Από το BBC ως το RT ο ρουκετοπόλεμος της Χίου


Από το BBC και το Associated Press μέχρι το Euronews και το Russia Today (μεταξύ άλλων ξένων καναλιών που έστειλαν ανταποκριτές) έφτασε η... χάρη τουρουκετοπόλεμου που διεξήχθη και φέτος στοΒροντάδο της Χίου. Τα παραπάνω διεθνή ΜΜΕ αφιέρωσαν ρεπορτάζ για τον εντυπωσιακό "πόλεμο" της Ανάστασης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πάνω από 100.000 ρουκέτες από τις ενορίες του Αγίου Μάρκουκαι της Παναγίας Ερυθιανής, ρίχτηκαν από τις 19:30 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου μέχρι και μετά την Ανάσταση.

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα και οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας.

Οι εικόνες από το χιώτικο έθιμο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» της Χίου, καταγράφηκαν από πολλά ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που κατέκλυσαν την ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου.

Αυξημένη ήταν και η προσέλευση των Τούρκων επισκεπτών που ξεπέρασαν τις 1300 αφίξεις από τη Μ. Παρασκευή μέχρι και το απόγευμα του Μ. Σαββάτου.

Ρεπορτάζ του BBC

Ρεπορτάζ του Associated Press

Ρεπορτάζ του Euronews

 Ρεπορτάζ του “Πολίτη” της Χίου

 


Με ρίζες στην Τουρκοκρατία

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό έθιμο , που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής.

Οι ρουκέτες αντικατέστησαν τα κανονάκια και τα όπλα παλαιότερων εποχών. Το 1889 οι Τούρκοι έκαναν κατάσχεση στα κανονάκια, λόγω του φόβου ο εορτασμός του Πάσχα να δημιουργήσει προβλήματα γενικότερης εξέγερσης των κατοίκων του νησιού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Από τότε οι κάτοικοι τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες.ών που ξεπέρασαν τις 1300 αφίξεις από τη Μ. Παρασκευή μέχρι και το απόγευμα του Μ. Σαββάτου.

ΠΗΓΗ: ΝΟΟΖ.