Αντίστροφη μέτρηση για έξοδο στις αγορές – Στουρνάρας: Πολύ θετικές εξελίξεις

Τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, με βασικό θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου του Eurogroup και του Ecofin στην Αθήνα, ενώ «φουντώνουν» τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν από το Πάσχα.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξελίξεις, τονίζοντας πως η προσωπική επαφή του πρωθυπουργού με τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον κ. Σόιμπλε και με όλους τους υπουργούς της ευρωζώνης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς όπως είπε, πλέον υπάρχει μια προσωπική επαφή με τους παράγοντες της ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, επισημαίνοντας πως η ημερομηνία της έκδοσης των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Το θετικό είναι πως η Ελλάδα πια δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, τα σπρεντς συνεχίζουν και πέφτουν, και αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη» τόνισε.

Όσον αφορά την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα Μπαλτάκου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν τον ανησυχεί καθόλου το ενδεχόμενο να “φρενάρει” αυτή την θετική εικόνα για την οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες αυτές και να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική για την Ελλάδα σήμερα» κατέληξε.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανή η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

Θετικό κλίμα

«Η Ελλάδα προγραμματίζει μία έκδοση πενταετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο», σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος. Σύμφωνα με το πρακτορείο, επικεφαλής τράπεζες για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα είναι η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε συναντήσεις με τραπεζίτες την περασμένη εβδομάδα για συζητήσεις για την πρωτοποριακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. «Αυτή θα είναι η πιο σημαντική έκδοση που θα κάνει η Ελλάδα» δήλωσε ένας τραπεζίτης. Ο ακριβής χρόνος δεν έχει καθορισθεί ακόμη και είναι πιθανό ο τελικός κατάλογος των τραπεζών να μπορεί να αλλάξει, δήλωσαν οι δύο πηγές.

Άλλο δημοσίευμα, των Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση, αναφέρει ότι η έκδοση θα είναι ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ και θα γίνει πριν από το Πάσχα, ενδεχομένως ΠΗΓΗ:newpost.gr