“Κουρεύει” τις υποσχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας

Προσπάθεια να κλείσει τη συζήτηση για το νόμισμα, όχι απόλυτα, διαμηνύοντας ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, αλλά και να χαμηλώσει τις προσδοκίες επαναφέροντας τη θεωρία «της καμένης γής», τονίζοντας ότι δεν είναι «ο Χάρι Πότερ και αυτά που κατέστρεψαν σε τέσσερα χρόνια να τα αποκαταστήσω σε μια μέρα» επιχειρεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha.

Με τη μάχη του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, για να υπογραμμίσει το πρόβλημα του συσχετισμού δύναμης, παρομοίωσε ο Αλέξης Τσίπρας την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών, να ανατρέψει την ροή των πραγμάτων στην Ευρώπη προς όφελος των λαών, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου, τονίζοντας ότι τα δημοψηφίσματα είναι μέρος της στρατηγικής του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, ιδιαίτερα των ευρωεκλογών τονίζοντας ότι «σε όλη την Ευρώπη πια μας βλέπουν με μεγάλη ελπίδα και προσδοκία». Όλα τα μάτια, είπε χαρακτηριστικά, είναι στραμμένα πάνω μας, από φίλους και εχθρούς, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς όχι μόνο της ριζοσπαστικής και εναλλακτικής αλλά ακόμη και της κεντροαριστεράς, υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια ιδιαίτερη συμπάθεια στην προσπάθειά μας και εγώ αυτό το έχω ζήσει από κοντά σε όλες αυτές τις περιοδείες σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη συμμετοχή στο ντιμπέιτ που οργάνωσε το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόνισε το πρόγραμμα των περιοδειών του στην Ευρώπη, δήλωσε ότι δεν φυγομάxησε και πρόσθεσε ότι, αυτοί που το είπαν όμως αυτό, καλό θα ήταν να είχαν την ίδια ευαισθησία για το ότι οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊκής δεξιάς αρνήθηκαν να έρθουν στο ντιμπέιτ που κάλεσε το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Πρόσθεσε ότι θα πάρει μέρος στο ντιμπέιτ το βασικό το οποίο θα γίνει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και θα διοργανωθεί από την EBU στις 15 του Μάη.

Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, ο κ. Τσίπρας αφού σημείωσε το δικαίωμα των διαφορετικών θέσεων εντός του κόμματος, υπογράμμισε ότι «έχουμε μία διακήρυξη. Έχουμε συλλογικές επεξεργασίες και ψηφισμένες από το συνέδριο συλλογικές θέσεις οι οποίες τι λένε… Λένε ότι δική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα διαλύοντας την κοινωνία καταστρέφοντας τον ελληνικό λαό».

Σχετικά με τις θέσεις που εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης γύρω από το θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «κακώς του επιτίθεστε του Λαφαζάνη» προσθέτοντας ότι ο Λαφαζάνης έχει τη διαφορετική του άποψη τη λέει μέσα στα όργανα, αλλά τη συλλογική άποψη του κόμματος εκφράζει δημόσια». Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι έχουν συνασπιστεί πολλές δυνάμεις που θέλουν να υπερασπιστούν το παλιό εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει το καινούργιο. Επίσης, έκανε λόγο για μόνιμη παραποίηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα, οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη ότι η ΝΔ είναι μικρό κόμμα δεν έτυχε αντίστοιχης προβολής.

Σχετικά με το ζήτημα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα δημοψηφίσματα είναι μέρος της στρατηγικής μας κατεύθυνσης, διότι εμείς δε θα έχουμε άλλο στήριγμα παρά μονάχα τη διαρκή επαναβεβαίωση τη στήριξη του λαού. Εμάς δε θα μας στηρίξουν αυτοί που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Ο συνασπισμός του παλιού κατεστημένου, της διαπλοκής. Ούτε επιχειρηματίες θα μας στηρίζουν, ούτε τα ΜΜΕ μόνο ο λαός θα μας στηρίζει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε επίσης τις θέσεις του κόμματος ότι «έχουμε δηλώσει και έχουμε δεσμευθεί ότι όλες τις πράξεις που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ θα τις επανεξετάσουμε» .

ΠΗΓΗ: newpost.gr