Τσίπρας: Η Μέρκελ …τρέμει μπροστά σε μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Παρίσι, Γαλλία
«Η Μέρκελ τρέμει στην ιδέα ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για μια μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Παρίσι σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μέτωπο της Αριστεράς εν όψει των ευρωεκλογών.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «προεκλογικό τυχοδιωκτισμό» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δανείστηκε χθες από τις αγορές, χωρίς να έχει πρώτα αναδιαρθρώσει το χρέος της ώστε να πέσουν τα επιτόκιά της και δανείστηκε ακριβά.

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας οι αγορές δεν εξέφρασαν χθες την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, απλώς κυνήγησαν και πέτυχαν μεγάλα και, κυρίως, εγγυημένα κέρδη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με ωριμότητα, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια και «θα στείλει τους τυχοδιώκτες σπίτια τους».

Μιλώντας για το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωεκλογών για να επισημάνει ότι η ψήφος θα επηρεάσει την πορεία όλης της Ευρώπης και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ανακοπεί ο νεοφιλελευθερισμός και «η γερμανική Ευρώπη».

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας και σημείωσε την ανάγκη να καταψηφιστεί η Μαρί Λεπέν και το κόμμα της, τονίζοντας ότι «η ψήφος στη Μαρίν Λεπέν δεν αποτελεί αντισυστημική επιλογή».

Αντίθετα, είπε ο κ. Τσίπρας, «η πρωτοφανής στήριξή της από το επικοινωνιακό κατεστημένο αυτής της χώρας δεν είναι τυχαία ή συμπτωματική, είναι πολιτικά σκόπιμη, καθώς πριμοδοτούν την άκρα δεξιά έναντι της Αριστεράς».

Στόχοι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπως εκφράζονται από την υποψηφιότητά μου, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι:

  • «Να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να ξανακερδίσουμε την Δημοκρατία.
  • Να αναχαιτίσουμε τις κοινωνικές διεργασίες που αναβιώνουν τις εθνικιστικές τάσεις και την ξενοφοβία, που αναζωπυρώνουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό.
  • Nα ξαναενώσουμε λαούς και χώρες που ο νεοφιλελευθερισμός χωρίζει.
  • Να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα.
  • Να προωθήσουμε την αλληλεγγύη των νέων γυναικών και ανδρών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων. Σε μια Ευρώπη ενάντια στην ηγεμονία του κεφαλαίου. Είναι η μόνη αλληλεγγύη που μπορεί να σπάσει τη διαίρεση Βορρά-Νότου».

Αναφερόμενος στις υποψηφιότητες των κ. Σουλτς και Γιούνκερ ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν την στήριξη του ευρωπαϊκού κατεστημένου, το οποίο έχει διαχειρισθεί την κρίση, όχι για να την επιλύσει, αλλά για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομία της Ευρώπης.

Για τους λόγους αυτούς, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «επιλέγουμε τη μόνη εναλλακτική για την Ευρώπη των λαών και της Δημοκρατίας, για την επανίδρυση της Ευρώπης σε μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ