Φωτιά και αίμα στην Ουκρανία – στους 42 οι νεκροί στην Οδησσό

Όλο και πιο κοντά σε εμφύλιο πόλεμο φαντάζει να βρίσκεται η Ουκρανία, καθώς η αιματηρή κρίση εξαπλώνεται από την ανατολή και στο νότο της διαιρεμένης χώρας.

Στους 42 ανέρχονται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί στην Οδησσό, λόγω των οδομαχιών και της πυρκαγιάς που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ φιλορώσων διαδηλωτών και φιλοκυβερνητικών ομάδων.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της φωτιάς, που εκδηλώθηκε στην έδρα των συνδικάτων της πόλης, κτήριο όπου είχαν αμπαρωθεί ρωσόφιλοι. Σε περισσότερες από 130 συλλήψεις σχετικά με τα πολύνεκρα επεισόδια προέβη η τοπική Αστυνομία.

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU απέδωσε τις ταραχές στην Οδησσό στη δράση παράνομων ομάδων από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από τη γειτονική Υπερδνειστερία, την de facto αυτόνομη επαρχία της Μολδαβίας.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αντέτειναν πως πίσω από την πυρπόληση της έδρας των συνδικάτων της Οδησσού βρίσκονται μέλη του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα.

Την ίδια στιγμή, στην ανατολή, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των τακτικών ουκρανικών δυνάμεων και ένοπλων ανταρτών στην πόλη Κραματόρσκ, προπύργιο των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ταραχώδη επαρχία του Ντόνετσκ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου και του Reuters.

Στο διπλωματικό μέτωπο, τον τερματισμό της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Κραματόρσκ και της Σλαβιάνσκ ζήτησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες.

Ο κ. Κέρι απάντησε πως η Μόσχα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τους ένοπλους αυτονομιστές.

Νωρίτερα, μήνυμα πως η διενέργεια προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία θα ήταν «παράλογη» εν μέσω των ταραχών που συγκλονίζουν έστειλε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας παράλληλα πως η Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμα το πώς θα αντιδράσει στις πολύνεκρες ταραχές που εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή στην Οδησσό και τη Σλαβιάνσκ.

Ο κ. Πεσκόφ, επέρριψε ευθέως στη Δύση και το Κίεβο την ευθύνη για τα επεισόδια στην Οδησσό και στη Σλαβιάνσκ.

«Το Κίεβο και οι Δυτικοί του σπόνσορες πρακτικά προκαλούν την αιματοχυσία και φέρουν ευθέως την ευθύνη για αυτά», σημείωσε.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες της Δύσης πως η Μόσχα υποστηρίζει τις ένοπλες αυτονομιστικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία, αντιτείνοντας μάλιστα πως η Ρωσία δεν ασκεί πλέον καμία επιρροή στους αντάρτες.

«Η Ρωσία, ή οποιοσδήποτε άλλη χώρα, έχει στην πράξη χάσει κάθε επιρροή σε αυτούς τους ανθρώπους, καθότι θα ήταν αδύνατο να τους πείσεις να αφοπλιστούν τη στιγμή που απειλείται η ζωή τους», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Πεσκόφ κάλεσε την Ευρώπη, αλλά όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Πηγή: skai.gr