Οι παρελάσεις και η σημασία τους

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι εθνικές μας παρελάσεις, στη Νέα Υόρκη και τις άλλες μεγάλες παροικίες μας του εξωτερικού, στέφθηκαν και φέτος από επιτυχία.

Η επιτυχία δεν έχει να κάνει –μόνο- με την προσέλευση των ομογενών μας ή την  πληθώρα των αρμάτων. Ούτε με την αντιξοότητα των καιρικών συνθηκών, που πρέπει να αψηφήσουν όσοι προσέρχονται.

Βασικός συντελεστής της επιτυχίας είναι αυτός καθ’ εαυτός ο ίδιος ο θεσμός, με τις αναφορές του, τους συμβολισμούς του, αλλά και τα μηνύματά του.

Όσοι –ευτυχώς ελάχιστοι- δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ενστερνιστούν ή να τα κατανοήσουν, επιδίδονται σε έναν άχαρο αγώνα υποβάθμισης, διακωμώδησης ή ακόμη και συκοφάντησης του θεσμού και των ανθρώπων που τον στηρίζουν.

Κι όμως, η εθνική μας παρέλαση, είναι ο αμεσότερος σύνδεσμος των ομογενών με την πατρίδα. Είναι η δημόσια εκδήλωση της υπερηφάνειας για την καταγωγή μας. Είναι και η ευκαιρία να θέσει η ομογένεια τα δικά της πιστεύω στα εθνικά μας θέματα, να λάβει τις δικές της θέσεις απέναντι στην πολιτική, κοινωνική και πνευματική ζωή της γενέτειρας.

Ιδιαίτερα σε μία εποχή ως αυτή που ζούμε, όπου για διαφόρους λόγους διάφοροι προσπαθούν να ισοπεδώσουν το παρελθόν, να το διαγράψουν ή να το ξαναγράψουν κατά το πώς οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται ή τους εξυπηρετεί ιδεολογικά, η εθνική μνήμη είναι απαραίτητο συστατικό συνοχής και επιβίωσης του Έθνους.

Είναι, άλλωστε, επίδειξη μεγαλείου ψυχής να παρελαύνεις με τα εθνικά σου χρώματα στην άλλη άκρη της γης. Είναι πηγή δύναμης να περιφέρεις την καταγωγή σου ως εφαλτήριο επιτευγμάτων στον καθημερινό σου μόχθο, σε όλα τα επίπεδα, πνευματικά, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά.

Είναι αναγκαίο να δείχνεις και να λες: τιμώ και αγαπώ την πρώτη μου πατρίδα! Γιατί αυτή είναι η μόνη οδός που θα σε οδηγήσει στην αγάπη για τη δεύτερη, τη θετή σου πατρίδα που είναι, την ίδια ώρα, πατρίδα των παιδιών και των εγγονών σου. Αν δεν αγαπάς και αν δεν τιμάς την πρώτη, δεν θα αγαπήσεις καμία άλλη πατρίδα!

Την μεγάλη αυτή αλήθεια αναγνωρίζουν και σέβονται και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών υποδοχής μεταναστών, που επιτρέπουν τις εθνικές παρελάσεις στους δρόμους και τις πλατείες τους. Που τις τιμούν με την παρουσία διακεκριμένων προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας.

Πάνω από όλα, όμως, οι εθνικές μας παρελάσεις προσφέρουν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους χιλιάδες συμπατριώτες που μετακινούνται ακόμα και από μακρινές αποστάσεις προκειμένου να παραβρεθούν στο χώρο της παρέλασης. Άνθρωποι που διαφορετικά θα ήταν μόνιμα χαμένοι στις αχανείς εκτάσεις των μεγαλουπόλεων!

Εκεί δε όπου οι εθνικές μας παρελάσεις «μπαίνουν» στα τοπικά νοικοκυριά μέσω της τηλεόρασης, το κέρδος είναι τεράστιο για τον ελληνισμό, τον φιλελληνισμό και τον απλό ομογενή.

Διότι διαφορετικά σε ζυγίζουν, σε υπολογίζουν και σε σέβονται το κράτος, οι δημόσιες αρχές ακόμη και ο εργοδότης όταν του δείχνεις ότι είσαι αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου εθνικού συνόλου και πως δεν είσαι στην ξενιτιά σαν την καλαμιά στον κάμπο.

Με την έννοια αυτή η επιτυχία των εθνικών μας παρελάσεων ανά την οικουμένη αξίζει να τυγχάνει αναφοράς και αναγνωρίσεως.