Το παρασκήνιο της περιοδείας Κυριάκου Γεροντόπουλου σε Αυστραλία και ΗΠΑ

Από την επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο Oakleigh Grammar της Μελβούρνης.

Από την επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο Oakleigh Grammar της Μελβούρνης.

Ο ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκος Γεροντόπουλος στο ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου.

Ο ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκος Γεροντόπουλος στο ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου.

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Θετικό κρίνουν το αποτέλεσμα της δεκαήμερης περιοδείας του ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκου Γεροντόπουλου στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ομογενειακοί κύκλοι στις δύο Ηπείρους, δίνοντας έμφαση στο γεγονός των πολλαπλών συναντήσεων που είχε τόσο με ομογενειακούς παράγοντες όσο και με απλούς ομογενείς.

Ο κ. Γεροντόπουλος, που σε κάποια φάση του ταξιδιού στις ΗΠΑ ταλαιπωρήθηκε από ιογενή πυρετό, είχε βαρυφορτωμένη ατζέντα. Το γεγονός ότι κάθισε λίγες μόνον μέρες καλύπτοντας το εύρος δύο Ηπείρων, δεν του επέτρεψε να δει ακόμη περισσότερους ομογενείς, όπως θ άθελε.

Στην Αυστραλία, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στυλιανός επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον ΥΦΥΠΕΞ, τον επιδαψίλευσε δε με πολλούς κολακευτικούς τίτλους ενώ του …εκμυστηρεύτηκε ότι κατά την άποψή του θα έπρεπε να τον λένε …Νεοντόπουλο και όχι Γεροντόπουλο!

Αλλά και παντού όπου βρέθηκε ο Υφυπουργός, στην μακρινή Ήπειρο, έτυχε θερμής υποδοχής από τους ομογενείς, οι οποίοι τον επιβράβευαν διότι, όπως του έλεγαν «επιτέλους δεν ξοδεύετε τα λεφτά μας σε πολυμελείς  συνοδείες και ακριβά ξενοδοχεία…»

Είχε προηγηθεί (άγνωστο πως και από πού) η διάδοση ότι είχε πραγματοποιήσει το μακρινό αυτό ταξίδι σε οικονομική θέση με δύο, μόνον, συνοδούς, τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου Κώστα Πιτιακούδη και τον διευθυντή του κ. Γεώργιο Αρναούτη, και όλοι μαζί κατέλυσαν σε απλό ξενοδοχείο.

Ο κ. Γεροντόπουλος είχε πάρα πολλές συναντήσεις στην Αυστραλία με τις Κοινότητες, στο Σίδνεϋ και στη Μελβούρνη, και με πολλούς ομογενείς επιχειρηματίες.

Ειδικά στο Σίδνεϋ με την κοινότητα  έκατσε τρεις ώρες. Δέχθηκε σωρεία και ποικιλία ερωτήσεων, από το πώς θα γίνουν οι προσλήψεις στην ΝΕΡΙΤ μέχρι τα οικονομικά και άλλα. Ο Υφυπουργός απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Υφυπουργός είδε σχεδόν όλους τους ομογενείς πολιτικούς, τοπικούς και ομοσπονδιακούς!

Από Σίδνεϋ –Σαν Φρανσίσκο και από εκεί Σικάγο, ο κ. Γεροντόπουλος αρρώστησέ και ανέβασε 40 πυρετό! Παρά ταύτα και παρά τις συμβουλές της προξένου, ο Υφυπουργός έβγαλε το Πρόγραμμα επισκεπτόμενος σχολεία, το σημείο Μηδέν ενώ παραβρέθηκε και στη δεξίωση όπου είχαν προσέλθει μερικοί από τους κορυφαίους ομογενείς.

Μάλιστα, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που είχε, πραγματοποίησε συναντήσεις ακόμη και στο ξενοδοχείο που διέμενε!

Πολύ καλό το κλίμα και στη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Από την πλευρά του κ. Υφυπουργού,  πληροφορίες τον θέλουν ενθουσιασμένο με όσα είδε στα ελληνικά σχολεία που επισκέφθηκε στην Αυστραλία και στην Αμερική. Εντυπωσιάστηκε με την ευσυνείδητη δουλειά που γίνεται, από τα άψογα ελληνικά που μαθαίνουν οι βλαστοί των ομογενών, αλλά και από τον εθνικό παλμό και το υψηλό φρόνημα για την 25η Μαρτίου.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Ο κ. Γεροντόπουλος τους ανακοίνωσε το αναβαθμισμένο Πρόγραμμα για τις κατασκηνώσεις και τη φιλοξενία παιδιών στην Ελλάδα, κάτι που έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτό από τους μαθητές και τους δασκάλους.

Ενθουσιασμένοι ήταν και οι Ελληνο-αυστραλοί και ελληνο-αμερικανοί επιχειρηματίες με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Γεροντόπουλος. Όπως τον διαβεβαίωσαν, αυτοί είναι έτοιμοι. Ακούστηκαν να του λένε:  «Πες μας ότι έχει σταθεροποιηθεί  η οικονομική κατάσταση και ότι  θα πάει καλύτερα  μέχρι τέλους γιατί είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε». Ο κ. Υφυπουργός πράγματι τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση.

Μάλιστα λόγω της παρουσίας του υφυπουργού στο Σίδνεϋ,  αφίχθηκε και ο Άντριου Λιβέρης, γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία βραδιά με 200 ελληνο-αυστραλούς επιχειρηματίες.

Στην μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο Χίλτον, ο κ. Γεροντόπουλος συναντήθηκε με τους χορηγούς, ενώ συνομίλησε με ελληνοαμερικανούς πολιτικούς, τον Λεωνίδα Ραπτάκη, αλλά και τον Νίκο Λαρυγκάκη του ΑΗΙ, με τον οποίο και έκλεισαν συνάντηση στην Αθήνα.

Την προηγούμενη μέρα  ο Υφυπουργός είχε παραβρεθεί  σε μία άλλη, πιο κλειστή συγκέντρωση, με περίπου 30 επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται  να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τους προέτρεψε: ελάτε  βγαίνουμε από την κρίση, εκέινοι, όμως, του αντέτειναν πως παλιά  είχαν “φάει” τα μούτρα τους. Ο κ. Γεροντόπουλος τους διαβεβαίωσε ότι τώρα αλλάζουν τα πράγματα και πως ο ίδιος προσφέρεται να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Στην παρέλαση στην 5η Λεωφόρο ο Υφυπουργός εντυπωσιάστηκε από το πλήθος και τον ενθουσιασμό των συγκεντρωμένων οι οποίοι παρά το τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο έμειναν στις θέσεις τους μέχρι που δυνάμωσε η βροχή… Χαρακτήρισε δε “απόλυτα επιστυχή” την εθνική μας παρέλαση.

Στον κ. Γεροντόπουλο τέθηκαν από πλευράς ομογενών – πέραν από τα επενδυτικά- και ζητήματα όπως η ψήφος των Αποδήμων, φορολογικά και ασφαλιστικά. Ο Υφυπουργός τους μίλησε για το νέο ΣΑΕ και για το αναβαθμισμένο Πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών στην Ελλάδα, κάτι που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Απόδημους.

Στο Προξενείο στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ο Πρόεδρος  κ.κ. Ηλίας Τσεκερίδης και ο Γενικός Γραμματέας Πέτρος Γαλάτουλας. Σε κάποια στιγμή που είχαν έλθει και οι Εύζωνοι, ο Γαλάτουλας είπε στον Υφυπουργό ότι πρέπει να αποχωρίσουν: Έχουμε βραδιά στην ομοσπονδία τώρα (μετά την παρέλαση μαζεύονται και διασκεδάζουν) και ο Υφυπουργός του είπε: Θα έλθουμε τώρα. Και μέσα στη βροχή ξεκίνησε και πήγε στην Ομοσπονδία, πριν πετάξει πίσω στην Ελλάδα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ…

Πριν προλάβουμε καλά -καλά να αναρτήσουμε το θέμα είχαμε μερικά επιβεβαιωτικά e mails, αλλά και ορισμένα άλλα (λίγα) που ήθελαν να επισημάνουν παραλείψεις στην περιοδεία του κ. Γεροντόπουλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία, έλεγαν κύκλοι του Υπουργείου, ότι σε μια τόσο μεγάλη περιοδεία σε ένα τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα και παραλείψεις θα υπάρχουν και όλοι ευχαριστημένοι δεν μπορούν να μείνουν.

Ξεχωρίζουμε, ωστόσο, μία παρατήρηση που προέρχεται από την οργάνωση των “Φίλων Κύκλου Ελλάδας-Ισραήλ”, την μόνη ελληνο-ισραηλινή οργάνωση των ΗΠΑ με έδρα το Σικάγο. Δεν προσκλήθηκε πουθενά. Κι όμως, όπως μας είπε ο εκτελεστικός διευθυντής κ. Τσαρλς Μουρατίδης, “η οργάνωσή μας είναι η μόνη που θα μπορούσε να γίνει σύνδεσμος της γενέτειρας με το Εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ”.

Τέλος, δεν έλειψαν και εκείνοι που ήθελαν “μαζική συγκέντρωση” ώστε ο Υφυπουργός να απευθυνθεί σε ακόμη περισσότερους ομογενείς, ενώ ένας αναγνώστης από την Αυστραλία παραπονέθηκε πως δεν υπογράφτηκε η Διμερής Συμφωνία με την Αυστραλία για την τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας για ένα χρόνο.

*Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία αυτή θα υπογραφεί από την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη σε προσεχή επίσκεψή της στην Αυστραλία, κάτι που δήλωσε και ο κ. Γεροντόπουλος.