Ελεύθερος χωρίς κατηγορίες αφέθηκε ο Τζέρι Άνταμς

Μπέλφαστ
Ελεύθερος αφέθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς έπειτα από τέσσερις ημέρες κράτησης σχετικά με πολύκροτη υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας τέσσερις δεκαετίες πριν, την περίοδο των Ταραχών στη Βόρειο Ιρλανδία.

Η Αστυνομία στέλνει τον φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελία, στην οποία πλέον εναπόκειται εάν θα ασκηθούν κατηγορίες σε βάρος του ηγέτη του πολιτικού βραχίονα του IRA.

Ο Τζέρι Άνταμς τέθηκε υπό κράτηση το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σχετικά με την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας της 37χρονης Τζιν ΜακΚόνβιλ από τον IRA το 1972 στο Μπέλφαστ.

Ανακρίθηκε σχετικά με κατηγορίες ότι ο ίδιος ήταν ο διοικητής του IRA στο Μπέλφαστ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και έδωσε εντολή για το φόνο. Ο Τζέρι Άνταμς ανέκαθεν αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η υπόθεση ΜακΚόνβιλ αποτελεί μία πλέον «μαύρες» σελίδες της περιόδου των Ταραχών στη Βόρειο Ιρλανδία.

Η 37χρονη χήρα και μητέρα δέκα παιδιών σύρθηκε έξω από το διαμέρισμά της υπό την απειλή όπλου μπροστά στα μάτια των παιδιών της λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1972. Έκτοτε θεωρήθηκε ως «αγνοούμενη».

Η σορός της εντοπίστηκε δεκαετίες αργότερα, το 2003 -τέσσερα χρόνια αφότου ο IRA παραδέχτηκε τη δολοφονία της έχοντας θεωρήσει ότι η 37χρονη είναι «πληροφοριοδότης» των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η απόφαση αποφυλάκισης του Τζέρι Άνταμς σημαίνει ότι ο λόγος ανήκει πλέον στην Εισαγγελία προκειμένου να αποφασίσει εάν και ποιες κατηγορίες μπορεί να αντιμετωπίσει ο Τζέρι Άνταμς.

Στον φάκελο που στέλνει η αστυνομία στην Εισαγγελία περιέχονται όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και εναπόκειται τώρα στους δικηγόρους της Εισαγγελίας να αποφασίσουν εάν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την άσκηση δίωξης, επισημαίνει το BBC.

Η αστυνομία είχε ζητήσει την Παρασκευή δικαστική εντολή για την παράταση κατά 48 ώρες της κράτησης του Τζέρι Άνταμς για την υπόθεση που έχει προκαλέσει οργή στο Σιν Φέιν.

Οι Αρχές είχαν διορία έως τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) για να αποφασίσουν εάν θα του απαγγείλουν κατηγορίες, θα τον αφήσουν ελεύθερο ή θα ζητήσουν την περαιτέρω παράταση της κράτησής του.

Το Σιν Φέιν χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενη την υπόθεση και προειδοποιεί ότι εάν ασκηθεί δίωξη θα μπορούσε να ανακαλέσει την υποστήριξή του στην έννομη τάξη στη Βόρειο Ιρλανδία, δέσμευση-κλειδί στην ειρηνευτική διαδικασία.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε