Τελικά, μαζί ή χώρια;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την 1η εβδομάδα του Ιουνίου 2014 θα διεξαχθεί στο Σικάγο το 35ο Συνέδριο της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά στο οποίο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της PanHellenic Post, έχουν εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχουν και οι “νομιμόφρονες”  Σύλλογοι του Καναδά, ώστε η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία «να είναι ενωμένη και όχι η Ομοσπονδία Καναδά να απαρτίζεται από είκοσι άτομα», όπως έλεγε στην ΡΗΡ ομογενειακή πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τον τόπο διεξαγωγής του 35ου Συνεδρίου επήλθε ρήξη στις σχέσεις του πρόεδρου Βασ. Μπεμπόνη και του Αντιπροέδρου Θόδ. Τζαλαλή, με αποτέλεσμα ο τελευταίος τον Ιο

Ο Πρόεδρος Βασ. Μπεμπόνης.

Ο Πρόεδρος Βασ. Μπεμπόνης.

ύλιο του 2013 να προχωρήσει σε χωριστό Συνέδριο στην Καλαμάτα (επίσης 35ο) στο οποίο και εκλέχθηκε πρόεδρος.

Το Συνέδριο εκείνο, είχε καταγγείλει ο Πρόεδρος (από το 34ο Συνέδριο της  Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά)  Βασ. Μπεμπόνης,  παραθέτοντας συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του, ήταν άκυρο και είχε γνωστοποιήσει ότι  οι Σύλλογοι Αμερικής θα προχωρούσαν «…στην ενεργοποίηση της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Η.Π.Α.” στην περίπτωση που οι υπό τον κ. Τζαλαλή εκλεγέντες ως μέλη του Δ.Σ. δεν παραιτούντο ώστε να συνδιοργανώσουν όλοι μαζί νέο  35ο Συνέδριο το 2014 στο Σικάγο…

Ήδη, οι υπό τον κ. Μπαμπόνη Σύλλογοι-μέλη

Ο Πρόεδρος (Καλαμάτας) Θεοδ. Τζαλαλής.

Ο Πρόεδρος (Καλαμάτας) Θεοδ. Τζαλαλής.

της Ομοσπονδίας αποφάσισαν, μετά την επιτυχή διοργάνωση του ετήσιου χορευτικού τους- να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση του 35ου Συνεδρίου στο Σικάγο. Παρά δε το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά Τζαλαλή (από τον Καναδά) προσέγγισης, κύκλοι της Παμμεσσηνιακής καλούν εκ νέου τον πρώην Αντιπρόεδρο και νυν (από την Καλαμάτα) Πρόεδρο κ. Τζαλλή να προσέλθουν στο Συνέδριο.

Σύμφωνα με κύκλους του προεδρείου της Παμμεσσηνιακής, ο πρόεδρος Βας. Μπεμπόνης «είναι διατεθειμένος να τους δεχθεί όλους. Να έλθουν να κάνουμε το ενωτικό Συνέδριό μας και όποιος θέλει να βάλει υποψηφιότητα για να εκλεγεί Πρόεδρος».

Άλλωστε οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Μπεμπόνης είναι διατεθειμένος να μην εκθέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ομοσπονδίας, εκτιμώντας ότι κοντά σαράντα χρόνια προσφοράς στα ομογενειακά κοινά είναι αρκετά… «Οπότε, αν ο κ. Τζαλαλής θέλει να γίνει Πρόεδρος, δεν έχει παρά να θέσει υποψηφιότητα στο κανόνικό Συνέδριο, τον Ιούνιο στο Σικάγο», τόνιζαν με έμφαση οι ίδιοι πάντα κύκλοι στην ΡΗΡ.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια να διατηρηθεί ο ενωτικός χαρακτήρας της Ομοσπονδίας.  Αν η πλευρά Τζαλαλή δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση, θεωρείται ως πλέον πιθανόν το Συνέδριο του Σικάγο να προχωρήσει στην απόφαση ενεργοποίησης της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία θα επισημοποιήσει τη διάσπαση σε Ομοσπονδία Αμερικής και Ομοσπονδία Καναδά.

Ως γνωστόν, το Συνέδριο στην Καλαμάτα πραγματοποίησαν  ο πρώην Α’ Αντιπρόεδρος και νυν εκλεγμένος Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Θεόδωρος Τζαλαλής και –σύμφωνα με ανακοίνωσή του- δέκα, από τους 16 Συλλόγους της Ομοσπονδίας. Τα στοιχεία αυτά αμφισβητεί η πλευρά Μπεμπόνη που μιλά για “δύο προέδρους” συλλόγων από Αμερική “και τριάντα άτομα” που συμμετείχαν στο “άκυρο” συνέδριο της Καλαμάτας.

Αφορμή για τη ρήξη των σχέσεων Μπεμπόνη-Τζαλαλή αποτέλεσε το γεγονός ότι η απόφαση του 34ου Συνεδρίου ότι το επόμενο θα πραγματοποιείτο στην Καλαμάτα, άλλαξε με απόφαση του κ. Μπεμπόνη, μετά από εισηγήσεις ορισμένων Συλλόγων, προκειμένου να αποφευχθούν έξοδα μετακίνησης των συνέδρων κλπ.  Η απόφαση του προέδρου να γίνει το 35ο Συνέδριο στην Αμερική, καταγγέλθηκε από τον κ. Τζαλαλή ως αντικαταστατική.