις τράπεζες
– Διέγραψε τον Νικήτα Κακλαμάνη ο Αντώνης Σαμαράς
– Ναι ψήφισαν Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μιχάλης Κασσής
– Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει αλλά επέστρεψε στην Ολομέλεια για την ψηφοφορία
– Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Πρεδρείου της Βουλής θα συζητηθεί αύριο
– Ποιές αλλαγές για το γάλα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης παρά το “όχι” της τρόικας

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου της Βουλής με αφορμή τις προτάσεις μομφής κατά του Γ.Στουρνάρα και του Β.Μεϊμαράκη που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε από τη Βουλή στη διάρκεια των διαξιφισμών, πρόκειται να επανέλθει στην Ολομέλεια για την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Λίγο πριν τις 21:30 έφτασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός
– Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στη Βουλή κατά τη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου
– Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Πρεδρείου της Βουλής θα συζητηθεί αύριο
– Για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
– Βενιζέλος: Ο Τσίπρας νομίζει ότι βρέχει αλλά ο Μεϊμάρακης τον έφτυσε
– Δείτε ΒΙΝΤΕΟ απ΄όσα έγιναν στη Βουλή
– Πατήστε εδώ για να δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο που συνεχίζεται

Εκρηκτικό κλίμα επικράτησε στη Βουλή μετά την αιφνιδιαστική πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ύστερα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι βάσει του Συντάγματος δεν επιτρέπεται να κατατεθεί όμοια πρόταση μομφής αν δεν παρέλθει εξάμηνο από την τελευταία. Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον όμως της κυβέρνησης και όχι υπουργού, στις 7 Νομεβρίου του 2013.

Από τη στιγμή που απορρίφθηκε λοιπόν η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Στουρνάρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε πράξη την απειλή του και κατέθεσε νέα πρόταση δυσπιστίας αυτή τη φορά εναντίον του Προεδρείου της Βουλής, η οποία όμως θα συζητηθεί αύριο, Δευτέρα. Ο Μεϊμαράκης εμφανώς ενοχλημένος από τη δεύτερη πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προεδρείου  του απάντησε λέγοντας “τι νομίζετε ότι θα φοβηθώ;”

Στη συνέχεια ο Βενιζέλος επικρότησε την απάντηση και την απόφαση του Προέδρου της Βουλής και με ιδιαίτερα καυστικό ύφος είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: Νομίζετε ότι βρέχει αλλά ο Μεϊμάρακης σας έφτυσε…

Αυτήν την ώρα συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με τη διεξαγωγή ονομαστική ψηφοφορίας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα αποχώρησε από τη Βουλή. Θα επιστρέψει όμως κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

«Η κυβέρνηση απέρριψε τη δυνατότητα να συζητηθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γ . Στουρνάρα και αυτό ενώ η κυβέρνηση την είχε αποδεχθεί για να ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση, στη συνέχεια υπαναχώρησε επικαλούμενη σειρά νομικίστικων επιχειρημάτων. Δεν λογαριάζει το σύνταγμα, την κοινοβουλευτική διαδικασία ούτε τη δημοκρατία . Διαλύει τις επαγγελματικές τάξεις και τις εργατικές σχέσεις την ώρα που δίνει τα πάντα στις τράπεζες. Αποχωρήσαμε για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία αλλά θα επανέλθουμε και θα λάβουμε μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία. Ο λαός καλείται να δώσει τέλος στην κυβέρνηση των εθελόδουλων στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλα όσα έγιναν νωρίτερα στη Βουλή

Νωρίτερα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών η οποία αιφνιδίασε την κυβέρνηση και θα καθυστερούσε για τρεις ημέρες την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κι έτσι στο Eurpgroup της Τρίτης θα πήγαινε χωρίς ψηφισμένα τα μέτρα.

Αρχικά ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης δήλωσε εκ μέρους της κυβένρησης πως απεδέχεται την πρόταση δυσπιστίας ως καθ’ όλα νόμιμη εξαπέλυσε όμως παράλληλα επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το βίντεο

Στη συνέχεια και μετά από μία σύντομη διακοπή, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Βενιζέλος ο οποίος ζήτησε να απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση μομφής αφού δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το βίντεο

Αμέσως επικράτησε ξεσηκωμός και το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και απείλησε με νέα πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Προεδρείου της Βουλής σε περίπτωση που απορριφθεί η πρόταση μομφής εναντίον του Στουρνάρα.

Δείτε το βίντεο


Να σημειωθεί ότι υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον του Στουρνάρα τάχθηκαν οι ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Ιωάννα Θυμουλέα
ΠΗΓΗ:NewsIt.gr

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

Πρόταση δυσπιστίας για τον Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο Αλέξης Τσιπράς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ως έναν από τους κύριους υπεύθυνους για την «ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας» και ζήτησε την διακοπή της διαδικασίας συζήτησης του πολυνομοσχεδίου προκειμένου να αποφασίσει η Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα «έγκλημα» που συντελείται εις βάρος του ελληνικού λαού με μια «εκστρατεία εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ξεπερνάει κάθε προηγούμενο αυτό που επιχειρείται σήμερα. Σε τρείς ώρες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, σημείωσε πως η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» προωθεί μια διπλή εκκαθάριση , τόσο στις τράπεζες όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις. «Αυτή είναι μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνηση σας και την τρόικα. Ένα προκλητικό δούναι και λαβείν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και για το δόγμα του αντικομμουνισμού, όπως εκφράστηκε από τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, που αποτελεί ανεπίσημη κυβερνητική θεωρία ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης. «Η παραμονή Χατζηδάκη στην κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης». Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως το μνημόνιο μονιμοποιείται και γίνεται καθεστώς παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της κυβέρνησης. «Το μνημόνιο με εσάς δεν τελειώνει. Μονιμοποιείται και γίνεται καθεστώς», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προεδρεύων της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης είπε πως υπάρχει  το απαιτούμενο 1/6 των υπογραφών από τους βουλευτές ώστε να προχωρήσει η  διαδικασία και κάλεσε το σώμα να διακόψει τις εργασίες του για δύο ημέρες, εκτός  και εάν η κυβέρνηση επιλέξει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης εκ μέρους της  κυβέρνησης είπε πως η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και  σημείωσε πως για να καταθέσει ένα κόμμα πρόταση μομφής κατά ενός υπουργού θα  πρέπει να έχει τεκμηριωμένα στοιχεία.

«Νωρίτερα είχαμε μάθει ότι θα καταθέτατε πρόταση αντισυνταγματικότητας, μετά  ακούγαμε ότι θα αποχωρούσατε. Δεν πιστεύαμε όμως ότι θα φτάνατε ως εδώ», είπε  χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκανε λόγο για έγκλημα σε βάρος της χώρας και κατηγόρησε το ΣΥΡΙZΑ  ότι δεν θέλει να δοθούν τα λεφτά στην Ελλάδα, καθώς την Τρίτη – ημέρα της  ψήφισης της πρότασης μομφής κατά του κ. Στουρνάρα συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup  με αντικείμενο την επισκόπηση της συμφωνίας.

Σημειώνεται πως η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου διακόπηκε για μισή ώρα,  ώστε η νομική υπηρεσία της Βουλής να εξετάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως  είπε η προεδρεύουσα, «είχε κατατεθεί όμοια το Νοέμβριο του 2013».