Πρόβλημα με την υποψηφιότητα Μπουτάρη!

Τα ΦΕΚ και τις αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάννης Μπουτάρης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για το Δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Μαΐου, λόγω κωλύματος και ασυμβιβάστου, φέρνει στη δημοσιότητα το Newpost.gr.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ακολουθούν, ο σημερινός Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ταυτόχρονα και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γεγονός που του απαγορεύει ξεκάθαρα να είναι υποψήφιος, καθώς θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη θέση του στο Δ.Σ. του Φεστιβάλ, 18 μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σύμφωνα με το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αρ. 258 της 10ης Αυγούστου 2011, ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης διορίστηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, στις 25 Ιουλίου 2011.


Αυτές οι δύο ιδιότητες όμως (του Δημάρχου και του Προέδρου του Φεστιβάλ) δεν αποτελούν μόνο κώλυμα εκλογιμότητας, αλλά και ασυμβίβαστο. Όπως φαίνεται από το Νόμο 3852/2010 και το άρθρο 14 που ακολουθεί, ο κ. Μπουτάρης για να είναι υποψήφιος, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών.

Ωστόσο ο Γιάννης Μπουτάρης, έπαψε να είναι Πρόεδρος του Φεστιβάλ, στις 12 Μαρτίου 2014, με απόφαση του νυν υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, όταν διορίστηκε στη θέση του ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Όπως αναγράφεται στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπέβαλε την παραίτησή του για «προσωπικούς λόγους» στις 20 Νοεμβρίου 2013.

Ακόμα και αν η ημερομηνία παραίτησης του κ. Μπουτάρη είναι η 20η Νοεμβρίου 2013 (οπότε και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό και όχι η 12η Μαρτίου 2014, πάλι απομένουν ως τις εκλογές 6 μήνες και όχι 18 που προβλέπει ο Νόμος για τον Καλλικράτη, ο οποίος ορίζει και τις προϋποθέσεις για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα ως Δήμαρχος.

ΠΗΓΗ:newpost.gr