Ο κυπριακός Τύπος, 10 Απριλίου 2014

Οι έντονες συζητήσεις που προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του Φιλελευθέρου για αγορά με ευνοϊκούς όρους, ακινήτου της Αρχιεπισκοπής από τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη, η δήλωση του Προέδρου για επιστροφή στις αγορές μέχρι το τέλος του 2015, η απόφαση για απόλυση 30 υπαλλήλων στο ΔΗΚΟ, η ανάληψη δράσης σε λίγους μήνες του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοπιστωτικής Φύσης, και τα προβλήματα που προκάλεσε στη Λευκωσία η χθεσινή καταιγίδα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Το ΔΗΚΟ απολύει 30 υπαλλήλους”, γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος αγνόησε πρόταση των Μάρκο Κυπριανού και Χρήστου Πατσαλίδη να βρεθεί συναινετική λύση προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως πίσω από το δημοσίευμα για την αγορά από τη σύζυγό του ακινήτου από την Αρχιεπισκοπή βρίσκονται ζητήματα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης καθώς και ξεκαθάρισμα πολιτικών και επιχειρηματικών διαφορών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια με την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Άναψε φωτιές το φιλέτο της Άντρης”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι τα πλείστα των κομμάτων ζητούν επιτακτικά εξηγήσεις για την αγορά οικιστικού φιλέτου της Άντρης Αναστασιάδη από την Αρχιεπισκοπή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει λόγο για κατάντημα τέτοια ζητήματα να τυγχάνουν μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και προβολής. Αλλού, γράφει ότι η Επιτροπή Θεσμών ζητά διερεύνηση της εξαγοράς της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου το 2008. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι Βενετία θύμιζε χθες το απόγευμα η Λευκωσία αφού η καταιγίδα που ξέσπασε είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και υποστατικά.

Ο “Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο “Διέξοδος για δανειολήπτες”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι το αργότερο σε τέσσερις μήνες από σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοπιστωτικής Φύσης θα είναι σε θέση να αναλάβει δράση, δίνοντας λύσεις και σε διαφορές για αναδιάρθρωση δανείων. Αλλού, γράφει ότι περιορισμένη στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν η ανταπόκριση των ξενοδόχων σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του σχεδίου κατάρτισης εργαζομένων.  Σε άλλο του θέμα, γράφει για τις έντονες συζητήσεις που προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του “Φ” για την αγορά ακινήτου της Αρχιεπισκοπής από την Άντρη Αναστασιάδη.

Η “Χαραυγή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Στο σφυρί περιουσίες προσφύγων”, γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στέλνει επιστολές σε πρόσφυγες καλώντας τους να εξοφλήσουν ενοίκια για επαγγελματικά υποστατικά, διαφορετικά θα προχωρήσουν εναντίον τους με νομικά μέτρα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι “έπεα πτερόεντα” είναι η εξαγγελία για προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς το κράτος δεν είναι σε θέση να αναλάβει τα χρέη. Αλλού, γράφει ότι στα συρτάρια μπαίνει η δημιουργία Πνευμονολογικού στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Επιστροφή στις αγορές μέχρι το τέλος του 2015”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς ότι η Κύπρος θα επιστρέψει στις αγορές μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Σε άλλο της θέμα, η Αρχιεπισκοπή δηλώνει πως δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο στην πώληση του φιλέτου στη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού, και κάτω από σχετική πρωτοσέλιδη φωτογραφία γράφει για τη χθεσινή καταιγίδα στη Λευκωσία, η οποία προκάλεσε πολλά προβλήματα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Daily, κάτω από τον τίτλο “Επιστροφή στις αγορές”, φιλοξενεί στο κύριο της θέμα τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Πρακτορείο Ρόιτερς ότι η επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές αναμένεται περί τα τέλη του 2015. Αλλού, γράφει ότι σε δεκάδες κλήσεις ανταποκρίθηκε χθες το απόγευμα η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω της καταιγίδας που ξέσπασε στην πρωτεύουσα και προκάλεσε πολλά προβλήματα κυρίως στους δρόμους. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι περίπου 40 διπλοϋποθηκευμέμα σπίτια πωλήθηκαν στην περιοχή των Λιβαδιών χωρίς συμβολαιογραφική πράξη.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)