Οι αρχαίοι Έλληνες και οι μύθοι τους

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με τους μύθους τους; Αυτό είναι το θέμα της ενδιαφέρουσας διάλεξης που θα δώσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης Δρ Κρίστοφερ Γκρίμπιν,  σήμερα (Πέμπτη, 3 Απριλίου), στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει δωρεάν η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Οι μύθοι ήταν εξαιρετικά σημαντικοί για τους αρχαίους Έλληνες και τους χρησιμοποιούσαν για να διακοσμήσουν τα αγγεία και τα κτίριά τους και σαν βάση για την ποίησή τους, ενώ αποτε

Εικαστική ερμηνεία ενός πολύ διάσημου μύθου, του Ηρακλή και της Λερναίας Ύδρας

Εικαστική ερμηνεία ενός πολύ διάσημου μύθου, του Ηρακλή και της Λερναίας Ύδρας

λο

ύσαν σημαντικό μέρος της θρησκείας τους.

Σύμφωνα με το Δρ Γκρίμπιν, οι μύθοι περιείχαν πολιτιστική σοφία και λειτουργούσαν ως πηγή έμπνευσης . Αλλά οι μύθοι επίσης, περιλάμβαναν και ιστορίες για θεούς που διέπρατταν αιμομιξίες, κλοπές και δολοφονίες, γεγονός το οποίο ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν απαράδεκτο.
Η διάλεξη του Δρ Γκρίμπιν διερευνά τη σχέση αγάπης-μίσους των αρχαίων Ελλήνων με τους μύθους τους σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα και πώς μερικοί  Έλληνες προσπάθησαν να το διορθώσουν.

Η συμμετοχή στη διάλεξη αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς αυξάνεται ολοένα το ενδιαφέρον του κοινού για τα Σεμινάρια. Σημειώνεται ότι στα εγκαίνια που έγιναν πρόσφατα παρευρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, ενώ την πρώτη διάλεξη, την περασμένη Πέμπτη, την παρακολούθησαν πάνω από 160 άτομα.
Η διάλεξη θα δοθεί στις 7.00μμ στην αίθουσα της Φιλανθρωπικής Αδελφότητας Ιθακήσιων (Level 2, 329 Elizabeth Street, Melbourne ), την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014.

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com