Σαμαράς: Η Ελλάδα πέτυχε – Μέρκελ: Συγχαρητήρια στους Έλληνες

Η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αντώνης Σαμαράς καλωσόρισε την φίλη Άνγκελα Μέρκελ, όπως τη χαρακτήρισε και δήλωσε πως η Ελλάδα τα κατάφερε χάρη στις θυσίες των ελλήνων πολιτών και την συμπαράσταση των ευρωπαίων εταίρων.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως με την Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, ενώ δήλωσε πως έχει τελειώσει οριστικά η εποχή της αναξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Προανήγγειλε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, λέγοντας πω το πρωτογενές πλεόνασμα, το μέρισμα στους πολίτες και η έξοδος στις αγορές οφείλονται στις θυσίες των πολιτών.Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαμαράς η Ελλάδα άφησε πίσω της τα δύσκολα και μπαίνει η χώρα στην ανάκαμψη. Μάλιστα, δήλωσε πως μεταξύ άλλων ενημέρωσε και τη γερμανίδα καγκελάριο πως η ανεργία άρχισε να πέφτει και πως δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα η χώρα, δηλαδή νέο μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε δύο φορές το έντονο πρόβλημα της ρευστότητας προς την Άνγκελα Μέρκελ και όπως αποκάλυψε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ικανοποιημένη από την ελληνική οικονομία. Τέλος, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την καγκελάριο για την επίσκεψή της και την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά για τη φιλική υποδοχή και τη γνωριμία με τους νέους επιχειρηματίες, λέγοντας πως στην Ελλάδα είναι φανερή η μεγάλη πρόοδος, κάτι που δείχνει πως άξιζαν τον κόπο οι μεταρρυθμίσεις.Η κα Μέρκελ αναγνώρισε τις δύσκολες στιγμές τόσο για τους πολίτες όσο και για τις δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως είναι αισιόδοξη προς θα συνεχιστεί ο συγκεκριμένος δρόμος. Αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική, ενώ δήλωσε πως η Γερμανία θα βοηθήσει με το επενδυτικό ταμείο.

Όπως αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί και περιμένουν την Eurostat στις 23 Απριλίπου την ανακοίνωση για το ακριβές ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δήλωσε ωστόσο, πως η Ευρώπη το φθινόπωρο θα έχει μία σφαιρική εικόνα για την Ελλάδα και για το πώς θα προχωρήσουμε. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως οι αγορές εξέφρασαν με πανηγυρικό τρόπο την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως δεν σκέφτεται τις εκλογές αλλά μόνο την Ελλάδα.
Σε ερώτηση για το τί σημαίνει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ πως αυτό είναι ένα σινιάλο πως η εμπιστοσύνη επέστρεψε προς την Ελλάδα και χαρακτήρισε de facto βήμα προς την ομαλότητα η επιστροφή στις αγορές. Ωστόσο, δήλωσε πως υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα από τα επιτόκια, όπως η ανεργία και έδωσε συγχαρητήρια γιατί η χώρα κινείται προς την θετική κατεύθυνση.

Ο κ. Μέρκελ απευθυνόμενος στους έλληνες πολίτες, δήλωσε πως γνωρίζει πως ήταν ένας δύσκολος δρόμος, αλλά φαίνεται πως η χώρα πως πηγαίνει καλύτερα. Σημείωσε πως για τον άνεργο πολίτη, τα στατιστικά στοιχεία δεν του λένε τίποτα όπως και το εάν υπάρχει πλεόνασμα και δήλωσε πεπεισμένη πως στον επόμενο χρόνο σιγά σιγά θα φαίνονται αυτές οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει η ζωή των πολιτών, αλλά έχει αλλάξει η εικόνα και τα πράγματα πάνε ακόμα καλύτερα, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πανηγύριζει και θα συνεχίσει να εργάζεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ψήφισε Ελλάδα η αγορά»

Ερωτηθείς από γερμανό δημοσιογράφο για το «τι σημαίνουν αυτά τα ομόλογα που τα πήρατε με επιτόκιο 4,85%, πολύ πιο ακριβά από όσα δίναμε εμείς» ο κ. Σαμαράς είπε ότι η αγορά ψήφισε Ελλάδα. «Ήμασταν μέχρι σήμερα όμηροι της αδυναμίας να βγούμε στις αγορές. Αυτή τη στιγμή έγινε η μεγάλη κίνηση όχι μόνο να βγουμε και να δανειστούμε, αλλά να υπερκαλυφθεί πάνω από οκτώ φορές ο αριθμός των ομολόγων που θέλαμε να πουλήσουμε. Σε ένα επιτόκιο κάτω από 5% που κανένας δεν ανέμενε (4,75%) και σε μία αγορά που δήλωσε με πανηγυρικό τρόπο την εμπιστοσύνη της.

«Η συνολική πτώση των επιτοκίων που γευτήκαμε τις τελευταίες ημέρες, δίνει το δικαίωμα σε λληνικές επιχειρήσεις να έχουν πιο φθνό χρήμα και στην Ελλάδα να ζητήσει αύριο ακόμα πιο φθηνό χρήμα. Σήμερα ζητήσαμε μόνο 3 δισ. γιατί μελλοντικά προσδοκούμε ότι θα πέσει κι άλλο το επιτόκιο αυτό» είπε ενώ μίλησε και για «πάνω από 300 εκατ. όφελος της Ελλάδας από τη μείωση των επιτοκίων». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «πλέον οι τράπεζες μπορούν να “βρίσκουν” χρήματα και στο εξωτερικό».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σε ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα δεν σκέφτομαι τις εκλογές αλλά την Ελλάδα. Σε αυτήν την κυβέρνηση ξέρουμε πώς πάμε, πού πάμε και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί που πρέπει να πάμε».

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

Στις 14.30 ακριβώς πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Φορώντας ένα μουντό καφέ κοστούμι – από τα γνωστά κατέβηκε τις σκάλες. Την υποδέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και 25 λεπτά αργότερα βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Χίλτον προκειμένου να παραστούν σε φόρουμ νέων επιχειρηματιών.

Η Ανγκελα Μέρκελ αφού χαιρέτησε έναν προς έναν τους νεους επιχειρηματίες και συνομίλησε μαζί τους πήρε την θέση της δίπλα στον πρωθυπουργό.

Η κα Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν πλέον πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες για να δημιουργήσει κανείς. Υπάρχουν είπε οι παραδοσιακοί τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός αλλά πλεον μπορεί κανείς να ακολουθήσει και άλλους δρομους όπως είναι ο τομέας υπηρεσιών και το διαδίκτυο.
“Το διαδίκτυο”, είπε χαρακτηριστικά, “αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για όλους”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι “Στην Γερμανια παραμένει το πρόβλημα πως μπορεί κανείς να προσεγγίσει την σωστή χρηματοδότηση. Επιθυμούμε να δώσουμε μια ώθηση σε αυτές τις νέες επιχειρήσεις.”

Η κα Μέρκελ αναφερόμενη στην χώρα μας είπε ότι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα αποκτά περισσότερες δυνατότητες από δυσκολίες παρα το γεγονός ότ υπάρχει πολλή ανεργία. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την γενέτειρά της λέγοντας ότι προέρχεται από μια περιφέρεια στην πρώην Ανατολική Γερμανία όπου ξαφνικά πολλά επαγγέλματα που ήταν απαραίτητα, ξαφνικά δεν είχαν λόγο ύπαρξης.

“Πολλοί πήραν τον σωστό δρόμο με θάρρος και αποδείχθηκε ότι υπήρξαν πολλές ευκαιρίες. Όταν κοιτώ τώρα τους νέους ανθρώπους βλέπω ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα και αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να σας μιλήσω”, είπε.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι οραματιζόμαστε μια Ελλάδα η οποία θα κάνει τα επόμενα βήματα. τα βήματα της ανάπτυξης. Θα δείξει εξωστρέφεια. Είπε επίσης ότι “χρειαζόμαστε νέες ιδέες” και έκανε λόγο για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαου. “θα φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα παράγει και δεν θα καταναλώνει μόνο.

Η χώρα μας μπορει να γίνει κέντρο επιχειρηματικότητα και καινοτομίας. Ο πραγματικός λόγος αυτής της συνάντησης είναι να ακούσουμε νέες προτάσεις απο νέους ανθρώπους που ειναι οι CEOs της δικής τους ζωής. Η εποχή που μια οικονομία βασίζεται μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις ή στο κράτος ειναι παρελθόν. Όταν τολμαμε τα καταφέρνουμε και η πιο απτή απόδειξη είστε εσείς οι ίδιοι οι νέοι επιχειρηματίες”, είπε ο κ. Σαμαράς.

Το πρόγραμμα της Καγκελαρίου

Η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το φόρουμ στις 16:20, θα συναντηθεί με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις 17:30 η Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Στον απόηχο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, της επιτυχούς έκδοσης του πενταετούς ομολόγου αλλά και της τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε στις 14.30 το μεσημέρι για μια επίσκεψη – αστραπή, τη δεύτερη από τον Ιούνιο του 2012 όταν ανέλαβε η κυβέρνηση συνεργασίας τα ηνία της χώρας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα ξεκινήσει την επίσκεψή της από το Χίλτον, όπου στις 15:15 το μεσημέρι, μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα συμμετάσχουν σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς. Στη συνέχεια, στις 16:20, θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις 17:30 η Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Με γεμάτο το “οπλοστάσιο” της υποδέχεται η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά από τη σιδηρά κυρία της ευρωζώνης τις πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας.
Από τη μια η εμπροσθοβαρής επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, που αναμένεται να πιστοποιηθεί από τη Eurostat στις 23 Απριλίου και από την άλλη η ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομία μετά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της Αθήνας στις αγορές, γεμίζει με αισιοδοξία την ελληνική κυβέρνηση και προοιωνίζεται ακόμη καλύτερες πολιτικές και οικονομικές ημέρες.

Η επίσκεψη Μέρκελ συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς μάλιστα συνδυάζεται με την υπερκάλυψη του στόχου του δανεισμού, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.

Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος θα εξάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα τονίσει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να ανακοινώσει το ελληνογερμανικό επενδυτικό ταμείο και το συγκεκριμένο ποσό με το οποίο αυτό θα προικοδοτηθεί, στην προσπάθεια να αποδείξει την αποφασιστικότητα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να υπογραμμίσει στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με την Άνγελα Μέρκελ ότι επ’ ουδενί λόγω δεν χαλαρώνει η κυβέρνηση και δεν αναστέλλεται η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμιστικών αλλαγών, ωστόσο, θα επαναλάβει ότι πλέον και οι εταίροι μας οφείλουν να υλοποιήσουν το δικό τους σκέλος της συμφωνίας, παραπέμποντας ευθέως στη συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατη κυβερνητική πηγή εξηγούσε χθες ότι δεν αναμένεται κάποια θεαματική πρωτοβουλία ή δήλωση από την κα Μέρκελ πριν από τις Ευρωεκλογές στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι και τα αποτελέσματα της εξόδου της χώρας στις αγορές προεξοφλούν κατ ουσίαν την αίσια έκβαση και στο μέτωπο του ελληνικού χρέους.

Ένας από τους στόχους της επίσκεψης -γι’ αυτό, άλλωστε και οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων- είναι να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις συνθήκες κρίσης, όπως και για τα προβλήματα χρηματοδότησης και να προωθήσει κοινές ελληνογερμανικές συμπράξεις.

Γι’ αυτό άλλωστε, πριν από τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η κα Μέρκελ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της εγχώριας επιχειρηματικότητας, καθώς στην κυβέρνηση αγωνιούν να υπογραμμίσουν το αναπτυξιακό σκέλος, που πρέπει πλέον να καταστεί κεντρική πολιτική επιδίωξη της ΕΕ αλλά και του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αναμένεται, επίσης, μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά να αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να υπογραμμίσει ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί, η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν στη δική τους υποχρέωση να συμβάλουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και αντίστοιχο μνημόνιο, κάτι που ενισχύεται και από τη θετική ανταπόκριση των αγορών στην έκδοση των πενταετών ομολόγων, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Όπως δε είναι αναμενόμενο, λένε πολιτικοί παρατηρητές, η κ. Μέρκελ θα προβάλει την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας ως απόδειξη της επιτυχίας της γερμανικής εμπνεύσεως πολιτικής δημοσιονομικής σταθερότητας που εφαρμόζεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην ΕΕ και κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο.

Τέλος οι ίδιοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η καγκελάριος θέλει να μειώσει τις επικρίσεις στη χώρα της και να περιορίσει τους ευρωσκεπτικιστές ενόψει των ευρωεκλογών, επιθυμεί δε, σε κάθε περίπτωση, να βελτιώσει και τη δική της εικόνα και την εικόνα της χώρας της στην ελληνική κοινή γνώμη.

NewsIt.gr