Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά Μεϊμαράκη με 165 όχι

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου της Βουλής, έπειτα από μία έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία σημαδεύτηκε και από την προσωρινή αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, ενώ κατά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε ούτε στη συζήτηση ούτε στην ψηφοφορία.

Ψήφισαν 241 Βουλευτές με 165 εξ αυτών να απορρίπτουν την πρόταση μομφής κατά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και και 76 να τη στηρίζουν.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε προσωρινά από την ολομέλεια,  αφού προηγήθηκε μία έντονη λογομαχία μεταξύ των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προεδρείου της Βουλής.

Μεϊμαράκης: Πλήγμα στον πολιτικό πολιτισμό

Τοποθετούμενος ο επί  της πρότασης, ο  πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε πως ο «πολιτικός πολιτισμός έχει πληγεί σε αυτή τη Βουλή. Ο πολιτικός πολιτισμός έχει πληγεί από την πρόταση που καταθέσατε».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως και ο αντιπρόεδρος της Βουλής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης «σε κάποιες περιπτώσεις συμπεριφέρθηκε κομματικά».

Ο κ. Μεϊμαράκης, άφησε υπονοούμενα πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε συνειδητά την ώρα που εκείνος απουσίαζε από την έδρα προκειμένου να καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα την ώρα που προήδρευε ο Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ). Παράλληλα, δήλωσε πως στη Βουλή, έχει διττό ρόλο ως πρόεδρος του Σώματος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και άφησε υπονοούμενα και κατά του κου Δραγασάκη, λέγοντας πως κατ’ επανάληψη έχει συμπεριφερθεί από την έδρα με τρόπο ευνοϊκό προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά «δεν του κάναμε πρόταση μομφής».

Επικαλέστηκε συνταγματολόγους και είπε ότι όταν «υπουργοί ασκούν συνολική πολιτική (και όχι προσωπική) δεν ευσταθεί πρόταση μομφής κατά ατομικά ενός υπουργού. Σημείωσε ότι η πρόταση μομφής σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη, πράγμα που δε συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση».

Τσίπρας: Παραβίασε το Σύνταγμα ο κ. Μεϊμαράκης

«Πολιτική επιλογή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του κόμματος να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν «μία επιλογή έκφρασης της δυσαρέσκειάς μας για τη επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μην συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ο κ. Μεϊμαράκης πήρε πάνω του, ως μη όφειλε, την προτροπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση του υπουργού Επικρατείας ο Δ.Σταμάτη, που είχε αποδεχθεί την πρόταση».

«Δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε πως αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο «πρόεδρος της Βουλής είχε εκλεγεί και με τη δική μας ψήφο. Για αυτό έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε απαιτητικοί».

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία τρύπα στο νερό

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έκανε μια τρύπα στο νερό χθες, κι έπεσε μέσα», ενώ έκανε λόγο για «λυσσαλέες προσπαθείς και αβυσσαλέες προσδοκίες».

«Να μας συγχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον διευκολύναμε να εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας με την τρόικα και να μην έχει κυβέρνηση η χώρα την ώρα που θα συνεδριάζει στην Αθήνα το Eurogroup», σημείωσε και προσέθεσε:

«Tην ώρα που η χώρα αγωνίζεται και καταφέρνει να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της και να επανέλθει στην ομαλότητα, κάποιοι λυπούνται».

Κατηγόρησε, εξάλλου τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «όλο απειλεί, ότι θα ακυρώσει τις συμβάσεις, θα ακυρώσει τις επενδύσεις, θα μας βάλει φυλακή, θα μας βάλει περισσότερο ακόμη στη φυλακή, εκβιάζοντας και με ένα ψευτοεισαγγελικό ύφος».

Αθανασίου: Πάσχει από έλλειψη επιχειρημάτων η πρόταση

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από έλλειψη επιχειρημάτων για ορθότητά της και ορθώς απερρίφθη, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Χ. Αθανασίου αναφέρθηκε στα χθεσινά γεγονότα και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και είπε «πως είναι απορίας άξιο, ότι ενώ είχατε δικαίωμα, δεν προβάλατε αντιρρήσεις, για να τεθεί σε ψηφοφορία» το αίτημα να γίνει παραδεκτή η πρόταση δυσπιστίας.

Νωρίτερα, ο δ’ αντιπρόεδρος του Σώματος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για το ρόλο του κοινοβουλίου, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι οχυρό και ανάχωμα στις προσπάθειες εκφυλισμού της Δημοκρατίας, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Ως «θαρραλέα στάση» χαρακτήρισε τη διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Μητρόπουλος επεσήμανε ότι το κόμμα του «δεν στοχεύει στο πρόσωπο του Προέδρου, αλλά στη λειτουργία του κοινοβουλίου τη σκοτεινή μνημονιακή περίοδο» κατά την οποία έχουμε 3 μνημόνια, 410 εφαρμοστικούς νόμους και 40 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. «Η Βουλή μεταβλήθηκε σε διεκπεραιωτικό μηχανισμό, σε παράρτημα του τυπογραφείου της κυβέρνησης», είπε και τόνισε ότι «δεν μπορεί η περιστασιακή πλειοψηφία να καταργεί ή να παρερμηνεύει το Σύνταγμα».

Ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Νεράντζης ανέφερε ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση δυσπιστίας κατά του προεδρείου από το 1950 και μετά. «Δυσπιστούμε στην πρόταση δυσπιστίας σας. Είναι πολιτική απιστία απέναντι στην προσπάθεια που κάνει ο τόπος», τόνισε.

Ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης υπενθύμισε ότι η τελευταία πρόταση μομφής σε Πρόεδρο Βουλής έγινε το 1927.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας έκανε λόγο για «παιχνιδάκια με τους θεσμούς». «Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει μία ανεύθυνη αντιπολίτευση που έχει ταυτίσει τον πολιτικό σας λόγο με ένα χώρο με τον οποίο δεν έχετε σχέση», εκτίμησε και συνέχισε τον υπαινιγμό του για σχέση με τη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι «αν άκουγε κανείς την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη κόμματος που δεν τιμά την πολιτική ζωή, θα άκουγε τα ίδια πράγματα».

Απεχθάνεστε τον διαμαρτυρόμενο λαό γι’ αυτό μιλάτε για μειοψηφίες», είπε ο Θεόδωρος Δρίτσας, απευθυνόμενος στον κ. Ρήγα. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζει και εγκρίνει το προεδρείο. Στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε είναι απαραίτητη η ενίσχυση των θεσμικών πυλώνων της δημοκρατίας πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στον κ. Δρίτσα ο Εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Βουλής αποφαινόμενος επί του παραδεκτού ή μη της πρότασης δυσπιστίας δεν έκανε τίποτα άλλο παρά από το να ασκήσει τα καθήκοντά του».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «εξευτελίζεται το κοινοβούλιο  προκειμένου να περάσουν τα σκανδαλώδη μέτρα των μνημονίων». Παράλληλα σημείωσε πως ο κ. Μεϊμαράκης, «δυστυχώς ευθυγραμμίστηκε με τις κυβερνητικές σκοπιμότητες».

ΠΗΓΗ:Newpost.gr